Featured, Ultima Ora

Gabriela Firea, Spitalul Metropolitan București a primit , votul de la CGMB

Spitalul Metropolitan București a primit astăzi, la propunerea Primarului General Gabriela Firea, votul CGMB. Este vorba despre indicatorii tehnico-economici rezultați din Studiul de fezabilitate întocmit pentru acest proiect, următoarele etape (conform legislației în domeniul construcțiilor publice) fiind realizarea Proiectului Tehnic și a lucrărilor de execuție propriu-zise.

blank

Viitorul complex medical va avea funcții complementare, centru de excelență și campus universitar.

Primarul General, Gabriela Firea: “Suntem cu un pas mai aproape de concretizarea unui proiect vital pentru Capitală, Spitalul Metropolitan București, aprobat astăzi în CGMB chiar și fără susținerea consilierilor USR, PNL și ALDE. Studiul de fezabilitate a fost realizat în 8 luni de o echipă calificată, care a cooptat specialiști cu experiență semnificativă în proiecte similare.

Gabriela Firea, Spitalul Metropolitan București a primit , votul de la CGMB

Vitorul complex este o adevărată uzină medicală, ce va cuprinde: spitalul propriu-zis, care va avea 3 corpuri de clădire și va costa 400 milioane euro, un Compartiment de Primiri Urgențe, un turn cu 12 etaje dotat cu heliport și în cadrul căruia se vor regăsi spații de cazare pentru rudele pacienților și cabinete medicale. Se va mai construi si o cladire pentru cresa, gradinita si campus universitar.

Suma care a aparut vehiculata pe retelele de socializare, circa 830 de milioane de euro, se refera la toate investitiile ce se vor face in toata acea zona de nord, pentru ca vor trebui construite si locuinte pentru medici, si aleile, bulevardele si arterele necesare unei circulatii rapide in apropierea spitalului. De asemenea, va avea loc reconfigurarea si sistematizarea circulatiei, inclusiv a liniei de tramvai.”

Conform Studiului de fezabilitate, prețul pe mp/construit este de 1.600 euro/mp, la care se vor adăuga cheltuielile pentru dotări, un preț comparabil cu costurile actuale ale unor construcții similare din Europa.

Spitalul va avea aproximativ 1000 de paturi, din care 750 pentru spitalizare continuă și 107 pentru spitalizarea de zi. Corpul central al complexului, care le conectează pe toate celelalte, va avea pe fiecare etaj bloc operator. În total, sunt 31 de săli de operație dotate cu aparatură de ultimă generație, adaptată pentru nevoile fiecărei specialități medicale pe care o deservesc.

Anual vor fi tratați în regim de spitalizare continuă circa 44.800 de pacienți, iar în sistem ambulator, peste 280.000.

Suprafața construită desfășurată a acestui complex este de aproximativ 250.000 mp.

În cadrul complexului vor fi amenajate peste 1.300 de locuri de parcare, din care circa 200 la suprafață, iar restul în subteran.

Spațiile verzi aferente Spitalului Metropolitan București vor însuma 30.000 de mp, iar clădirile din cadrul complexului Spital Metropolitan București vor fi un etalon pentru eficiența energetică prin utilizarea unor surse de energie sustenabilă: panouri solare, centrală în cogenerare și pompă de căldură aer-apă.

În ședința de astăzi a CGMB au fost prezentate detalii despre echipa de proiect și modul în care a fost realizat proiectul.

Spitalul va asigura pacienților servicii în următoarele specialități medicale: obstetrică-ginecologie (obstetrică, ginecologie, neonatologie, fertilizare), cardiologie, chirurgie cardiovasculară, chirurgia capului și a gâtului (BMF, ORL, oftalmologie), chirurgie toracică, chirurgie generală, neurochirurgie, neurologie, pneumologie, gastroenterologie, hematologie, urologie, medicină internă (nefrologie, nefro-dializă, diabet și boli de nutriție, reumatologie), recuperare-reabilitare.

Secția “mamă și copil” va cuprinde resuscitarea medicală pediatrică, neonatologia și secția de ginecologie-obstetrică, inclusiv urgențe.

Structura spitalului a fost proiectată astfel încât să existe o organizare funcțională, și nu una strictă pe specialități.

Spitalul Metropolitan București va fi primul spital inteligent din România și va concura cu toate cele mai moderne unități medicale din lume.

Complexul va beneficia de un sistem IT care va înlocui sau asista în anumite situații resursa umană și va ușura munca:

• fluxuri de pacienți optimizate și asistență medicală de la distanță.

• Pentru prima dată, vom avea într-un spital din România o linie automată pentru laboratorul spitalului sau pentru farmacie. Astfel, probele pentru analize sau medicamentele vor fi tranportate de echipamente inteligente, fără a fi nevoie de personal medical.

• cel mai avansat sistem de chirurgie robotică din lume, fiind prevăzută dotarea cu cel puțin 4 roboți DaVinci. Astfel, se pot fac investigații complexe sau intervenții chirurgicale dificile.

• Sălile de operație vor avea conexiune prin satelit, pentru ca intervențiile pot fi transmise oriunde în lume sau medici de oriunde din lume pot oferi suport în timp real în timpul intervențiilor de la noi.

• Platoul tehnic de imagistică va regrupa echipamente și sisteme de ultimă generație: 5 săli pentru RMN, 3 săli pentru computer tomograf, 47 de săli pentru ecografie, 5 săli pentru radiologie convențională și 2 săli pentru medicină nucleară (radioterapie).

• Vor exista două săli de operații neurochirurgicale: una de chirurgie avansată spinală și cealaltă de chirurgie avansată a craniului, interconectate printr-o sală de RMN Intraoperatoriu. Acest lucru face posibilă obținerea și folosirea, în timpul procedurii chirurgicale, a informațiilor furnizate de RMN. Tota aici, este prevăzut un sistem de neuronavigație revoluționar, care completează datele furnizate de RMN

• Medicii vor folosi tablete speciale unde vor regăsi toate datele pacienților pe care îi îngrijesc, rezultate ale analizelor sau prin intermediul cărora vor putea da indicațiile asistentelor.

• Heliportul Spitalului va susține realizarea în timp util a transplanturilor de urgență. Spitalul este gândit să poate susține realizarea oricărui timp de transplant de organe care se realizează în acest moment în România.

blank