Primarul General, Gabriela Firea, a transmis o scrisoare ministrului Transporturilor, Razvan Cuc, in care solicita urgentarea emiterii avizelor necesare pentru ca PMB sa poata construi cat mai rapid, in vecintatea podului care apartine in prezent CFR, un pod pietonal care sa traverseaze lacul Herastrau si care sa fie sigur pentru pietoni si biciclisti.

Primarul General, Gabriela Firea: „Primaria Municipiului Bucuresti, prin Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) a prevazut in buget, inca din anul 2015, fondurile necesare pentru intocmirea unui studiu de fezabilitate in vederea construirii unei pasarele pietonale peste lacul Herastrau in aceasta zona. Tot in anul 2015, prin mai multe adrese, ALPAB a solicitat Ministerului Transporturilor avizul de principiu privind amplasarea unei pasarele pietonale si distanta minima la care se poate apropia cu aceasta de podul de cale ferata.
Atat in 2015, cat si in anul 2016, Ministerul Transporturilor A REFUZAT propunerea Municipalitatii, argumentand ca solutia propusa nu se incadreaza in regulile privind amplasarea si autorizarea constructiilor in zona de protectie a caii ferate.
Concomitent, PMB a alocat ALPAB si in acest an fondurile pentru realizarea studiului de fezabilitate, ‘pod pietonal traversare lac Herastrau – zona cale ferata’. Subliniez ca la inceputul acestui an, Municipalitatea a tras un semnal de alarma asupra pericolelor la care sunt expusi cetatenii din cauza lipsei unei solutii alternative pentru traversarea lacului Herastrau. In consecinta, va rog sa ne transmiteti cat mai urgent care sunt conditiile impuse de regulile de vecinatate cu podul CF pentru realizarea acestuia avand in vedere si conditiile impuse de pastrarea nealterata a monumentului istoric Parcul Herastrau. Din nefericire, dupa cum bine stiti, recent a avut loc inca un accident mortal pe aceasta pasarela si din aceasta cauza va solicit ca in regim de urgenta sa analizati situatia si sa gasiti o solutie care sa permita realizarea acestei pasarele pietonale cat mai aproape de pasajul CF”.
Concret, s-a subliniat ca trebuie respectate restrictiile din zona de protectie si zona de siguranta a magistralei 800 Bucuresti-Constanta, ceea ce ar fi determinat realizarea pasarelei la o distanta foarte mare care, pe langa faptul ca ar fi majorat costurile, este imposibil de realizat tinand cont ca Parcul Herastrau este monument istoric si este nevoie de o insertie cat mai mica pentru a reduce la minim elementele de sustinere ale pasarelei.

Citeste si...
Rita Ora și-a modificat grosolan o poză pe Instagram, iar fanii au criticat-o rapid

Solutie provizorie – pod plutitor peste lacul Herastrau

Avand in vedere ca derularea etapelor mai sus mentionate necesita o perioada indelungata de realizare, ALPAB a obtinut toate avizele pentru amplasarea provizorie a unui pod plutitor in vecinatatea podului de cale ferata, care sa preia functiunea de pod pietonal si care ar putea fi realizat in aproximativ 30 de zile.