Testarea pentru depistarea COVID-19 în București va începe luni, 30 martie, primăria Capitalei fiind cea care a achiziționat 4.000 de teste iar primăriile de sector câte 1.000, a anunțat primarul general Gabriela Firea.

Gabriela Firea: Eșantionul a fost stabilit la o populație a Capitalei de circa 2 milioane de locuitori, pe cinci categorii de vârstă:

de la 0 la 19 ani;
între 20-44 de ani;
45-65 de ani;
65-79 de ani;
peste 80 de ani.

Streinu-Cercel a explicat de ce este necesară testarea: pentru că 80% dintre persoanele care sunt infectate cu Covid-19 fac forme ușoare și medii, pe care uneori nici nu le conștientizează și astfel în infectează și pe pe cei din jur, care pot face forme severe, potrivit romania.europalibera.org.

El a dat asigurări că echipele de testare nu vor intra în casele oamenilor, ci vor fi chemați în fața blocului prin intermediul președinților de asociații.

Citeste si...
Băsescu recunoaşte că şi-a turnat la Securitate doi fosti colegi

Vor fi făcute două teste, unul pentru a detecta eventuala prezență a Covid-19 la momentul testării, iar unul pentru decelarea anticorpilor, pentru a vedea câte persoane au avut deja infecția.

Rezultatele vor fi obţinute în 15-30 de minute şi vor fi transmise prin SMS persoanelor respective. Acuratețea testelor depășește 98%, a mai spus Streinu Cercel.

În cazul în care o persoană este testată pozitiv, toți oamenii care locuiesc în respectiva scară de bloc vor fi trecuți în carantină și testați. La finalul perioadei de carantină, în ultimele două zile, vor fi testați din nou. Între timp, scările de bloc vor fi dezinfectate.

Fostul ministrul al Sănătății, Victor Costache, declara – în urmă cu o seară – că întreaga populație a Bucureștiului va fi testată pentru coronavirus. Joi dimineață acesta și-a dat demisia, succesorul său, secretarul de stat Ninel Tătaru, fiind deja numit ministru.