Actualitate, Featured

Gabriela Firea pune la cale noi colaborări cu Israelul

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a fost în vizită oficială în Israel unde s-a întâlnit cu primarii celor mai importante orașe israeliene.

Conform spuselor Gabrielei Firea, colaborarea in domeniul situatiilor de urgenta a fost principalul subiect al vizitei oficiale in Israel.

”M-am întors dintr-o vizită oficială făcută în Israel, la invitația primarilor celor mai importante orașe israeliene, Tel Aviv și Ierusalim, de unde aduc vesti importante.
Am discutat, atât împreună cu Ron Huldai, primarul Capitalei Israelului, Tel Aviv, cât și cu Nik Barkat, primarul din Ierusalim, posibilitatea cooperării cu Bucureștiul, în mai multe domenii de activitate, în folosul cetățenilor din ambele țări.

Am subliniat dorința Bucureștiului de a colabora în principal în domenii ca sănătate, situații de urgență, turism, proiecte de asistență socială pentru vârstnici, construcția de locuințe, start-up-uri, sprijinirea investitorilor romani și israelieni.
Suntem foarte interesați de încheierea unui parteneriat în domeniul sănătății. Acest parteneriat ar putea insemna preluarea de bune practici, stagii de perfecționare pentru medicii români, schimburi de experiență. La începutul acestui an am vizitat Israelul, însoțindu-l pe dl președinte PSD Liviu Dragnea și am avut întrevederi inclusiv cu ministrul Sănătății. Încă de atunci mi-am dorit ca bucureștenii să poate beneficia de tratamente așa cum beneficiază cetățenii statului israelian: moderne și eficiente!
Primăria Municipiului București are în subordine 19 spitale iar situația acestora m-a preocupat încă de la începutul mandatului.

M-am interesat încă de la început de nivelul dotărilor din cele 19 spitale dar și de calitatea actului medical. La propunerea mea, din luna septembrie, Consiliul General a aprobat realizarea celui mai ambițios program de investiții realizat vreodată de Capitala Romaniei: peste 30 de milioane de euro au fost alocați pentru bugetul Administrației Spitalelor. Acești bani sunt destinați cumpărării de echipamente performante, care să asigure pentru pacienții români cele mai moderne tratamente.
Am menționat, în mod special, interesul pe are îl avem în privința colaborării în domeniul pediatric. Grație unor eforturi susținute din ultimele trei luni, ne aflăm foarte aproape de finalizarea Spitalului de copii Gomoiu, care va fi un centru de excelență în domeniul pediatric.

Chiar din timpul campaniei electorale am aflat de situația concretă în care se află două spitale foarte importante din București, ale căror lucrări de construcție sau reabilitare trenau de foarte mult timp. M-am interesat săptămânal de situația lucrărilor la aceste spitale, am avut numeroase întâlniri cu toate părțile implicate – constructori, consultanți. Datorită acestor eforturi, la finalul acestui an vor fi finalizate lucrările la Spitalul Gomoiu, care va fi cel mai mare și mai modern spital de pediatrie din România. De asemenea, sper ca și spitalul Foisor de ortopedie să fie finalizat în cel mai scurt timp posibil.
Am prezentat, de asemenea, și un alt proiect de suflet – Spitalul Regional, construit și dotat la standarde internationale.
Aflat la al cincilea mandat ca Primar al Capitalei israeliene, Tel Aviv, Ron Huldai, a promis întregul său sprijin în privința cooperării în domeniul sănătății și s-a declarat extrem de interesat de schimburile de experiență propuse.

„Vă felicit pentru interesul pe care îl acordați sistemului sanitar! Fiecare dintre noi are de învățat de la celălalt! Acest lucru implică seriozitate la cel mai înalt nivel și încredere în partener. Tel Aviv poate împartăși Bucureștiului multe dintre infomațiile care au făcut ca sistemul de sănatate israelian să devină unul dintre cele mai bune din lume. Știm că medicii români sunt extrem de bine pregătiți și astfel, schimbul de experiență pe care ni-l propuneți nu poate fi decât un câștig pentru ambele părți!” a spus Ron Huldai.

Am discutat pe larg împreună cu primarul Tel Aviv-ului, despre o colaborare în ceea ce privește gestionarea situațiilor de urgență, având în vedere, în special, posibilitatea producerii unui cutremur în București. I-am prezentat omologului israelian principalele date despre Centrul pentru Managementul Situatiilor de Urgenta al PMB, inaugurat chiar săptămâna trecută, care va fi operational pana la sfarsitul anului.

În cazul producerii unor evenimente grave, acesta va fi creierul Capitalei -centrul de comanda unic – pentru toate institutiile cu responsabilitati în domeniul situatiilor de urgenta. Este un centru cu care ne putem mandri, e comparabil, daca nu chiar mai bun, cu cele existente în multe orase europene – Paris, Londra, atat din punct de vedere al constructiei, cat si al dotarilor de ultima generatie de care dispune – echipamente IT si de comunicatii. Pentru construirea si dotarea sa cu echipamente IT si de comunicaţii, Primaria Municipiului Bucuresti a investit aproape 30 milioane euro.

La propunerea mea, CGMB a aprobat înființarea a 13 noi stații de pompieri, astfel încât să se realizeze o mai bună acoperire a orașului și reducerea timpilor de intervenție.
În ceea ce privește clădirile cu risc seismic ridicat, am vorbit despre înfiintarea Administratiei Municipale pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic, o structura concentrata exclusiv pe solutionarea situatiei acestora.
Primarul din Tel Aviv s-a declarat impresionat de pregătirea pe care o dovedește Bucureștiul în privința prevenirii unor evenimente nedorite, de urgență, și și-a declarat întreaga disponibilitate pentru cooperare și în acest domeniu.

„ Avem o experiență importantă în gestionarea situațiilor de urgență, pe care nu vom ezita să v-o împărtășim. Niciodată nu poți spune că ești suficient de bine antrenat pentru o situație nefericită, în care viața cetățenilor depinde, în mare măsură, de cât de bine sunt pregătite autoritățile. Din nefericire, Israelul, aflat de mulți ani în război, cunoaște mult prea bine importanța pregătirii continue în acest domeniu, pentru că viața se poate pierde sau se poate salva într-o secundă.” a spus Ron Huldai.
Incurajarea constantă a #turismului între România și Israel a fost încă o temă abordată la întâlnirile cu omologii săi din Tel Aviv și Ierusalim. Bucureștiul este un oraș cu un potential turistic foarte mare, dar că, până în prezent, nu s-a reușit atragerea numărului de turiști pe care il merita.

Suntem foarte bucuroși că Israelul este pe primul loc în top în ceea ce privește numărul de turiști ce vizitează Bucureștiul, urmat de Germania, Italia, Marea Britanie si SUA. În ultimii trei ani, numărul a crescut constant – 130.000 de turiști în plus în fiecare an. Pana la finalul acestui an vom consemna faptul că Bucureștiul a primit peste un milion de vizitatori. Nu suntem însă mulțumiți, și îmi doresc să fac tot ce îmi stă în putere pentru ca Bucureștiul să fie din ce în ce mai cunoscut în lume, și, din ce în ce mai vizitat! Dorim să deschidem birouri de reprezentare ale Capitalei României, a căror principală sarcină va fi promovarea Bucureștiului ca destinație turistică și de afaceri.
La ora actuală există un singur Punct de Informare Turistic oficial administrat de municipalitatea Bucuresti, situat într-un spațiu central- Pasajul Universității, iar în cadrul Primăriei sunt doar 3 angajați care se ocupă de promovarea Capitalei, lucru pe care îl considera inacceptabil.

Vom demara în curând procedura publică pentru realizarea unei Strategii de dezvoltare a Turismului in Municipiul Bucuresti, deoarece nu exista, la ora actuală, nicio strategie. Ne concentrăm pe acele aspecte pe care ni le reproșează turiștii – infrastructura cu probleme, slaba punere în valoare a unor obiective turistice – clădiri, muzee, etc. La propunerea mea, CGMB a aprobat de curând o serie de proiecte de reconfigurare a Centrului Capitalei, care vizeaza amenajarea mai multor parcari subterane, piatete si bulevarde din centrul Capitalei si amenajarea a doua muzee. Susținem și foarte multe proiecte culturale, pentru că și această este o cale de atragere a turiștilor. Dorim să înființăm câte un teatru în fiecare sector al Capitalei, oferta în domeniul muzeelor, a spațiilor de expunere pentru operele de artă va crește. De asemena, intenționăm să realizăm o hartă digitală a Bucureștiului, care să conțină toate clădirile și monumentele aflate în circurite turistice și să o postăm pe site-ul Primăriei.

Am primit asigurări din partea ambilor primari, atât cel al Tel Aviv-ului cât și cel al Ierusalimului, că se vor implica în dezvoltarea turismului dintre România și Israel.
În mod special, primarul Ierusalimului, Nik Barkat a povestit propria sa experiența la început de mandat, atunci când și-a propus să mizeze pe uriașul potențial turistic și cultural al orașului său, în paralel cu dezvoltarea științei și tehnologiei, două strategii pe care a construit brandul Ierusalimului.

„ Am ales ca Ierusalimul să pună accent pe aceste două direcții, după o analiză care a demonstrat care sunt care sunt avantajele competitive ale orașului. Brandul Ierusalimului este fondat așadar pe aceste două linii de acțiune: În primul rând turism și cultură, unde am învățat constant cum să combinăm vechiul cu noul, pentru a crește atractivitatea orașului, care este extrem de creativ din punct de vedere cultural, lucru care a dus la peste 2 milioane de turiști pe an, cresterea locurilor de muncă, dezvoltarea infrastructurii pentru a se putea susține cererea din ce în ce mai mare. În al doilea rând, ne mandrim cu rezultate deosebite în domeniul științei și tehnologiei, în Ierusalim existând unele dintre cele mai bune universități din lume, suntem în primele 10 locuri în domeniul știintelor IT, și în primele 15 în privința companiilor de hi-tech și bio-tech.” a spus primarul Ierusalimului.

Am primit felicitari de la cei doi primari israelieni pentru ce am reușit să punem în practică în primele 4 luni de mandat în privința susținerii pe care o acordă PMB pentru proiectele comunității evreiești din România, respectiv aprobarea de către CGMB, la susținerea sa, a alocarii unui spațiu central din București pentru realizarea Muzeului Holocaustului si Istoriei Evreilor, inaugurarea un spațiu public cu numele marelui om de cultură Elie Wiesel, și întoarcerea Teatrului Evreiesc de Stat în sediu său, unde lucrările au fost finalizate, iar recepția se va realiza în această săptămână. În plus, PMB susține și financiar, prin alocarea sumei de 50.000 euro, Festivalul de Teatru Idiș pe care marea actriță Maia Morgenstern îl realizează la București.

Primarul Ierusalimului, Nik Barkat și-a declarat, în acest context, interesul pentru o colaborare în domeniul cultural cu Bucureștiul, mai ales că, anul viitor, Ierusalimul va aniversa 50 de ani. Primarul Ierusalimului mi-a spus că Ellie Wisel a fost prietenul său și mi-a arătat o scrisoare în care marele om de cultură îi prezenta Ierusalimul președintelui american Barack Obama.

Nik Barkat a declarat că va fi foarte încântat, în aceeași măsură, să împărtășească Bucureștiului și din experiența sa în domeniul start-up-urilor.
Am prezentat măsurile pe care le-am decis pentru încurajarea investitorilor israelieni, înființarea unui Birou dedicat investitorilor, cu principala sarcină de a îi sprijini și consilia în ceea ce privește procedurile birocratice. Multi oameni de afaceri mi-au sesizat faptul că la eliberarea avizelor sunt solicitate foarte multe acte, iar formalitățile sunt foarte greoaie, iar lucrurile nu puteau rămâne așa. Din acest birou fac parte reprezentanți ai tuturor direcțiilor cu atribuții în domeniul emiterii de avize sau autorizații din PMB- urbanism, patrimoniu, economic, taxe, etc. In cadrul unei audiențe, investitorul are astfel la dispoziție experți care cunosc legislația specifică, dar și traseul pe care îl parcurge documentația, care sunt obligațiile fiscale ce îi revin. Cu un singur drum, investitorul află ce acte trebuie să depună, ce taxe trebuie să achite și cel mai important, cât de repede va obține un răspuns!

Ajutorarea seniorilor, prin programe menite să le crească nivelul de trai și să le ușureze viața, a fost încă o temă discutată pe larg în cadrul întâlnirilor, în paralel cu programele destinate tinerilor.
În plus, mi-am arătat dorința de a rezolva alte două probleme fierbinți ale Bucureștiului: criza de locuințe și traficul supraaglomerat. Am vorbit despre înființarea unei societăți comerciale a PMB care va construi locuințe pentru tinerii care nu au venituri suficiente pentru a achiziționa de pe piața liberă, dar și despre începerea unui amplu proces de modernizare al sistemului de transport public, prin achiziționarea a peste 500 de autobuze noi, din care 30% vor fi nepoluante, electrice. Deasemenea, am mentionat si despre susținerea pe care o acordă PMB initiativelor private, cum ar fi primele stații automatizate de inchiriere de biciclete, inaugurate recent, dar și proiectele Primăriei Bucureștiului în acest sens.

Cei doi primari israelieni au mărturisit, la rândul lor, că și Tel Aviv-ul, și Ierusalimul se confruntă cu aceleași probleme: criza locuințelor și traficul supraaglomerat, iar o colaborare pe aceste teme poate aduce idei valoroase atat pentru israelieni, cat si pentru romani.” a spus Gabriela Firea.

blank