Featured, Social

Gabriela Firea promite că în doi ani bucureștenii se vor putea bucura din nou de show-uri pe patinoarul Mihai Flamaropol

Primaria Municipiului Bucuresti anunta ca lucrarile de refacere si modernizare a patinoarului Mihai Flamaropol din cadrul Complexului Sportiv Lia Manoliu au demarat la inceputul lunii martie, dupa ce vechea constructie aflata intr-o stare avansata de degradare a fost demolata la finele anului trecut. Patinoarul, construit in anul 1952, dar si terenul si imobilele aferente au fost preluate in anul 2013 de Municipalitate, prin Hotarare de Guvern, de la Ministerul Tineretului si Sportului.

„ Ma bucur sa pot anunta inceperea lucrarilor la patinoarul Mihai Flamaropol, un obiectiv de investitii pe care atat sportivii cat si iubitorii sporturilor pe gheata il asteapta de multi ani. Cand am preluat mandatul de Primar General acest proiect era blocat din cauza necesitatii elaborării unui nou Plan Urbanistic de Detaliu. Dupa aprobarea acestuia, anul trecut, in luna noiembrie, am obtinut autorizatia de construire, in ianuarie 2017 s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, iar la această dată se execută lucrările de excavație.
Am prevazut in buget suma de 33.500.000 milioane de lei pentru acest proiect si va asigur ca, impreuna cu echipa mea, voi lua toate masurile pentru ca ritmul in care se lucreaza sa fie cel pe care ni-l dorim cu totii, iar lucrarea sa fie finalizata la timp. In mai putin de doi ani, loturile nationale de hochei si patinaj ale Romaniei trebuie sa se poata pregati si antrena in conditii optime, pe un patinoar nou, dotat si echipat corespunzator si implicit sa poata reprezenta Romania pe plan international” a declarat Primarul General.

Noul patinoar va avea o capacitate de 3100 de locuri si se va adresa atat sportivilor de performanta, cat si publicului consumator de sport pe gheata.
Vorbim despre un patinoar artificial olimpic, dotat si echipat la standarde de inalta calitate, unde vor putea fi organizate competitii sportive pe gheata la cel mai inalt nivel international.

Constructia, cu o suprafata desfasurata de aproximativ 9500 mp, va avea dubla functiune: patinoar si centru sportiv si de agrement.
In cadrul centrului sportiv si de agrement vor exista spatii pentru exercitii fizice “clasice “(bazin inot, wellness, sala de baschet, sali fitness, aerobic), dar si pentru disciplinele de sport urban (skateboarding, skating, byking, escalada). De asemenea, sunt prevazute si spatii comerciale dedicate sporturilor (magazin echipament sportiv) si gastronomie (cafenea si restaurant). Facilitatile oferite de Centrul Sportiv si de Agrement vor atrage publicul de toate varstele sa practice sportul. Mai mult, prin inchirierea acestor spatii va exista un suport material in vederea sustinerii cheltuielilor pentru functionarea patinoarului.

Proiectul prevede, de asemenea, construirea unei parcari cu 108 locuri atat pentru public cat si pentrut sportivi respectand astfel cerintele de omologare ale Federatiilor internationale de hochei, patinaj etc, precum si normele de urbanism existente.
Astfel,vor exista locuri de parcare dedicate autocarelor sportivilor, locuri pentru oficiali, pentru spectatori dar si locuri special pentru persoanele cu dizabilitati.

In cadrul proiectului se vor amenaja peste 14.000 de mp de spatii verzi atat la sol cat si pe acoperisul cladirii, care va fi pietonal.
Tot pe acoperis va fi amenajat un spatiu destinat practicantilor sporturilor pe role, skate sau bicicleta. Pe timpul iernii, suprafata va putea fi amenajata ca snow park, in acest scop fiind prevazuta amplasarea unui tun de zapada in varful pantei principale.

Facem precizarea ca suprafata spatiilor comerciale si a spatiilor cu destinatie de bar si cafenea din incinta centrului sportiv si de agrement este de aproximativ 5,5% din suprafata totala a constructiei.

Valoarea Contractului de servicii de proiectare si lucrari de constructii pentru obiectivul de investitie;”Refacere si modernizare patinoar artificial Mihai Flamaropol si realizarea de spatii adiacente necesare desfasurarii activitatilor sportive si de agreement” este de 99.935.947,53 lei exclusiv TVA. Contractul a fost atribuit asocierii Astaldi-UTI.

SCURT ISTORIC PROIECT:
Prin HCGMB 240 /26.09.2013 Consiliul General al Municipiului Bucureşti emite o hotarare privind inaintarea catre Guvernul Romaniei a cererii de emitere a unei hotarari pentru trecerea imobilelor patinoar artificial „Mihai Flamaropol” şi a terenului aferent, situate in Bd. Basarabiei nr. 35, sector 2 din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului -Complexul Sportiv National „Lia Manoliu” in domeniul public al municipiului Bucureşti şi in administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Acest lucru se realizeaza prin H.G. 804/2013. Sunt indeplinite astfel formalitatile de inscriere in Cartea funciara, a dreptului de proprietate in favoarea municipiului Bucureşti şi a dreptului de administrare in favoarea Consiliului General al municipiului Bucureşti şi se obtine Certificatul de Urbanism nr. 863/53 din 26.06.2014.
Ulterior Municipalitatea elaboreaza Studiul de Fezabilitate – Refacere, modernizare patinoar artificial Mihai Flamaropol si realizare de spatii adiacente necesare desfasurarii activitatilor sportive si de agrement.
Mentionam ca prin Studiul de fezabilitate elaborat de Primaria Municipiului Bucuresti s-a analizat si Scenariul 1 – Reabilitarea si modernizarea actualului Patinoar Mihai Flamaropol. Din studiul realizat a rezultat ca structura de rezistenta a acestuia nu se incadreaza cerintelor actuale de proiectare din punctul de vedere al stabilitatii constructiei si raspunului la actiunile seismice. Pe de alta parte, structura de rezistenta era degradata din cauza infiltratiilor apei si a lipsei de intretinere.
Astfel, in varianta refacerii cladirii vechi, s-a constatat ca lucrarile de consolidare ale structurii de rezistenta sunt oneroase, acoperisul si instalatiile trebuie inlocuite integral, iar din punct de vedere functional cladirea nu corespunde normelor in vigoare in ceea ce priveste dimensionarea spatiilor suport pentru activitatile sportive de performanta sau pentru public.
Concluzia desprinsa din studiul de fezabilitate asupra acestui scenariu a fost ca: “In aceste conditii, orice interventii urmarind reabilitarea cladirii existente nu este recomandabila intrucat nu atinge obiectivul urmarit “.
Se elaboreaza Caietul de sarcini si se publica Anuntul de participare numarul 150248/08.04.2014, pentru proiectare si executie.
Se finalizeaza procedura de atribuire, iar in Iunie 2015 se da ordinul de incepere pentru proiectarea obiectivului.
In Septembrie 2015 se preda partial amplasamentul (numai parcela pe care se afla patinoarul, celalalt lot fiind inca ocupat de terenurile de tenis, pe care isi desfasurau activitatea chiriasii).
Se elaboreaza documentatia tehnica pentru certificatul de urbanism demolare, certificatul urbanism constructie, se obtin avizele solicitate, se elaboreaza PUD, se obtine autorizatia de demolare in 09.03.2016, se incepe demolarea in 24.09.2016.
Se preda integral amplasamentul in Septembrie 2016, odata cu evacuarea fostilor chiriasi Conform sentintei civile nr.47/14.04.2016, emisa de Judecatoria Sector 2.
Noiembrie 2016: este eliberata Autorizatia de Constructie. Se emite ordinul de incepere al lucrarilor incepand cu data de 09.01.2017.

DETALII REFERITOARE LA SPATIILE VERZI DIN ZONA PATINOARULUI
Asa cum rezulta din procesul verbal de predare primire amplasament, suprafata preluata prin Hotararea de Guvern nr. 804/ 2013 nu avea spatii verzi amenajate, iar arborii existenti erau imbatraniti, netoaleti si multi dintre acesti riscand sa cada in cazul unor fenomene meteo deosebite.
Facem precizarea ca noul proiect vizeaza valorificarea contextului urban si a spatiului amenajat existent ( lacul, parcul) si prevede amenajarea a 7795 ,42 mp spatiu verde la sol, si 6545,27 mp spatii verzi pe acoperisul cladirii, rezultand un total de 14.340,69 mp de spatii verzi nou amenajate.
In acest sens, zona dinspre lac va fi taluzata inspre apa, preluandu-se in mod natural diferentele de nivel si vor fi create zone de relaxare, astfel incat sa se realizeze un spatiu deschis, de promenada si atractivitate vizuala.
In scopul recuperarii suprafetei verzi a parcului Lia Manoliu, acoperisul constructiei va fi amenajat ca spatiu verde accesibil publicului.
In concluzie, prin proiectul propus se va realiza o suprafata de spartii verzi de 14.304,69 mp , reprezentand un procent de 54 % din suprafata amplasamentului, in comparatie cu vechea configuratie care nu avea nici un fel de amenajare de acest tip. In conformitate cu Scenariul de Securitate la incendiu, avizat spre neschimbare de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, s-a prevazut o cale de evacuare din subsol, atat pentru accesul masinii de salvare, cat si pentru accesul masinilor de pompieri, pentru care este necesara defrisarea unor arbori aflati la limita cu Aleea Belvedere.
Facem precizarea ca proiectul prevede plantarea a 150 arbori noi pe amplasament, iar in functie de numarul arborilor care vor fi defrisati urmeaza sa fie facute si alte plantari in compensare.

blank