Actualitate, Featured

Gabriela Firea: ”nedreptatea și asuprirea domină, nu trebuie să mai existe”

Gabriela Firea a parkticipat ieri la inaugurarea Pieței Elie Wiesel, in prezenta ambasadorului SUA, Hans Klemm, a ambasadorilor Italiei, Austriei, Frantei, Chinei.

„Ziua de astăzi a avut o încărcătură emoțională deosebită, întrucât pe tot teritoriul României au avut loc ceremoniile oficiale de comemorare a victimelor Holocaustului.
Hotărârea de Guvern nr. 672 / 5 mai 2004 stabilește că data de 9 octombrie (dată ce marchează începutului deportărilor evreilor în Transnistria, în anul 1941) este data pentru comemorarea oficială, în plan național, a Zilei Holocaustului.
De aceea, consider această ceremonie un omagiu adus memoriei victimelor Holocaustului din România, dar și celor care au supraviețuit momentelor celor mai întunecate ale istoriei.
Astfel de momente, în care ura, nedreptatea și asuprirea domină, nu trebuie să mai existe.” a spus Gabrila Firea.

Primarul general al Capitalei a completat: ”Ceremonia de azi a fost una dintre cele mai convingătoare dovezi că toleranța, buna înțelegere și conștiința umanității au învins.
Pentru a nu se mai repeta, pentru a nu ne mai întoarce la acele timpuri, e foarte important să nu uităm niciodată ce s-a întâmplat.
Acest spațiu – Piața care de astăzi se numește Elie Wiesel- va fi un astfel de memento pentru fiecare dintre noi.
Elie Wiesel a fost în primul rând un apărător al drepturilor omului, al demnității umane, al libertății. A fost cel care a vorbit pentru toți cei care au pierit în Holocaust, dar și pentru toți aceia care sufereau din cauza unor regimuri nedrepte
A fost un simbol al speranței și a dăruit speranță tuturor celor care l-au cunoscut
A fost cu adevărat un mesager pentru omenire, așa cum l-a caracterizat Comitetul Norvegian care i-a acordat premiul Nobel.
Acordarea numelui său unui spațiu public din București este un gest de omagiu și de recunoaștere a personalității remarcabile care a fost Elie Wiesel.
In calitate de primar general am propus Consiliului General alocarea unui spațiu pentru înființarea Muzeului Holocaustului, care va fi administrat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. Este vorba de clădirea de pe Str. Lipscani de la numerele 18-20, unde va fi doar un muzeu, ci și un spațiu care va găzdui expoziții și evenimente educaționale și culturale. Înființarea acesteui muzeu la București se suprapune în mod fericit cu acest an în care România deține Președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului.
Consider că este un gest de normalitate, de intelegere a valorilor umane, de democratie si, nu in ultimul rand, de reparatie pentru cei care au avut de suferit.
Aceasta este semnificația pe care cred aceste acțiuni trebuie să le aibă: o trezire a conștiinței umane a fiecăruia dintre noi și o lepădare definitivă de acel trecut întunecat al istoriei.”

blank