Actualitate, Featured

Gabriela Firea le dă vești bune salariaților din sănătate

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei a spus că este hotărâtă să ceara în următoarea ședință de consiliu ca diferența valoarii tichetelor de masă acordate salariaților din sănătate să fie suportată de Primăria Capitalei.

”In ședința CGMB voi propune ca Primaria Capitalei să suporte diferența valorii tichetelor de masa acordate salariaților celor 19 spitale din subordinea ASSMB.
Am primit o solicitare în acest sens din partea Uniunii Sindicale SANITAS București. Acest lucru este posibil ca urmare a modificărilor aduse legislației privind acordarea tichetelor de masa (legea 218/2016 a modificat Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa).
Impactul bugetar maxim pentru luna decembrie 2016, pentru acordarea acestei diferente este de cel mult un million lei/250.000 euro, raportat la un numar de aproximativ 7.000 de salariati.

Fac un apel la managerii tuturor spitalelor din București și nu numai ca în bugetul de anul viitor să prevadă sumele necesare pentru plata acestor tichete.
Domeniul sănătății reprezintă unul dintre domeniile prioritare pentru mandatul meu.
Am promis bucureștenilor că vom renova spitalele. Am aflat însă că problemele din acest domeniu sunt mult mai multe și multe mai dificile, de exemplu, cele 19 spitale din subordinea Primăriei nu au primit, în ultimii doi ani, bani pentru reparații curente. Despre dotarea cu echipamente performante, moderne nici nu putea fi vorba.

Măsurile luate:
Am decis demararea celui mai amplu program de dotare cu echipamente moderne, performante, pentru toate spitalele, prin alocarea sumei de 108 milioane lei, aproximativ 24 milioane euro din bugetul PMB (din care 36 milioane lei se pot plăti în 2016).
De asemenea, am suplimentat cu 12 milioane lei, aproximativ 3 milioane euro, fondurile celor 19 spitale pentru reparații curente, punctuale, prin redistribuire de la ASSMB.
Am inițiat primul Program de dotare a cabinetelor școlare cu materialele necesare pentru desfășurarea activității. Pe baza cererilor formulate de medicii care lucrează în aceste cabinete a fost întocmit necesarul general de echipamente și instrumentar, urmând ca suma să fie inclusă în bugetul anului viitor.

Au existat câteva situații deosebite, unde așa cum v-am spus, situația era complet blocată, lucrările abandonate sau suspendate. Cu ajutorul echipei mele am reușit să deblocăm aceste situații.
În luna decembrie putem inaugura Ambulatoriul Gomoiu. Am rezolvat branșamentele la utilități, am rezolvat problema aparaturii medicale. Avem 6 cabinete funcționale, la cheie, cu medici, din cele 11 aflate în Ambulatoriu. Celelalte șase sunt gata de asemenea.
Am creat astfel locuri de muncă pentru medici, asistente și personal auxiliar și nu vorbesc de posturi pe hârtie. În prezent sunt angajați deja 7 medici, 7 asistenți medicali și un kinetoterapeut, urmând ca restul personalului să fie angajat în cel mai scurt timp.
Eram pe punctul de a pierde o finanțare de aproximativ 2 milioane euro, dar grație eforturile echipei mele am reușit să finalizăm în sfârșit acest proiect.

Spitalul Gomoiu : a fost unul dintre angajamentele cele mai ferme și la care țin foarte mult. Ne referim la cel mai mare centru pediatric din țară, cel mai mare spital de copii construit în ultimii 20 de ani.
Vestea bună este că în sfârșit, după 2 ani de oprire, au reînceput lucrările.
Sperăm că în primăvara anului viitor spitalul va fi gata.
În acest moment, lucrările sunt finalizate în proporție de 90%.
Nu s-a lucrat un an la acest spital, lucrările au fost sistate în decembrie 2014.
Un an întreg s-a pierdut din cauză că primarii interimari nu au mișcat un deget pentru a debloca lucrările.

Atunci când am ajuns la Primărie, am aflat și că avem deja plăți restante de 36 de milioane lei.
În ședința CGMB din 24 noiembrie au fost aprobați noii indicatori tehnico-economici, deblocând astfel lucrările.
Muncitorii sunt în șantier.
Spitalul va avea săli de operații dotate la nivel european, 3 secții de pediatrie, ORL, neurologie pediatrică, chirurgie generală, ortopedie, ATI.
Ne dorim să avem 210 paturi pentru spitalizare continuă (spitalul vechi avea 157 de locuri), plus încă 20 de paturi spitalizare de zi.
Vor lucra aici 300 personal medical – medici și asistenți (acum avem personal medical 170 )
Achizițiile de aparatură au fost deja realizate odată cu construcția. În spațiile deja finalizate vor fi aduse, în perioada următoare, aparatura medicală contractată.
Sperăm ca viitorul ministru al Sănătății va sprijini acest proiect (prin lege, ministerul poate să aloce fonduri pentru dotare cu condiția ca Primăria să aloce o cofinanțare de 10% din valoarea solicitată).
În 2015 au fost alocate fonduri pentru dotările spitalului de ministrul Bănicioiu, dar, întrucât lucrările erau sistate, nu s-au realizat achizițiile de aparatură propuse.
Va fi o bucurie pentru mine ca în mandatul meu să inaugurăm acest spital, care va fi o destinație medicală de excelență –atât prin modul în care a fost realizată clădirea, cât și datorită dotărilor performante pe care micii pacienți le vor avea la dispoziție.
Foișor – au fost reactualizați indicatorii tehnico-economici ai investiției, ceea ce ne-a permis deblocarea plăților. Un corp al clădirii a fost finalizat în 2014, trei corpuri ale clădirii vor fi funcționale până la sfârșitul anului, urmând ca cel de-al cincilea, să fie refăcut anul viitor, așa cum a fost planificat de altfel de la început.

Cateva precizari privind Programul PSD pentru Sanatate :
Majorările de salarii pentru personalul din sănătate:
În 2017
Salariile tuturor celor care lucrează în Sănătate (nu doar personalul medical, medici, asistenți, infirmieri, dar și ceilalți angajați din departamente tehnice) vor fi majorate în două etape:
1. 15% de la 1 ianuarie 2017
2. 20% de la 1 iulie 2017 (când cresc salariile pentru toți bugetarii)
De la 1 ianuarie 2018
salariile personalului medical vor fi majorate în felul următor:
Medici:
Cel mai mic salariu, la medicii rezidenți din anul I (primul salariu primit de un medic venit de pe băncile școlii) va fi de 1.200 Euro brut.
Apoi nivelul crește conform grilei de salarizare. Câteva exemple:
Medic specialist gr. V, clinic : 2.650 euro brut
Medic primar gr. V, clinic: 3.377 euro brut
Medic primar gr. V, ATI sau urgență (cel mai mare grad în branșă): 3.600 euro.
De notat că impozitul pe venit la medici va fi 0%. Deci din sumele de mai sus, banii în mână vor fi însemna exact 65% (restul de 35% îl reprezintă contribuțiile sociale oprite din salariu.
Dar trebuie reținut că la aceste sume de bază se vor adăuga sporurile, gărzile, tichetele de vacanță.

Celelalte categorii de personal medical:
Asistenți: dublarea salariilor
Infirmieri și asistenți sociali: salariile vor începe de la 2.150 lei brut
Angajați cu studii medii în asistență socială: salariile vor începe de la 2.250 lei brut
Angajați cu studii superioare în asistență socială: salariile vor începe de la 2.500 lei brut
Măsuri importante pentru pacienți:
1 medicament compensat 100% pentru fiecare afecțiune. (Astfel pentru fiecare schemă de tratament prescrisă de medic, pacientul va avea cel puțin o versiune gratuită).
Reducerea cu 35% a prețului la medicamentele inovative care și-au pierdut patentul. (După o perioadă în care medicamentele beneficiază de copyright, acestea își pierd patentul și pot fi fabricate de orice producător. Pentru această categorie de medicamente performante, PSD propune o reducere a prețurilor cu 35%. Măsura a fost luat în timpul lui Bănicioiu și urma să intre în vigoare în 2016, însă guvernul tehnocrat a refuzat să o pună în practică).

Bugete multianuale pentru vaccinurile incluse în planul național. Nu se mai ajunge la blocajele din fiecare an privind lipsa vaccinurilor pentru nou-născuți.
Programele naționale nu vor mai avea bugete plafonate. Se vor acoperi toate solicitările. Nu se pot pune plafoane bugetare la dreptul la viață. Negocierea cu furnizorii de medicamente: se vor plăti doar cazurile tratate sau ameliorate.
Programe naționale noi à depistarea bolilor cardio-vasculare cu risc major (a doua cauză de deces în România).
Programe de screening gratuit pentru prevenție și depistare precoce. (Cancer mamar, cancer colo-rectal, cancer prostată, cancer pulmonar, diabet zaharat, boli cardio-vasculare, boli pulmonare cronice, boli renale).
Consultații medicale preventive pentru copiii între 5 și 14 ani – implică și dezvoltarea cabinetelor medicale școlare (inclusiv program gratuit de prevenție stomatologică, dar și pentru diabet și alte boli de nutriție sau metabolism).

Reluarea și extinderea programului de Hepatită C – Tratament fără Interferon (Interferon Free). Ideea e că tratamentul convențional este cu interferon și e foarte dureros pentru pacienți și cu rată de succes foarte scăzută (nu asigura vindecarea, ci doar stopa agravarea). Când Bănicioiu a fost ministrul Sănătății, în 2015, a fost introdus tratamentul cu un medicament nou, „interfernon free” care are o rată de succes de 99% (pacienți vindecați complet). Tratamentul a fost adresat în prima față celor care aveau gradul de fibroză 4 (F4), adică celor care erau în cel mai avansat stadiu de boală. În 2016, programul urma să fie extins și la pacienții cu F3, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Programul PSD prevede reluarea programului și includerea pacienților cu fibroză F3. Cel puțin 10.000 pacienți vor fi tratați în 2017.

Infrastructura medicală:
Spitalul Republican Carol Davila: 2.500 paturi, institute de cercetare, echipamente performante, zonă rezidențială pentru personalul medical care lucrează în spital, Universitatea de Medicină Carol Davila, Recuperare și sport de agrement, terenuri de sport, parc și zonă de agrement, heliport, creșă-grădiniță-școală pentru copiii personalului medical, hotel pentru însoțitorii pacienților (1.200 locuri). Cost spital = 1,1 miliarde euro, asigurați din Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Cost campus = 300 milioane euro, bugetul de stat și bugetul local.
8 spitale regionale – fiecare va dispune de câte un campus medical. (1.000 paturi, 10 clinici, 1 institut de cercetare). Costul unui spital: 300 milioane euro, din FSDI, cost campus: 90 milioane euro, de la Bugetul de stat și bugetele locale.
Reabilitarea și dotarea spitalelor județene cu cel puțin un computer tomograf și un RMN, echipamente de analize de laborator și paturi pentru arși (6-10 paturi).
Reabilitarea a 150 ambulatorii de specialitate.
Reabilitarea a 25 de unități primiri urgente.
Acestea au fost principalele subiecte dezbatute la intalnirea cu medicii, organizata de primarul sectorului 1, Daniel Tudorache” a spus Gabriela Firea.

blank