Actualitate, Featured

Gabriela Firea anunță schimbări majore pentru București

Primaria Municipiului Bucuresti, alaturi de cele sase primarii de sector, au transmis Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice un Protocol privind modificarea art. 4 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, al proiectului de Ordonanță de Urgenta.

Aceasta initiativa vine ca urmare a modificarilor aduse legilor privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii si necesitatea clarificarii competentei de emitere a certificatelor de urbanism si a autorizatiilor de construire pentru constructiile amplasate in zonele zonele de protectie a monumentelor.

Astfel, specialistii in urbanism de la nivelul administratiei locale, arhitectul- sef al Capitalei alaturi de arhitectii- sefi ai celor sase primarii de sector ale Municipiului Bucuresti, au analizat contextul legislativ actual in vederea clarificării competentei de emitere a certificatelor de urbanism si a autorizațiilor de construire/desființare la nivelul municipiului București si au elaborat o serie de propuneri pentru imbunatatirea proiectului de lege.
Prin protocolul transmis MDRAP, Primaria Capitalei propune un amendament de modificare a articolul 4, alin. (1) lit. c), amendament care extinde competentele Primarului General, cu avizul primarilor de sector, asupra zonelor si imobilelor ce necesita eliberarea unui certificat de urbanism, cuprinse în parcelările incluse în Lista monumentelor istorice, astfel:
„2.) lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum și orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care vor fi executate la :
i) Clădiri monument istoric, inclusiv la anexele acestora precum și alte construcții, identificate în cadrul aceluiași imobil;
ii) Imobile teren si/sau construcții, identificate prin număr cadastral, amplasate în zone construite protejate stabilite potrivit legii;
iii) Clădiri cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentații de urbanism aprobate;
iv) Imobilele teren si /sau construcții, identificate prin număr cadastral
Forma actuală a Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, obiect al unor operațiuni de revizuire insuficient corelate, derulate la momente diferite şi generate de necesități specifice de reglementare, este următoarea:
„Articol unic – La articolul 4 alineatul (1) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 933 din 13 octombrie 2004, cu modificările și completările ulterioare, litera c) se modifică și se completează după cum urmează:
„c) de primarul general al municipiului București, cu avizul primarilor sectoarelor municipiului București, pentru:

1. investiții ce se realizează pe terenuri care depășesc limita administrativ-teritorială a unui sector şi care se realizează în extravilan;
2. clădirile clasate individual ca monument, inclusiv la anexele acestora, precum şi alte construcție identificate în cadrul aceluiași imobil teren şi/sau construcție şi în zonele construite protejate stabilite conform legii;
3. lucrări de modernizare, reabilitare, extindere de rețele edilitare municipale, de transport urban subteran sau de suprafață, de transport şi distribuție pentru: apă/canal, gaze, electrice, termoficare, comunicații-inclusiv fibră optică, executate pe domeniul public sau privat al municipiului București, precum şi lucrări de modernizare şi/sau reabilitare de străzi, care sunt în administrarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

blank