Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea a reușit să-și duca planul la îndeplinire iar astazi a anunțat că s-a ajuns la o înțelegere astfel încât : „ELCEN va fi transferat sau va fi contopit prin fuziune cu RADET. Bucurestenii vor beneficia de apa calda si caldura la parametri optimi”

Gabriela Firea a făcut anunțul după ce s-a întâlnit cu Ministrul Energiei, Toma Petcu.Cei doi au convenit astazi, in urma discutiilor purtate la sediul Municipalitatii, semnarea unui protocol de colaborare intre RADET si ELCEN, document care urmareste asigurarea bunei functionari a sistemului de termoficare pana la definitivarea fuziunii dintre ELCEN si RADET.

În urma semnarii acestui protocol, echipe mixte formate din specialisti ai ambelor entitati urmeaza sa lucreze impreuna, conform unui calendar bine stabilit, pentru optimizarea functionarii sistemului centralizat de alimentare cu energie termica, astfel incat bucurestenii sa beneficieze de servicii de alimentare cu apa calda si caldura de cea mai buna calitate, la tarife rezonabile.
Primarul General, Gabriela Firea: „Intalnirea pe care am avut-o astazi cu domnul Ministru al Energiei, Toma Petcu, a avut ca scop pregatirea, inca de pe acum, a urmatorului sezon de iarna, functionarea fara fisuri si fara anumite aspecte neplacute pentru populatie a relatiei RADET si ELCEN. Asa cum stiti, aceste entitati economice se afla, in paralel, in proceduri de insolventa, iar interesul nostru, al tuturor, este ca in urma celor doua planuri de reorganizare, RADET si ELCEN sa ajunga sa fuzioneze. Am gasit sprijin total din partea domnului ministru al Energiei, Toma Petcu, care, de asemenea, isi doreste ca bucurestenii sa beneficieze de apa calda si caldura la parametri ridicati de civilizatie europeana, fara intreruperi, fara avarii. Asa cum prevede si programul de guvernare care este sustinut in Parlament de majoritatea PSD-ALDE, la solicitarea Municipalitatii, ELCEN va fi transferat sau va fi contopit prin fuziune cu RADET, deci nu facem altceva decat sa punem in aplicare programul de guvernare pe care ni l-am asumat impreuna, ca echipa. Dupa avizele ministerelor implicate in aceasta procedura, in special Ministerul de Justitie, se va ajunge la formula unei hotarari de Guvern prin care ELCEN sa fie dat in administrare Municipalitatii. Vreau sa subliniez faptul ca interesul nostru comun, atat al Primariei Generale cat si al Guvernului, prin Ministerul Energiei, este acela ca atat populatia cat si agentii economici care sunt racordati la sistemul centralizat de termoficare sa beneficieze de cele mai bune conditii la tarife rezonabile pentru livrarea energiei termice, si ma refer direct la apa calda si caldura”.

La randul sau Ministrul Energiei, Toma Petcu, a aratat ca in acest moment se cauta solutii pentru ca fuziunea dintre RADET si ELCEN sa se realizeze pana la iarna: „Ministerul Energiei sustine fuziunea dintre RADET si ELCEN, pentru a avea sub aceeasi autoritate, atat partea de productie, cat si partea de distributie a energiei termice pentru Bucuresti. Este foarte clar pentru noi ca trebuie sa cream o singura entitate care sa administreze ambele societati. Astfel, analizam impreuna cu juristii si, in mod special, cu Ministerul Justitiei si cu Ministerul de Finante solutiile pentru ca Primaria Capitalei sa gestioneze direct atat RADET cat si ELCEN. Din punctul meu de vedere, aceasta iarna trebuie sa prinda sub aceeasi autoritate cele doua entitati. Bucurestenii trebuie sa beneficieze de un serviciu de furnizare a energiei termice in conditii de calitate foarte buna, fara intreruperi si fara avarii majore”.
Noua societate rezultata din fuziunea celor doua entitati va fi o companie viabila din punct de vedere tehnic si economic, capabila sa indeplineasca conditionarile de mediu, respectiv sa asigure continuitatea serviciului public de alimentare cu energie termica a municipiului Bucuresti in conditii de eficienta si dupa anul 2023.

Obiectivele asumate prin semnarea protocolului de colaborare dintre RADET si ELCEN sunt:

-cresterea eficientei energetice, a gradului de siguranta in alimentarea cu caldura a consumatorilor urbani, precum si protejarea mediului inconjurator in conformitate cu normele europene prin:
-Valorificarea imediata a resurselor financiare posibil a fi obtinute prin Programul Operational Infrastructura Mare – POIM, program in care municipiul Bucuresti figureaza cu proiectul predefinit ”Proiectul major de termoficare al municipiului Bucuresti” in valoare de 187.000 euro
– Realizarea cu prioritate a investitiilor de reabilitare a retelelor de transport/distributie energie termica cu deficientele cele mai mari in functionare astfel incât efectele benefice ale acestor investitii sa se regaseasca imediat in operarea in siguranta a sistemului.
– Optimizarea functionarii sistemului centralizat de alimentare cu energie termica prin realizarea acelor investitii capabile sa conduca la reducerea pierderilor in cadrul sistemului, reducerea costurilor de operare prin optimizarea circulatiei agentului termic la nivelul sistemului si prin utilizarea celor mai bune tehnici disponibile in transportul, distributia si producerea energiei termice.

In cadrul intalnirii, Ministrul Energiei, Toma Petcu, a dat asigurari ca institutia pe care o conduce va sustine proiectele energetice cuprinse in strategia de alimentare cu energie termica a Capitalei, dar si pe cele care vor fi incluse in Strategia energetica a Municipiului Bucuresti aflata acum in curs de elaborare.
In acest sens, Gabriela Firea a reamintit ca „Primaria Generala a Capitalei va beneficia de o suma destul de importanta din partea Uniunii Europene, prin programul POIM, de 187 de milioane de euro, dar pentru obtinerea acestei sume era nevoie sa indeplinim cateva etape, parte dintre ele sunt deja realizate, ma refer la studiul de fezabilitate si, de asemenea, la realizarea strategiei de energie termica pe Capitala. Acest document este in dezbatere publica si estimam ca in luna mai sa fie supus analizei, dezbaterii si votului in Consiliul General”.
O parte din obiectivele principale ale celor doua strategii sunt:
– realizarea unor surse noi de cogenerare de inalta eficienta care sa alimenteze zonele de consum situate la distante mari fata de sursele ELCEN existente.
– utilizarea surselor regenerabile prin valorificare energetica a deseurilor menajere din municipiul Bucuresti. – atragerea de finantari externe pentru a asigura continuitatea si dezvoltarea sistemului energetic al municipiului Bucuresti.
Aceste proiecte, dar si alte proiecte energetice, inclusiv cele de cercetare in domeniul energiei, vor fi derulate prin intermediul Companiei Municipale Energetica Bucuresti S.A., aprobata in sedinta de ieri a CGMB. Scopul principal al acestor strategii este cel de a asigura reducerea costurilor suportate in prezent de Municipalitate.