Actualitate, Featured

Gabriela Firea a participat la Roș Hașana, cea mai importantă sărbătoare ebraică

Gabriela Firea a invitata să participe la Roș Hașana, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ebraic.

Primarul general al Capitalei a onorat invitația și a declarat:
”Faptul că astăzi am stat alături și ne-am bucurat împreună de acest moment deosebit, cred că este un semn de civilizație, de bună conviețuire și de maturitate socială la care am ajuns cu toții.
Sinagoga Mare din București a fost devastata, in trecut, într-o perioadă întunecată a istoriei, cu o ură pe care astăzi ne este foarte greu să ne-o imaginăm și să o înțelegem. Faptul că astăzi, acest edificiu este în picioare, e una dintre cele mai convingătoare dovezi că toleranța, buna înțelegere și conștiința umanității au învins. Cred cu toată convingerea că am depășit acea noapte a istoriei.
Dar cred totodată că pentru a nu ne mai întoarce niciodată la acele timpuri e foarte important să nu uităm niciodată ce s-a întâmplat atunci, pentru că atunci când ne uităm greșelile este foarte probabil să le repetăm.

Iar pentru a nu le mai repeta niciodată, chiar în urmă cu cateva zile, in calitate de primar general am alocat un spațiu pentru înființarea Muzeului Holocaustului, care va fi administrat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” – După cum ați aflat probabil e vorba de clădirea de pe Str. Lipscani de la numerele 18-20, unde nu va fi doar un muzeu, ci și un spațiu care va găzdui expoziții și evenimente educaționale și culturale. Înființarea acestui muzeu la București se suprapune în mod fericit cu acest an în care România deține Președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului.

Am ținut foarte mult să vorbesc despre aceste lucruri în cadrul acestui eveniment pentru că, dincolo de semnificația începutului unui nou an, sărbătoarea Roș Hașana mai are un înțeles foarte profund. Aceasta este ziua în care se sună din Șofar pentru a-i trezi pe cei adormiți din somnul lor. Este desigur vorba de o trezire a conștiinței fiecăruia dintre noi, care coincide totodată cu o lepădare de toate păcatele de peste an. Aceasta este semnificația pe care cred că trebuie să o aibă înființarea Muzeului Holocaustului la București: o trezire a conștiinței umane a fiecăruia dintre noi și o lepădare definitivă de acel trecut întunecat al istoriei.

Ziua de Roș Hașana mai înseamnă în tradiția ebraică și o sărbătoare a creației, ziua în care a fost creat omul de către Dumnezeu, desăvârșind astfel Lumea. Creația divină este un loc comun în credința iudaică și în cea creștină. Așadar de aici trebuie să plecăm: trebuie să privim îndeosebi la ceea ce este uman în noi, iar astfel vom găsi întotdeauna calea corectă de a desăvârși, împreună, lumea în care trăim.
Șana Tova! (Un an bun!)”

blank