Actualitate, Featured

Gabriela firea a convocat de urgenţă comandament. Val de gripă în şcolii şi grădiniţe aproape 1.000 de cazuri descoperite

Primarul General, Gabriela Firea, a convocat astăzi, la Primăria Capitalei, un comandament de urgență, având în vedere numărul crescut de cazuri de gripă din Capitală. La ședință au participat reprezentanții instituțiilor și direcțiilor cu atribuții în domeniul sănătății: Direcția de Sănătate Publică, Prefectura Capitalei, primarii celor 6 sectoare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov.

Primarul General, Gabriela Firea: Informez populația că primarul general și primăriile de sector nu pot dispune închiderea școlilor. Decizia o ia Ministerul Sănătății în colaborare cu Ministerul Educației și o comunică primăriilor. Deocamdată nu a fost declarată stare de epidemie de gripă la nivelul Capitalei.

blank

Primarul General, Gabriela Firea: “Am primit la Primăria Capitalei o serie de mesaje prin care ni se cere insistent să întrerupem cursurile la școli și să închidem grădinițele în această perioadă. Informez populația că primarul general și primăriile de sector nu pot dispune suspendarea cursurilor la unitățile de învățământ, pentru că nu au astfel de atribuții. Fiind vorba despre o situație care ține de sănătatea elevilor, decizia o ia Ministerul Sănătății în colaborare cu Ministerul Educației și o comunică primăriilor prin intermediul direcțiilor de sănătate publică și a inspectoratelor școlare; suntem în permanentă legătură cu aceste instituții, pentru a aplica recomandările privind norma de conduită în funcție de evoluția evenimentelor, precum și cu Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș.

Subliniez că nu a fost declarată stare de epidemie la nivelul Capitalei. Numărul de cazuri de îmbolnăviri a crescut ușor în ultima săptămână, de aceea am convocat comandament de urgență pentru a mă asigura că avem o colaborare bună cu primăriile de sector, care au în administrare unitățile de învățământ și că luăm toate măsurile necesare pentru a asigura prevenția, tocmai ca să diminuăm cât mai mult posibilitatea de a ajunge la epidemie de gripă în Capitală.

blankGabriela firea a convocat de urgenţă comandament anti gripă

Astfel, la nivelul sistemului public de învățământ din București au fost raportate, prin rețeaua de medicină școlară, 939 de cazuri de îmbolnăviri. Spre comparație, anul trecut la 1 februarie aveam 817 cazuri. Nu e de speriat, dar e de remarcat că avem un număr mai mare decât anul trecut.

Colaborăm permanent, de asemenea, cu direcțiile de sănătate publică. Vom aplica o eventuală decizie de suspendare a cursurilor în Capitală, dacă aceasta va fi decisă la nivelul administrației publice centrale.”

Primarul General Gabriela Firea a reamintit că refacerea rețelei de medicină școlară din școlile bucureștene a constituit unul dintre obiectivele prioritare din mandatul său, premisa fiind aceea că elevii nu pot fi îngrijiți corespunzător dacă personalul medical sau dotările din cabinetele școlare sunt insuficiente.

Gabriela Firea: “Am preluat în 2016 rețeaua de medicină școlară cu un deficit de peste 35% de personal și cu grave deficiente de asigurare a funcționării în condiții normale – lipsă de medicamente și materiale sanitare, la echipamentele medicale, uzate, unele vechi de peste 50 ani. În 2016 erau peste 150 cabinete școlare fără medic și fără asistente medicale, angajați în 607 cabinete medicale. Am angajat personal medical în peste 120 de cabinete medicale, și, cel mai important, în prezent în toate unitățile școlare de stat se realizează triajul copiilor, întrucât ASSMB a delegat asistente medicale care realizează această activitate.

blank

Din 2018 până în prezent, ASSMB a organizat un număr de 20 concursuri pentru ocuparea posturilor de medici și asistente, de medicină generală și de stomatologie, în cabinetele medicale școlare. Concret, a crescut cu 29%, de la 724 la 932, numărul doctorilor și asistentelor din cabinetele medicale școlare. De asemenea, am crescut cu 10% numărul de posturi din medicina școlară, respectiv de la 950 în 2016 la 1053 în 2019.

În perioada 2017-2019, sumele alocate pentru rețeaua de medicină școlară au fost de peste 2,1 milioane euro. Cabinetele școlare au medicamente și materiale sanitare au fost dotate cu mobilier medical nou și echipamente moderne, iar în cabinetele stomatologice, uniturile dentare și liniile de sterilizare a instrumentarului sunt superioare acelora din multe cabinete private (de exemplu, în unele cabinete stomatologice erau echipamente vechi din 1960).”

Ablachim Turkes, director medical ASSMB: “Acționăm în prezent pentru a nu ajunge la cifre îngrijorătoare, atenția noastră este îndreptată în special către copii, fiind una dintre categoriile vulnerabile. Foarte important este să punem accent pe prevenție, să reamintim și să respectăm măsurile care limitează răspândirea virusului gripal. În București, este mobilizat personalul medical din toate instituțiile medicale administrate de Primăria Capitalei, am făcut toate pregătirile necesare pentru ca părinții și cadrele didactice să poată lua măsuri prompt.

blank

Avem o bună colaborare și cu Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, ca să ne asigurăm că mesajele noastre ajung cât mai rapid la familiile elevilor: 50.000 de părinți primesc săptămânal informări medicale de la noi.”

Ablachim Turkes a reamintit că ASSMB derulează în mod constant campanii de promovare a sănătății pentru populația din București, în special în rândul copiilor și părinților, pentru ca aceștia să-și dezvolte în timp un comportament care previne îmbolnăvirile.

Alice Grasu, șeful Serviciului Ambulanță București-Ilfov, a arătat că în săptămâna 1-26 ianuarie a crescut cu 20% numărul solicitărilor pentru acest tip de serviciu: “Facem apel la părinți ca, pentru cazurile care nu sunt grave, să se adreseze în primă instanță medicilor de familie, pentru diagnostic și tratament. Aglomerarea camerelor de gardă sau a serviciului de ambulanță nu este benefică: cei care nu au simptome grave, riscă în plus să se îmbolnăvească de la pacienții bolnavi, iar pentru aceștia din urmă crește timpul de așteptare pentru consultație. În ultimele 24 de ore, am avut 2.114 de solicitări pentru București-Ilfov. Am suplimentat personalul, se lucrează cu 66 de echipe de urgență și avem un număr record de medici de consultații, 29.”

Reprezentanții primăriilor de sector participanți la comandament au prezentat situația actuală în fiecare sector în parte și măsurile luate, iar reprezentanul ISMB a arătat care este situația la zi a școlilor și grădinițelor în care cursurile sunt suspendate total sau parțial (numai la anumite clase sau grupe), subliniind că, în școlile în care au fost reluate cursurile, lucrurile au intrat în normal.

Emilian Imbri, managerul spitalului Victor Babeș, a făcut o informare cu privire la situația la nivelul acestei unități: “Este vorba despre un val de gripă sezonieră, situație cu care ne confruntăm în fiecare an, caracterizată prin faptul că numărul de cazuri este foarte puțin în creștere. Monitorizăm în continuare situația și reînnoiesc apelul ca părinții să nu vină la spital cu copii fără simptome, sau cu viroze ușoare, ci să se adreseze medicinei de familie, pentru a lăsa specialiștilor din spital posibilitatea să se ocupe cât mai bine de cei aflați în stare gravă.

Cu privire la coronavirus, precizez că s-au prezentat pentru verificare câteva persoane care au tranzitat anumite zone din China, însă nu s-a confirmat nicio formă de coronavirus sau altă formă de virus grav. Încă nu avem testele necesare pentru tulpina existentă în China, urmează să ajungă la noi în următoarele zile, însă au fost folosite teste existente, utilizate și în Europa în acest scop, iar persoanele au fost monitorizate și s-a constatat că au trecut destule zile fără ca acestea să manifeste simptome, așadar orice suspiciune este înlăturată.”

Tot ca măsură de prevenție, măsurile de dezinfecție pe mijloacele de transport public local, care au caracter permanent, vor fi intensificate în această perioadă pentru tot parcul auto circulant din Capitală, care însumează aproximativ 1600 de autobuze, tramvaie și troleibuze. Ca element de noutate, STB urmează să asigure măști sanitare, pentru a contribui suplimentar la prevenirea răspândirii virusului gripal. Măsura va fi pusă în aplicare după realizarea unei achiziții, în confirmitate cu prevederile legale în vigoare.

Primarul General Gabriela Firea: ”STB nu are atribuţii, călătorii sunt responsabili de sănătatea lor, dar vine în plus în ajutorul populaţiei. Vom stabili care este modalitatea urgentă, dar legală de a achiziţiona un număr mare de măşti sanitare. Nu este obligativitatea primăriei sau a STB, dar facem acest lucru pentru a proteja populaţia. Inclusiv noi, la Primăria Capitalei, vom achiziţiona astfel de măşti pentru cazurile sociale, pentru cei care locuiesc în căminele noastre sau pentru cei care nu au un acoperiş deasupra capului”.

Primarul General Gabriela Firea a reamintit că igiena în școli, care se află în administrarea primăriilor de sector, este foarte importantă, precizând că acestea se ocupă de toate măsurile necesare și, acolo unde apar situații punctuale pe care consideră că nu le pot rezolva, le comunică Primăriei Capitalei pentru a primi sprijin prompt.

La eveniment a participat și un reprezentant al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, care a apreciat colaborarea cu PMB, prin ASSMS, și avantajul ca părinții să primească periodic informări de la instituțiile publice cu privire la evoluția situației și recomandările de conduită.

Reprezentantul ISU prezent la comandament a arătat că inspectoratul are pregătite să intervină 40 de ambulanțe tip B, cu paramedici, 4 de tip C, cu medici, și 5 autospeciale de transport a victimelor multiple.

blank