Avertizările meteorologilor care au anuntat pentru Bucuresti cod galben de ploi si vijelii au fost luate în serios de către autorități. Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a convocat comandamentul de urgență și a anunțat ce măsuri vor fi luate de către municipalitate. Mai mult, Gabriela Firea a ordonat RADET reluarea furnizării agentului termic.

”Voi solicita MDRAP sa modifice legislatia privind furnizarea si oprirea energiei termice, astfel incat sa asiguram bucurestenilor caldura in orice perioada a anului.” a spus Gabriela Firea.

Primarul General, Gabriela Firea: „Potrivit informarii primite de la ANM, ne asteapta trei zile friguroase, cu temperaturi medii sub 10 grade si chiar cu temperaturi negative spre finalul saptamanii. Am primit numeroase solicitari, atat noi cat si RADET-ul, din partea asociatiilor de proprietari privind reluarea furnizarii caldurii in apartamente. Dupa cum stiti, potrivit legii, furnizarea agentului termic a fost oprita in urma cu doua saptamani, datorita temperaturilor foarte ridicate inregistrate. Acum, RADET a reluat furnizarea de caldura de marti, ora 22.00. Referitor la aceasta situatie, consider ca aceasta legislatie trebuie imbunatatita, si voi solicita MDRAP sa modifice legislatia privind furnizarea si oprirea energiei termice, astfel incat sa asiguram bucurestenilor caldura in orice perioada a anului. In ultimii ani s-au modificat semnificativ conditiile meteorologice, iar prevederile actuale limiteaza posibilitatea de actiune a RADET, in functie de existenta a trei zile cu temperaturi scazute pentru intreruperea agentului termic”.

Reamintim faptul ca in data de 04 aprilie 2017 au fost initiate procedurile de oprire a furnizarii energiei termice pentru incalzire catre consumatorii racordati la sistemul centralizat al Municipiului Bucuresti. Oprirea agentului termic pentru incalzire a fost decisa in conformitate cu prevederile articolului nr. 117 din Regulamentul pentru furnizarea si utilizarea energiei termice, care precizeaza ca „oprirea incalzirii se face dupa trei zile consecutive in care temperatura medie a aerului exterior depaseste +10°C, intre orele 18.00 – 06.00“.
Repornirea sistemului poate fi dispusa in conformitate cu prevederile articolului 117 din Regulamentul pentru furnizarea si utilizarea energiei termice, care precizeaza ca „Inceperea perioadei de incalzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc dupa inregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, intre orele 18.00 – 6.00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10°C sau mai mici”.

Citeste si...  Gabriela Firea, a solicitat Poliţiei Locale a PMB ca de sărbatorile Pascale să suplimenteze numarul patrulelor

Dispeceratele RADET si echipele de interventie functioneaza in regim permanent pentru solutionarea oricaror probleme aparute in teren. Pentru informatii suplimentare, bucurestenii au la dispozitie numerele de telefon: TELVERDE – 0800.820.002 si 031-9442.
Totodata, Primarul General a solicitat ApaNova sa aiba pregatite utilaje pentru a interveni in cazul in care apar acumulari de apa ca urmare a precipitatiilor. Astfel, ApaNova are in prezent in teren 12 utilaje, iar in caz de necesitate numarul acestora poate fi suplimentat.
Referitor la RATB, Edilul Sef a solicitat reprezentantilor Regiei sa aiba echipe operative pregatite sa intervina in cazul in care se vor inregistra acumulari de apa la nivelul refugiilor sau statiilor, sau arbori cazuti pe liniile de contact.

De asemenea, reprezentantii ENEL au declarat ca au pregatite echipe de interventie, acestia punand la dispozitia cetatenilor un call center la care se pot sesiza eventualele defectiuni: 021.9291. Primarul General a reamintit reprezentantilor ENEL ca, pentru eficientizarea interventiilor in teren, trebuie sa aiba dispecerate in fiecare sector al Capitalei, iar numarul personalului dispeceratelor sa fie suplimentat.

Primarul General, Gabriela Firea, a solicitat in mod expres operatorilor de salubrizare sa fie pregatiti sa intervina rapid pentru curatarea deseurilor aflate in apropierea gurilor de scurgere, a canalelor, pentru a evita producerea unor acumulari de apa, iar ADP-urile de sector au fost somate sa rezolve problema deseurilor: „am primit numeroase semnale privind deseuri neridicate, va rog sa le evacuati de urgenta”.