Cântărețul Gabriel Dorobanțu a fost audiat la DIICOT, deoarece a căzut pradă hackerilor. Aceștia i-au spart conturile bancare și au comandat produse scumpe. Artistul spune că i-a fost furată și identitatea pe Facebook, acolo unde s-au cerut bani în numele său.

Gabriel Dorobanţu, audiat la DIICOT. Potrivit DIICOT, membrii unei grupării sunt acuzaţi de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, înşelăciune, fraudă informatică, fals informatic, complicitate la frauda informatică şi complicitate la tentativa la efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Gabriel Dorobanțu, audiat la DIICOT
„Am făcut o cerere către bancă și banca mi-a restituit banii. Nu cred că sunt singurul care a pățit acest lucru. Am primit un semnal de la Vodafone că am făcut comandă pentru un telefon foarte scump. Am insistat că nu e comanda mea„, a declarat Gabriel Dorobanţu.

Gabriel Dorobanţu nu este singura vedetă care a fost atacată de hackeri, printre victime se află şi Jean de la Craiova, actorul Adrian Nartea si tatal Andreei Balan sau chiar Andra, potrivit un grup de pe Facebook.

„Dragilor, aveți mare grijă și nu credeți în toate concursurile care se fac pe seama Andrei„, a scris unul dintre fanii Andrei pe un grup.

Gabriel Dorobanțu
Cum acţionau hackerii

Membrii grupării au reusit sa acceseze conturile de email ale persoanelor vatamate, profitand de sistemul autentificarii in doi pasi (TWO – STEP authentification), care presupune transmiterea unui cod pe numarul de telefon ce este sincronizat cu contul de email, permitand astfel schimbarea parolei de acces si restrictionarea accesului persoanei vatamate la cont. De asemenea, au setat metoda de autentificare „Account Key”, care permite accesarea contului de email, prin primirea unei notificari pe telefonul mobil, fara a mai fi necesara introducerea parolei de acces.

Obtinand controlul asupra adreselor de email ale victimelor, liderul gruparii a avut acces la toate informatiile personale ale acestora (fotocopii ale actelor de identitate, certificate constatatoare ale societatilor comerciale, facturi de la utilitati, extrase de cont ale conturilor bancare detinute sau alte detalii referitoare la viata privata a acestora).

De asemenea, membrii gruparii au schimbat parolele de acces ale conturilor de utilizator ale persoanelor vatamate de pe o platforma de socializare, dupa care, in numele victimelor, au solicitat prietenilor din aplicatie ajutor financiar, folosind diferite pretexte, sumele de bani urmand a fi virate in diverse conturi.

Totodata, liderul gruparii a solicitat in numele victimelor obtinerea unor credite de la banci si de la institutii financiare nebancare.

Avand acces la datele mentionate anterior, a sunat in call-center-ul unor banci, si-a atribuit identitatea persoanelor vatamate si a solicitat resetarea parolelor aferente conturilor de internet banking. Obtinand accesul la conturile de internet banking, a transferat, mai apoi, sume de bani din conturile persoanelor vatamate catre conturile celorlalti membri ai grupului infractional.

Citeste si...
Iata cum poti retrage banii de la Pilonul II de pensii