Actualitate, Featured

Gabrela Firea dezvăluie ce planuri are și ce a vorbit cu comisarul european, Corina Crețu

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei a avut o întâlnire cu comisarul european pentru Dezvoltare Regionala, Corina Crețu și au discutat despre procesul de absorbtie a fondurilor euro, dar și despre o mai bună colaborare cu specialistii europeni.

„Va felicit ca ati reusit, intr-un timp atat de scurt, sa deblocati foarte multe proiecte vitale pentru Capitala Romaniei! Sprijinim puternic proiectele Bucurestiului.
Am convenit cu doamna Comisar ca in perioada urmatoare sa colaboram indeaproape pentru eficientizarea și extinderea procesului de absorbtie a fondurilor europene la nivelul Municipiului București, iar in acest sens vom organiza intalniri de lucru, alaturi de primarii de sectoare, cu specialiști ai DG Regio, sau ai unor municipalitati din Europa care au implementat deja proiecte de asemenea anvergura și care ne pot impartași din experienta lor.

Am anuntat cateva proiecte din cadrul Planului de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD) București – Ilfov care s-ar putea califica pentru finantare europeana.
Dupa aprobarea PMUD in Consiliul General vom demara procedurile pentru obtinerea de finantari europene nerambursabile pentru proiectele eligibile din cadrul PMUD. Dintre acestea, mentionez:
– Infiintarea unei retele utilitare pentru biciclete – piste și locuri de parcare, valoare estimata 50 milioane de euro
Imbunatatirea și extinderea sistemului de management al traficului, valoare estimata – 25 milioane euro
– realizare pasaj denivelat Petricani – 25 milioane euro
– realizare pasaj denivelat Andronache – 25 milioane euro
– supralargire Prelungirea Ghencea – Domnești – 35 milioane euro”

Proiectul Glina se reia dupa o suspendare de 400 de zile

In ce privește proiectele aflate in derulare, Primarul General a precizat ca in data de 16.03.2017 a fost depusa la Autoritatea de Management a POIM (Programul Operational Infrastructura Mare) prima cerere de rambursare, in valoare de 5.850.533 lei (echivalent 1.3 milioane euro), pentru contractul de finantare „Finalizarea statiei de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dambovita”, contract semnat in data de 21.12.2016.

Astazi am semnat actul aditional la Contractul de Lucrari 2 (CL2) din cadrul Proiectului ‘Finalizarea statiei de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dambovita’, iar ordinul de reluare a lucrarilor va fi emis cu data de 20.03.2017, pentru ca lucrarile sa poata continua dupa o suspendare de 400 zile.
O consecinta directa a semnarii acestui contract este deblocarea Contractului de Lucrari 6 (CL 6), ultimul din cadrul Proiectului care nu fusese demarat intrucat depindea de solutia tehnica din cadrul Contractului de Lucrari 2.

In ceea ce priveste Contractului de Lucrari 1 – ‘Extindere SEAU Glina 2 și construirea unui Incinerator de namol’, dupa o lunga perioada de contestatii a licitatiei, instanta s-a pronuntat iar Municipalitatea este in procedura de atribuire a contractului. Astfel, toate cele 6 Contracte de Lucrari aferente Proiectului sunt acum in derulare, impreuna cu 3 contracte de servicii privind asistenta tehnica pentru managementul proiectului și supervizarea lucrarilor, precum și pentru audit.
(CL2 presupune construirea sistemului de drenare de la partea dreapta a Casetei și alte lucrari la sistemul de canalizare de evacuare din Lacurile Titan, Tineretului și Carol”; CL6 presupune „Reabilitarea/inlocuirea retelei de canalizare și realizarea drenurilor secundare in zonele Cotroceni, Regina Maria și Tineretului).

Valoarea totala a acestui contract, finantat in cadrul Axei prioritare 3 (Dezvoltarea infrastructurii de mediu) a POIM 2014-2020,este de 386 milioane de euro, din care 322 milioane de eurovaloarea finantarii nerambursabile.
Municipalitatea a demarat proiectul „Instalatia de tratare termica si valorificare energetica a deseurilor municipale din Municipiul Bucuresti.

In cadrul aceleiași Axe Prioritare a POIM, Primaria Municipiului București a demarat și proiectul „Instalatia de tratare termica si valorificare energetica a deseurilor municipale din Municipiul Bucuresti”, așa-numitul ‘incinerator’, in valoare de 250 milioane de euro, din care 180 milioane de euro finantare nerambursabila. Se estimeaza ca instalatia ca va avea capacitatea de 350.000 t/an de deșeuri, perioada de functionare de 8.000 ore/an și va produce aproximativ 124.400 MWh/an energie electrica si 335.000 MWh/an de energie termica, obtinandu-se astfel energie termica și electrica din surse regenerabile, contribuind la atingerea tintelor de reducere a deșeurilor depozitate. In prezent Municipalitatea a achizitionat servicii de consultanta in vederea elaborarii caietelor de sarcini pentru contractele de asistenta tehnica si asistenta pentru managementul de proiect, inclusiv pentru cererea de finantare a asistentelor din fonduri europene. De asemenea, se deruleaza contractul de asistenta tehnica pentru pregatirea proiectului (se vor realiza Studiul de fezabilitate, Master planul, Studiul de oportunitate pentru concesionarea instalatiei si cererea de finantare”.
Totodata, s-a derulat procedura de licitatie, aflandu-se in etapa de intocmire a raportului procedurii, pentru Managementul proiectului.

„Cresterea eficientei energetice in sistemul centralizat de furnizare a energiei termice in Municipiul Bucuresti”

Un alt proiect major este cel privind „Cresterea eficientei energetice in sistemul centralizat de furnizare a energiei termice in Municipiul Bucuresti”, care se incadreaza in Axa prioritara 7 a POIM, pentru care se vizeaza o finantare nerambursabila de 180 milioane de euro.
Continutul intregului Studiu de Fezabilitate și al Planului de elaborare a tarifului au fost realizate conform Metodologiei expertilor Jaspers, iar Analiza Cost Beneficiu la Studiul de Fezabilitate este in curs de finalizare.
Printre demersurile realizate pentru pregatirea intocmirii cererii de finantare se numara:
– elaborarea strategiei locale de termoficare a Municipiului Bucuresti, care in prezent este in consultare publica, urmand a fi aprobatain Consiliul General al Municipiului Bucuresti pana la sfarșitul lunii mai 2017.
– inaintarea catre PMB a documentelor necesare obtinerii acordului de mediu.
– demararea discutiilor cu institutii financiare internationale (BEI, BERD, BM etc.) in vederea identificarii surselor de cofinantare a proiectului.
– analiza necesarului de energie termica pentru perioada 2018 – 2043.
– elaborarea Analizei financiare pentru varianta fara proiectul de investitie pentru perioada 2018-2043și este in curs de elaborare varianta cu proiectare.
La randul sau, Comisarul European Corina Cretu a declarat: „Bucurestiul are un rol regional special, fiind cea mai mare Capitala europeana din estul Europei si cel mai mare centru economic, cultural si universitar din aceasta zona. Este extrem de importanta colaborarea cu institutiile europene, adica valorificarea tuturor sanselor pe care le are Bucurestiul. Sunt foarte bucuroasa ca acum, la a doua intalnire oficiala, am reusit sa vorbim mult mai pragmatic, pe proiecte concrete. Va felicit ca ati reusit, intr-un timp atat de scurt, sa deblocati foarte multe proiecte vitale pentru Capitala Romaniei si am mari sperante ca in perioada urmatoare, pana in anul 2020, Bucurestiul va reusi sa beneficieze pe deplin de cele doua miliarde de euro pe care le are la dispozitie din fondurile structurale si de investitii europene.
Am discutat cu doamna Primar General despre necesitatea pregatirii solide a unei rezerve de proiecte fata de cele care au fost deja fazate si despre necesitatea unei coordonari sustinute, in special pentru investitiile la scara larga in infrastructura de incalzire, a apei si a deseurilor. Ma bucur ca Primaria Capitalei se coordoneaza cu Ministerul Transporturilor pentru dezvoltarea retelei de metrou si preluarea centurii Capitalei si Ministerul Mediului si Ministerul Dezvoltarii Regionale”.

Doamna Corina Cretu, Comisar European pentru Politica Regionala, a mai adaugat: „Chiar ieri am avut o intalnire cu Primul Ministru si i-am comunicat ca, din punctul nostru de vedere, al Comisiei Europene, centura Capitalei, alaturi de autostrazile Sibiu-Pitesti si Ploiesti- Bacau, reprezinta prioritati esentiale in perioada urmatoare”.
Primarul General, Gabriela Firea, a amintit ca in prezent echipele de specialisti din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti poarta discutii cu Ministerul Trasporturilor pentru preluarea centurii Capitalei: „nu este normal ca Bucurestiul sa fie tranzitat zilnic de mii de masini, doar pentru casoseaua de centura a orasului nu face fata in acest moment fluxului de transport rutier. Capitala este sufocata, si trebuie sa luam urgent masuri. Bucurestiul are nevoie de o sosea de centura la fel cum au toate Capitalele europene. Imi doresc sa finalizam acest proiect pana la terminarea actualului mandat.

blank