Este 5 euro (24 lei)/MWh gazul la Baumgarten, Viena, referința pentru piețele regionale, iar tendința este , în continuare de ieftinire, având în vedere prăbușirea cotațiilor petrolului, de care gazul este legat. Pe piața locală, gazul costă, în tranzacțiile spot, nu mai mult de 55 de lei/MWh. Din 31 iunie, când piața de gaze se liberalizează, cel mai mic preț pe care-l cere un furnizor, în alimentarea casnicilor cu gaze, este 120 de lei/MWh. Cum, prin ordin ANRE, prețul de achiziție trebuie aliniat, parțial, și cu Viena, adică cu nivelul cel mai mic, este lesne de intuit profitul pe care îl vizează furnizorii.
Dar, să detaliem. În prezent, prețul de achiziție al gazului, plafonat de stat, este de 68 de lei/MWh, iar achiziția contează în proporție de aproximativ 50% în prețul final , din factură. Distribuția este cam 30%, restul fiind transport și diferite alte taxe. Distribuția, transportul și taxele rămân pe loc, după 30 iunie, dar achizițiile se pot face la prețuri și la jumătate ca până în prezent. Dar prețurile pe care le cer clienților, în piața liberă, sunt practic ca și cele din prezent, deci diferența rezultată din prețul mult mai scăzut al achiziției se duce direct în buzunarul furnizorului.

Cei mai mari furnizori din țară, de fapt cei care își împart țara în două, nord și sud, sunt E.ON și ENGIE. Ei bine, nemții și francezii și-au trimis deja oferta lor pentru casnici, valabilă pentru iulie și încă un an după aceea: 135 lei/MWh, respective 124 lei/MWh, adică exact aceleași prețuri ca în prezent. Ei vor încasa aceleași facturi, deși achiziția gazului va fi făcută la prețuri de, la cum arată piața futures, la sub 50 de lei/MWh, de peste două ori mai puțin decât prețul final. Sunt puține de făcut pentru proprietarul unei gospodării de a obține prețuri mai bune, pentru că, un singur furnizor, din aproximativ 50 autorizați, a îndrăznit să vină cu prețuri mai mici decât ale celor doi “mari”: este vorva de Gaz Vest, cu 120 de lei/MWh. Este însă doar o firmă mică, care a activat, până acum, doar regional, în vestul țării, așa încât rămâne de văzut câtă încredere va căpăta din partea oamenilor.

Adevărul este că, cel mai probabil, ENGIE și E.ON vor aconta marea majoritate a clienților din piața liberă, casșio până acuum, la reglementat, fie din pricina comodității românilor, care nu se vor obosi să caute un nou furnizor, fie, la fel de bine, pentru că, oricum, ofertele lor sunt cele mai mici, toți ceilalți furnizori, cu excepția Gaz Vest, venind cu prețuri mai mari, iar unii, chiar mult mai mari.

Alegerea noului furnizor
Mai aveți la dispoziție circa o lună pentru a vă alege noul funrizor de gaze. La 31 iunie, piața casnicilor va fi liberalizată în totalitate iar cei care nu și-au ales un furnizor vor rămâne captivi la cel actual, în condițiile lui. Prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Prețurile urmează astfel să se formeze liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dintre cei licențiați de către ANRE, care activează pe piaţa cu amănuntul de gaze naturale, prin una dintre următoarele modalităţi:

Citeste si...
PROTEST cu măşti de gaze la Ministerul Mediului: 'Nu accept să fiu furat şi de aerul curat' - FOTO

* acceptarea unei oferte publicate de către un furnizor, pe care clientul o consideră mai avantajoasă;

* solicitarea, de la oricare furnizor, a unei oferte privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare, în vederea negocierii acestora, după caz;

* selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul. Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piață, se poate accesa aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale„, disponibilă pe pagina de internet a ANRE, sau prin descărcarea pe dispozitivele mobile a aplicației ”ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play.

ANRE mai amintește că procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale este simplu şi gratuit, nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de gaze naturale ales de către client. Toţi clienţii casnici care au la acest moment un contract reglementat de furnizare a gazelor naturale vor primi de la furnizorul lor actual, pe parcursul lunilor mai și iunie, o ofertă cu preţul propus de către acesta pentru furnizarea gazelor naturale începând cu data de 1 iulie 2020, dată de la care nu se vor mai aplica preţurile reglementate de ANRE.

În situaţia în care clientul casnic va fi inactiv şi nu va încheia, până la data liberalizării, respectiv până la data de 1 iulie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, prin oricare dintre modalităţile precizate mai sus, furnizorul actual îi va asigura furnizarea gazelor naturale în mod automat şi după această dată.

Începând cu data de 1 iulie 2020 şi până la data încheierii unui contract de furnizare de gaze în regim concurențial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021, furnizarea gazelor naturale pentru clienţii casnici inactivi se va face în baza contractului reglementat de furnizare a gazelor naturale în vigoare, pe care clientul îl are deja încheiat cu furnizorul actual, dar la preţul din oferta comunicată clientului, pe parcursul lunilor mai și iunie, de către furnizorul actual. În consecinţă, ANRE recomandă clienţilor casnici să analizeze cu mare atenție ofertele disponibile pe piaţă înainte de a lua o decizie finală, atât din punctul de vedere al preţului de furnizare, cât şi al altor condiţii comerciale, iar după identificarea celei mai avantajoase oferte, să încheie cu furnizorul ales un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial.