Telescopul spaţial american Hubble, aflat pe orbită din anul 1990, nu mai funcţionează în prezent din cauza unei defecţiuni la nivelul giroscoapelor sale, a anunţat luni NASA, potrivit AFP.

Telescopul a intrat vineri în „modul de siguranţă” („safe mode”) după o pană la unul dintre giroscoape, componentă esenţială cu rol în orientarea aparatului şi asigurarea stabilităţii în timpul fotografierii.

„Unul dintre cele trei giroscoape utilizate pentru dirijarea şi stabilizarea telescopului” a avut o defecţiune, a precizat agenţia spaţială americană într-un comunicat.

Modul de siguranţă „plasează telescopul într-o configuraţie stabilă pe perioada în care se lucrează la rezolvarea problemei”, mai multe teste şi analize fiind desfăşurate în prezent pentru repararea giroscopului, a explicat NASA.

Hubble şi „instrumentele sale sunt în continuare complet operaţionale şi vor continua să producă excelenţă ştiinţifică în anii care urmează”, a adăugat agenţia spaţială.

 

Doar două dintre cele şase giroscoape mai funcţionează în prezent. Deşi pentru o misiune optimă este necesară funcţionarea a trei giroscoape, telescopul îşi poate desfăşura activitatea şi cu doar o astfel de componentă.

 

Dacă giroscopul defect nu va mai putea fi reparat, Hubble îşi va relua misiunea ştiinţifică utilizând instrumentul rămas.

Această soluţie va oferi „o acoperire a cerului mai restrânsă”, dar impactul „asupra capacităţilor ştiinţifice globale este limitat”, a precizat NASA.

„Weekendul a fost foarte stresant”, a scris cu puţin timp în urmă pe Twitter Rachel Osten, directoarea adjunctă a misiunii Hubble.

„Ştiam că acest lucru urmează să se întâmple”, a adăugat aceasta. „Giroscopul a funcţionat circa şase luni în plus faţă de cât estimasem”.

Lansat la 24 aprilie 1990 de către naveta Discovery, Hubble a fost plasat pe orbită la 570 de kilometri de Terra. Până în prezent, telescopul a realizat imagini cu sistemul solar, Calea Lactee şi galaxii îndepărtate.

Amânată de trei ori până acum, lansarea puternicului telescop spaţial James Webb Space, care ar trebui să-l înlocuiască pe Hubble, este prevăzută pentru martie 2021.