Telescopul spaţial american Hubble, aflat pe orbită din anul 1990, nu mai funcţionează în prezent din cauza unei defecţiuni la nivelul giroscoapelor sale, a anunţat luni NASA, potrivit AFP.

Telescopul a intrat vineri în „modul de siguranţă” („safe mode”) după o pană la unul dintre giroscoape, componentă esenţială cu rol în orientarea aparatului şi asigurarea stabilităţii în timpul fotografierii.

„Unul dintre cele trei giroscoape utilizate pentru dirijarea şi stabilizarea telescopului” a avut o defecţiune, a precizat agenţia spaţială americană într-un comunicat.

Modul de siguranţă „plasează telescopul într-o configuraţie stabilă pe perioada în care se lucrează la rezolvarea problemei”, mai multe teste şi analize fiind desfăşurate în prezent pentru repararea giroscopului, a explicat NASA.

Hubble şi „instrumentele sale sunt în continuare complet operaţionale şi vor continua să producă excelenţă ştiinţifică în anii care urmează”, a adăugat agenţia spaţială.

 

Doar două dintre cele şase giroscoape mai funcţionează în prezent. Deşi pentru o misiune optimă este necesară funcţionarea a trei giroscoape, telescopul îşi poate desfăşura activitatea şi cu doar o astfel de componentă.

 

Dacă giroscopul defect nu va mai putea fi reparat, Hubble îşi va relua misiunea ştiinţifică utilizând instrumentul rămas.

Citeste si...  Amănunte incendiare! Băsescu poate fi arestat

Această soluţie va oferi „o acoperire a cerului mai restrânsă”, dar impactul „asupra capacităţilor ştiinţifice globale este limitat”, a precizat NASA.

„Weekendul a fost foarte stresant”, a scris cu puţin timp în urmă pe Twitter Rachel Osten, directoarea adjunctă a misiunii Hubble.

„Ştiam că acest lucru urmează să se întâmple”, a adăugat aceasta. „Giroscopul a funcţionat circa şase luni în plus faţă de cât estimasem”.

Lansat la 24 aprilie 1990 de către naveta Discovery, Hubble a fost plasat pe orbită la 570 de kilometri de Terra. Până în prezent, telescopul a realizat imagini cu sistemul solar, Calea Lactee şi galaxii îndepărtate.

Amânată de trei ori până acum, lansarea puternicului telescop spaţial James Webb Space, care ar trebui să-l înlocuiască pe Hubble, este prevăzută pentru martie 2021.