Life, Stiri

Fumatul la români. Personalităţi istorice care au căzut pradă acestui viciu

În zilele noastre, autoritățile duc o luptă acerbă împotriva fumatului şi impun o serie de restricţii, însă cu totul altfel stăteau lucurile în urmă cu un secol, când acest viciu a fost ridicat la rang de artă. Toţi cei patru regi ai României au fumat, la fel şi Regina Maria. De asemenea, Mihai Eminescu, Constantin Brâncuși, Tudor Arghezi şi chiar Avram Iancu se numără printre fumătorii celebri ai României.

iancu_61972100

Fumatul a fost introdus în 1560 de Jean Nicot, ambasadorul Franței în Portugalia. Jean Nicot i-a prezentat reginei Caterina de Medici tutunul pentru a se trata de migrene. În timp, fumatul a devenit o modă atât la curtea Franței, cât și între oamenii de rând„, spune cercetătoarea Ancuța Lăcrimioara Chiș, coautor, alături de Ucu Bodiceau, a cărții „Patimă și viciu, artă și fum”.

Tot în secolul al XVII-lea a apărut tutunul și în România. Prima dată a fost folosit în sudul țării, iar mai apoi s-a răspândit în toată țara. Lui Mihai Eminescu, de exemplu, cunoscut ca fiind o persoană foarte dezordonată și mare băutor de cafea nu îi lipseau niciodată țigările din buzunar.

De asemenea, istoricii spun că toţi regii României erau fumători înrăiţi. „Cei patru regi ai României, dar și regina Maria, au fumat. Și fumau țigări, nu pipă. Și scriitorii fumau. Mihai Eminescu, Ion Creangă, până la cei contemporani, inclusiv Nichita Stanescu. nu mai spun de George Bacovia sau Tudor Arghezi. Au rămas foarte multe imagini cu ei și cu ţigara„, a declarat, pentru citynews.ro, Ucu Bodiceanu, istoric clujean.

Imagini din cartea „Patimă şi viciu, artă şi fum”, de Ancuța Lăcrămioara Chiș și Ucu Bodiceanu.

blank