Life, Stiri

Fructele şi legumele, pericol de îmbolnăvire

Fructele şi legumele, pericol de îmbolnăvire

Fructele şi legumele, pericol de îmbolnăvire
Fructele şi legumele, pericol de îmbolnăvire

În ultimii ani, din diverse motive, unul dintre ele fiind acela că ne-am cam lăsat de izbelişte pământul care ne hrănea, am început să aducem de la turci şi olandezi – şi de unde mai putem – necesarul de legume şi fructe. Ca să vorbim doar despre acestea… Din păcate, acestea sunt departe de a fi naturale, cum erau în grădina ori livada din spatele casei părinteşti şi observăm că ne pricopsim, cât ai zice mere sau roşii, cu o sumedie de boli, unele mai grele şi mai urâte ca altele.

Ei au, pentru că forţează chimic

Importăm tot ce se poate importa. E mai simplu decât să cultivăm la noi ce ne trebuie. Ehei, trebuie îngrijit terenul, trebuie făcute o serie de operaţii… Şi, cum zicea odată un abonat la ajutorul social al unei primării, munca e grea şi e pentru alţii, nu pentru noi… Sau să fi păstrat – căci trebuie, cu regret spus, că am distrus zeci de hectare de livezi şi grădini – ce aveam. Dar tot de muncă era nevoie… Pe lângă acest aspect, se mai poate vorbi de unul: de bună voie şi nesiliţi de nimeni, am acceptat să devenim, în perimetrul Europei, cel puţin, simpli beneficiari, nu producători… Cum eram odată… Legumele şi fructele pe care le găsim nu numai în marile magazine, dar şi în pieţe, care arată, e adevărat, foarte bine, sunt produse prin folosirea masivă de îngrăşăminte chimice, de ierbicide şi insecticide, de aditivi, de organisme modificate genetic. Nici măcar conservarea nu e naturală… Şi aşa stând lucrurile, cum să-şi mai capteze omul necesarul de minerale din ele? Am văzut mereu cum cumpărătorii de la piaţă sau dintr-un magazin caută, cu obstinaţie, doar acele produse mari, coapte, care arată extraordinar. Nu se gândesc că au atâtea chimicale în ele… Nu se gândesc că au fost obţinute în condiţii precare şi sunt, la rându-le, nocive pentru sănătate. De fapt, în ceea ce ne priveşte, avem parte de un paradox: Olanda, una dintre ţările de unde aducem fructe şi legume, are teren productiv infim, faţă de noi. Dar producţii record! Atunci? Cum de pe suprafeţe mai mici se pot obţine cantităţi atât de însemnate? Numai în poveşti, Făt-Frumos creşte într-un an cât alţii în zece, în mod natural. Olandezii utilizează – şi nu o spun eu, ci specialiştii – tratamente chimice puternice ca să aibă astfel de rezultate. Aşa se şi explică diferenţa dintre – luăm cel mai la îndemână exemplu – roşia de la noi şi roşia de la ei. A lor e mai frumoasă, dar a noastră e mai gustoasă. Mult! Şi de la turci la fel. Solurile tratate din abundenţă cu chimicale – sau simplul pământ din lădiţe ori ghivece, în multe locuri – produc în felul acesta pe măsură. Cele mai multe asemenea produse iau calea ţărilor care nu se descurcă de aceeaşi manieră. Ca noi… Şi, pe lângă chimicalele necesare eficientizării solului, se mai aplică altele şi pentru păstrarea produselor în stare bună cât mai mult timp. De regulă, fructele sau legumele sunt injectate şi ca să se coacă mai repede, înainte de limită, ca să se poată recolta altele pe urmă.

 

Să consumăm fructele şi legumele fără coajă!

Din păcate, exemplul a fost adoptat şi de producătorii de la noi, care nu iau în calcul riscul îmbolnăvirii de cancer al celor care cumpără şi consumă asemenea produse. Aşa că, pentru că folosesc din plin tot felul de pesticide care să le asigure recolte bune, şi fructele şi legumele oferite de producătorii autohtoni sunt periculoase. Cele mai cu risc par a fi, conform cercetărilor, merele, cele despre care se spunea până deunăzi, că ţin doctorul departe de casă, şi strugurii. Sunt periculoase, de asemenea, citricele, bananele, căpşunele, pepenii, roşiile, brocoli, toate fiind injectate cu pesticide pentru un aspect deosebit. Dar nici cu castraveţii şi dovleceii, trataţi chimic, nu ne e ruşine. De aceea, se recomandă ca toate acestea, ca să se mai diminueze riscul de îmbolnăvire, să fie consumate fără coajă. Asta deşi, prin decojire, se pierd vitaminele şi mineralele pe care am fi putut să le dobândim din fructe şi legume, dacă ele nu erau tratate chimic. Se interzice folosirea, pentru a aromatiza diferite dulciuri, coaja de lămâie şi portocală. Substanţe periculoase folosite în cultivarea legumelor şi fructelor sunt etilena şi retardanţii, dar şi E 230 (difenil), E 231 (ortofenil) şi E 233 (tiabendazol).

blank