Consiliul Constituţional francez a validat joi recurgerea la teste osoase pentru determinarea vârstei tinerilor migranţi, în urma sesizării înainte de un migrant din Guineea şi de mai multe ONG-uri, transmite AFP.www.agerpres.ro

Consiliul Constituţional a recunoscut că aceste teste ‘pot comporta o marjă de eroare semnificativă’, dar a apreciat că legea prevede suficiente garanţii.

Astfel, legea impune ca această marjă de eroare să fie menţionată în rezultatele testelor. În plus, conform legii, aceste teste nu permit să se stabilească doar pe baza lor dacă persoana respectivă este minoră. ‘Îndoiala este în favoarea persoanei respective’, afirmă textul.

‘Revine autorităţilor administrative şi judiciare competente să dea efect deplin ansamblului acestor garanţii’, arată Curtea.

Citeste si...  Ungaria se înfoaie la UE în privința primirii migranților

În decizia sa, aceasta ‘consacră o exigenţă constituţională de protejare a interesului superior al copilului’, şi impune ca ‘minorii prezenţi pe teritoriul naţional să beneficieze de protecţia legală prevăzută pentru vârsta lor’.

‘Chiar dacă nu obţinem interzicerea recurgerii la teste osoase, ceea ce este o decepţie, totuşi Consiliul afirmă în mod clar că interesul superior al copilului este o exigenţă constituţională’, a reacţionat avocatul Ligii Drepturilor Omului (LDH), Patrice Spinosi.

‘Suntem extrem de dezamăgiţi’, a comentat la rândul său Clémentine Bret, din cadrul ‘Médecins du monde’, care se numără printre ONG-urile reclamante. ‘Ne-am fi dorit ca Franţa să onoreze deciziile Curţilor spaniolă şi engleză’, care au interzis aceste teste, a adăugat ea.
.