Consilierii ALDE din cadrul CGMB au propus, pentru ședința de săptămâna viitoare, un proiect care prevede acordarea titlului de cetățean de onoare disidentului anticomunist Iulius Filip, care se află, în acest moment, în stare gravă. În document se specifică faptul că lui Filip i s-a refuzat liberarea condiționată de la Aiud.

„În 1981, Iulius Filip a trimis pe adresa Comitetului Central al PCR un pamflet, adresat lui Nicolae Ceaușescu, intitulat „Vis și speranță”, care se încheia cu versurile „Laude, minciuni și vorbe, cu ele mereu ne-ați dus/ Dar acum sosit-a clipa pentru-al lor sfârșit și-apus”. A fost arestat în 3-5 martie 1981 și anchetat, iar în 15 martie a fost trecut în rezervă pentru fapte incompatibile cu statutul de cadru militar”, se arată în proiectul de hotărâre.

Proiectul, semnat de patru consilieri ALDE din cadrul Consiliului General al Municipiului București, mai menționează faptul că Filip a fost condamnat la închisoare, și ulterior i s-a refuzat liberarea condiționată.

Citeste si...  Handbalista Ada Nechita a primit inelul de logodnă, după şase luni de... curte

„Iulius Filip a încercat de două ori să fie eliberat condiționat, deoarece întrunea condițiile: Cu toate acestea, Iulius Filip nu a fost lăsat liber. Iar asta întrucât Comisia de liberare condiționată a decis că Filip nu a dat dovezi temeinice de îndreptare și că a continuat acțiunile subversive împotriva orânduirii socialiste, a regimului comunist și a Republicii Socialiste România”, se arată în proiectul de hotărâre.

Iulius Filip a revenit recent în atenția opiniei publice, asta după ce procurorul general al României, Augustin Lazăr, a fost acuzat că ar fi respins eliberarea condiționată a disidentului, pe vremea când Lazăr conducea Comisia de propuneri pentru liberare din Penitenciarul Aiud.