Fostul şef al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, a fost condamnat, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti, la 4 ani de închisoare cu executareşi interzicerea ocupării unei funcţii publice timp de cinci ani. 

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi: Mihnea-Remus Iuoraş, fost vicepreşedinte ANRP, la 4 ani şi 6 luni de închisoare, fostul deputat Theodor-Cătălin Nicolescu la 9 ani şi 4 luni de închisoare, avocatul şi fostul vicepreşedinte ANRP Ingrid Mocanu la 4 ani de închisoare, Remus-Virgil Baciu, fost vicepreşedinte ANRP, la 6 ani şi 4 luni de închisoare, fostul deputat Attila-Gabor Marko la 5 ani de închisoare, Constantin-Catalin Canangiu la 4 ani de închisoare, Alexandru Florin Hanu (expert evaluator) la 5 ani de închisoare, Dorin Cornel Drulă (expert evaluator) la 2 ani de închisoare cu suspendare, Nistor Neculai (expert evaluator) la 2 ani de închisoare cu suspendare şi Ingrid Zaaror (fost preşedinte ANRP) la 2 ani şi 6 luni cu suspendare. Gheorghe Vişoiu, expert evaluator, a fost achitat în acest dosar.

După aflarea deciziei, care nu este una definitivă, Horia Georgescu a scris pe Facebook că tot ce i s-a întâmplat este total nedrept.

„La capătul a trei ani ruşinoşi pentru Justiţia din România, am fost condamnat printr-o decizie nedreaptă şi profund părtinitoare în care magistratul Ana Maria Trancă a ales să se poarte ca un procuror al DNA şi nu ca un judecător imparţial. Îmi voi exercita calea legală de atac la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ştiu că, în cele din urmă, voi fi achitat, oricât ar dura acest proces”, a scris Horia Georgescu pe Facebook, imediat după sentinţă.  

„Au trecut aproape trei ani de când am fost arestat într-un dosar în care azi am fost condamnat în primă instanţă. Ce am aflat în aceşti aproape trei ani: că a fost posibil să stau în arest patru luni deşi nu am fost nici o clipă acuzat de corupţie, de luare de mită, de fapte de violenţă; că abuzul în serviciu de care am fost acuzat a fost dezincriminat de către Curtea Constituţională, dar procesul a continuat; că am fost judecat pentru un eventual abuz prin supraevaluare pe care, oricum, nu aveam cum să-l produc pentru simplul motiv că nu am avut niciodată ca atribuţii de serviciu evaluarea preţului unor proprietăţi, de acest lucru se ocupându-se experţi conform legii; că judecătoarea Ana Maria Trancă a judecat părtinitor, cu rea-credinţă, meschin (au fost cazuri în care a refuzat, pur şi simplu, să-mi elibereze până şi copii ale minutelor de şedinţă de judecată!), dar a rămas neclintită în dosar (în ciuda a patru cereri de recuzare – una judecată chiar de magistratul Trancă, în mod aberant şi nelegal aspect sancţionabil de CEDO în mod constant în jurisprudenţa sa)”, scrie Georgescu.

Citeste si...  Efectele pestei porcine: Sacrificările de porci au ajuns în iulie la un maxim istoric

„Judecătoarea Ana Maria Trancă a dovedit ca este o unealtă <<repartizată aleatoriu>>, exact cum am ştiut de la începutul procesului. Ana Maria Trancă încalcă constituţia şi nu păţeşte nimic (…) experţii DNA care au decis că aş fi produs un prejudiciu enorm, de zeci de milioane de euro, au folosit metode ilegale, uneori făcând greşeli de aritmetică elementară, nelegale şi neprofesioniste de calcul al <<prejudiciului>>, ba chiar unul din ei nici măcar nu era expert evaluator”, mai spune fostul şef ANI.