Actualitate, Featured

Fostul primar al Timișoarei rupe tăcerea în mega-scandalul mafiei imobiliare

Procurorii DNA au scos la lumină în urmă cu câteva zile un mega-scandal de corupție legat de mafia imobiliară din Timișoara. Procurorii acuză actuali și foști edili, precum și funcționari din cadrul Primăriei Timișoara de abuz în serviciu. Fostul primar al Timișoarei din perioada 1996-2012, Gheorghe Ciuhandu, face primele precizări despre dosarul în care este urmărit penal.

„Am fost citat la sediul DNA din București, unde mi s-a comunicat faptul că sunt 61 de contracte de vânzare-cumpărare semnate de mine în perioada 2000-2008, în calitate de primar al Municipiului Timișoara, asupra cărora DNA efectuează cercetări în raport cu subsemnatul. Menționez că în timpul mandatelor de primar al Municipiului Timișoara am semnat, în calitate de șef al instituției, zeci de mii de acte administrative – acte care au fost întotdeauna întocmite și verificate de departamentele de specialitate din cadrul Primăriei, așa cum prevede legea și cum este și firesc, dat fiind volumul însemnat de documente emise de o autoritate publică cu semnătura primarului”, precizează Ciuhandu.

Ciuhandu mai spune că cele 61 de contracte au fost semnate mai întâi de funcționari din cadrul Direcției de Patrimoniu, Serviciului Juridic, Direcției Economice, iar unele și de viceprimarul de resort. „Este procedura uzuală, ținând cont de faptul că primarul nu are competențe juridice și nici sarcina de a verifica documentele care stau la baza încheierii unor astfel de contracte. Mai mult decât atât, instituțiile statului care au efectuat controale periodice în Primăria Municipiului Timișoara nu au semnalat în tot acest răstimp neregului cu privire la contractele respective”, mai afirmă Gheorghe Ciuhandu.

Fostul primar susține că imobilele vândute nu erau în zona centrală a orașului, iar cumpărătorii nu erau persoane influente din oraș, așa cum a transmis DNA. Astfel, prin semnătura lui Ciuhandu au fost vândute 31 de locuințe cu o cameră, 21 de locuințe cu 2 camere, 6 locuințe cu 3 camere, două locuințe cu 4 camere și o anexă ce cuprinde două magazii. În cazul unora dintre imobilele nici măcar nu ar fi fost vorba de apartament în întregime, ci doar de o cotă-parte din el.

„În încheiere, doresc să afirm că sunt complet nevinovat și să îmi exprim regretul cu privire la modul nedrept în care este defăimată persoana mea. Consider că actuala legislație penală cu privire la abuzul în serviciu permite trimiterea în judecată și chiar și condamnarea unor persoane nevinovate, care nu au săvârșit acte de corupție ci doar și-au îndeplinit atribuțiunile de serviciu. Această legislație incertă și modul subiectiv în care ea este aplicată, de altfel, a condus la blocarea bunului mers al administrației publice locale, funcționarii publici preferând să nu mai semneze nici un act de teamă de a nu fi acuzați ulterior de abuz în serviciu, aspect extrem de grav și cu efecte negative greu de estimat asupra dezvoltării comunităților locale”, mai afirmă Gheorghe Ciuhandu.

blank