Banii au fost generaţi de difuzările celebrei piese „Moşule, ce tânăr eşti!”, considerată până acum un plagiat

Andreea-Antonescu-Andreea-Balan

Andreea Antonescu, Andreea Balan si tatal ei, Sandei Balan, s-ar putea imbogati peste noapte. La 14 ani de la lansare, piesa „Mosule, ce tanar esti!” a fost declarata ca nefiind plagiat, asa cum se credea, si prin, urmare, ar putea primi retroactiv banii cuveniti in urma difuzarii hitului. Unii vorbesc chiar de 2 milioane de euro.

In 1999, trupa Andre lansa piesa „Mosule, ce tanar esti!”, ce avea sa devina un hit nu doar in tara, ci si printre romanii stabiliti peste hotare.

La vremea respectiva au aparut acuzatii de plagiat, considerandu-se ca piesa seamana foarte mult cu o compozitie a unui artist din Grecia. Prin urmare, Sandel Balan, compozitorul piesei Andre, cat si cele doua artiste, nu au incasat in acest timp mai nimic din drepturile de autor.

Casa de discuri care reprezenta la acea data trupa s-a luptat insa in tot acest timp si a demonstrat, cu acte, ca piesa romancelor nu este plagiat. L-a contactat pe compozitorul grec care a recunoscut ca nu sunt asemanari atat de mari intre cele doua piese incat sa fie vorba de un plagiat.

“Compozitorul grec se numeste Kostas Tournas. Am luat legatura cu el si i-am trimis piesa. Mi-a spus ca exista cateva elemente asemanatoare, dar ca nu conduc la acuzatii de furt. Sunt multe piese care seamana intre ele, dar pot fi asemanari involuntare”, a declarat un reprezentant al casei de discuri Roton.

Prin urmare, nefiind vorba de vreo dovada oficiala in acest sens, Sandel Balan si cele doua artiste s-ar putea imbogati acum peste noapte.

In cei 14 ani de la lansarea piesei, „Mosule, ce tanar esti!” a fost difuzata de foarte multe ori, iar banii cuveniti au fost pastrati de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR).

In conditiile actuale, cei aproape 2 milioane de euro colectati ar putea fi virati in conturile artistelor si al tatalui Andreei Balan, Sandel. „Ma bucur ca, dupa atatia ani, s-a facut lumina si s-a dovedit ca piesa trupei André nu este un plagiat”, a declarat Sandel Balan.

Citeste si...  S-a văzut tot când a coborât din taxi! Julianne Moore, prinsă pe picior greșit