Ioan Talpeș a afirmat sâmbătă, într-un interviu că Dacian Cioloș, pe vremea când era ministru al Agriculturii în Cabinetul Tăriceanu ar fi primit ordin de la acesta să cedeze terenuri ale Academiei Române către Dan Voiculescu. Talpeș susține că informația i-a fost furnizată chiar de Cioloș, destul de nemulțumit de întâmplare.

Acum, Tăriceanu n-ar fi pentru prima oară acuzat de practici cu parfum dictatorial-corupte, pe vremea când era șeful guvernului. Sunt două femei, una dintre ele a fost ministru în Cabinetul condus de el, care au lansat cam același tip de acuze: bilețelul roz trimis de Tăriceanu lui Băsescu, pentru intermedierea rezolvării situației juridice a celui ce a fost Dinu Patriciu, pe de-o parte și declarațiile repetate insistent de Monica Macovei, în campanie electorală, potrivit cărora Tăriceanu ar fi trimis-o afară din ședința de guvern pentru a-și revizui atitudinea față de promovarea unei hotărâri de guvern ce nu primea avizul necesar de la Ministerul Justiției.

 „Atunci când a promovat acea hotărâre prin care i-a transferat lui Dan Voiculescu moșia Kalinderu, cu toate moștenirile care sunt în dispută, eu eram senator și am făcut intervenție în Senat. M-am adresat, spunându-i cum a putut să facă așa ceva? Pentru ca moșia Kalinderu făcea parte din donațiile făcute Academiei Române, carora nu poți să le schimbi statutul.”

Citeste si...  Scandalul Antena 3: Cioloș ridică din umeri

Până la condamnarea la închisoare în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare, Dan Voiculescu era, direct sau prin familia sa, unul dintre cei mai mari arendași din România. Omul de afaceri a reușit, astfel, să puna mâna pe numeroase terenuri, inclusiv deținute de Academia Română.

DNA a deschis în vara anului trecut un dosar penal pe această temă. Alexandru Bogdan, fostul director al fundației Patrimoniu din Academia Română, este urmărit penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru corupție într-un dosar privind instrăinarea mai multor terenuri ale Academiei. Printre cei care ar fi beneficiat ilegal de terenuri de la Academie se numără și omul de afaceri Dan Voiculescu.