Economic, Stiri

FMI propune o soluţie-şoc la criza datoriilor: exproprierea fondurilor de pensii

Consultantul financiar Martin Armstrong citează un studiu al FMI redactat de profesorii americani Carmen Reinhart şi Kenneth Rogoff, despre care spune că introduce măsuri extreme de control al capitalului
Înghiţirea forţată a datoriilor publice de către fondurile de pensii, urmată de prelungirea unilaterală a scadenţelor ar fi o variantă de evitare a falimentelor statelor

214588maxim

Când atenţia opiniei publice este captată de Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia, statele falite şi organizaţiile suprastatale pregătesc un jaf la scară planetară, avertizează consultantul financiar Martin Armstrong. În două postări pe portalul său ArmstrongEconomics, acesta afirmă că guvernele se pregătesc de confiscări masive ale capitalurilor private. Cea mai nouă găselniţă este o propunere a Fondului Monetar Internaţional – plasată deocamdată într-o lucrare ştiinţifică redactată de profesorii americani Carmen Reinhart şi Kenneth Rogoff – pentru prelungirea unilaterală a maturităţilor datoriilor publice.
Această măsură este încă şi mai drastică decât propunerea recentă a Rezervei Federale Americane de a se pune o taxă de ieşire la vânzarea obligaţiunilor guvernamentale, spune Armstrong, care o numeşte pe Christine Lagarde, directorul FMI, „cea mai periculoasă femeie din lume”.

Pieţele de bonduri, un codru în care vor fi jefuiţi investitorii

Cum ar fi ca un investitor care a cumpărat un titlu de stat cu maturitate de doi ani să se trezească peste noapte că acesta este de fapt pe 20 de ani?! Pare greu de crezut sau de acceptat, dar aceasta este una dintre variantele avute în vedere de FMI pentru a evita falimentele de stat ale ţărilor cu probleme în rambursarea datoriilor.
Documentul lui Reinhart şi Rogoff având antetul FMI descrie cu lux de amănunte cum sectorul privat care a investit în bonduri guvernamentale ar trebui să fie expropriat pentru a se plăti datoriile naţionale. Laolaltă asigurări de viaţă, fonduri de pensii şi toate tipurile de forme care asigură retragerea după o viaţă de muncă ar urma să fie împiedicate să-şi revendice plasamentele la scadenţe.

FMI, „cea mai periculoasă organizaţie din lume”

Aflată deocamdată doar la stadiul de concept, această confiscare de facto a contribuţiilor de pensie sau de asigurări ar putea fi urgentată pe fondul agravării crizei datoriilor. Există îngrijorări importante că sunt pericole serioase de insolvenţă pentru bănci, municipalităţi şi guverne şi tocmai de aceea acum, când toată lumea se uită la fotbal şi atenţia este ţintită către Brazilia, Comisia Europeană presează pentru o federalizare mai rapidă în Europa, spune Armstrong.
El consideră că FMI este „cea mai periculoasă organizaţie din lume” în măsura în care pune la cale eliminarea oricăror mecanisme ale controlului pieţelor asupra finanţelor publice, creând premisele unui colaps al democraţiei.

Datoria uriaşă a statelor nu poate fi redusă decât prin exproprierea fondurilor de pensii

Propunerea Fondului vine în secvenţa logică a unor soluţii similare cum ar fi introducerea obligatorie a taxelor pe proprietate şi în ţările unde aceasta nu există sau o taxă unică de 10% pe depozitele bancare având ca scop acoperirea unei părţi a datoriilor suverane. În iunie 2014 deja se merge foarte departe întrucât se schimbă însăşi definiţia falimentului. Practic, proprietarul unui titlu scadent în 30 de zile ar urma să fie refuzat în momentul plăţii, emitentul invocând că maturitatea a fost extinsă la 30 de ani. Practic, FMI ne spune că uriaşa datorie suverană nu poate fi redusă decât expropriind fondurile de pensii, conchide Armstrong.

blank