La mii de ani lumină depărtare, astronomii au descoperit un „fluturele spațial”, o nebuloasă planetară care nu a mai fost studiată până acum în detaliu, relatează CNN.

Fenomenul cosmic care seamănă cu un fluturele este o nebuloasă planetară – un nor imens de gaz care se formează în jurul unei stele bătrâne care nu a ajuns încă în punctul în care să explodeze într-o supernovă. Observatorul Spațial European a reușit să fotografieze fenomenul.

Cunoscut drept NGC 2899, nebuloasa se află undeva între 3000 și 6500 de ani lumină de planeta noastră, într-o constelație care este vizibilă în emisfera sudică a planetei. Astfel de nebuloase sunt unele dintre cele mai puțin durabile fenomene cosmice. Lumina ultravioletă face ca gazul să capete culoarea și luminozitatea puternică, spun cei de la ESO, însă doar pentru câteva mii de ani – o perioadă de timp relativ scurtă pentru fenomene astronomice.

Telescopul care a fotografiat nebuloasa este „cel mai avansat instrument optic din lume”, conform ESO. Dispozitivul poate ilumina detalii de 25 de ori mai bine decât alte tipuri de telescop.
constelatie, nebuloasa planetara, observatorul, spatial european

Citeste si...
Grațiela Gavrilescu cere demisia lui Tăriceanu și îl acuză că a destructurat partidul