Piața imobiliară din România traversează un an de cumpănă. Așa cum spuneau specialiștii încă de la finalul anului trecut, 2019 este un an de tranziție. Pe parcursul primelor șase luni au fost înregistrate cu peste 50.000 de tranzacții mai puțin față de prima jumătate a anului anterior. Numărul de oferte de apartamente de vânzare Bucuresti, case și terenuri imobiliare nu a scăzut, însă chiar și așa românii au încheiat mai puține tranzacții. La nivel național, pe site-ul de imobiliare Flatfy.ro sunt centralizate peste 200.000 de anunțuri de vânzare. Cele mai multe contracte de vânzare/cumpărare au fost încheiate în București, Ilfov, Cluj-Napoca și Timișoara. Acestea fiind și cele mai căutate zone pentru achiziția unui apartament.

„Doar în luna iunie 2019  au fost vândute, la nivelul întregii țări, 40.207 de imobile, cu 4.249 mai puține față de luna mai 2019. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, în luna iunie a acestui an este cu 8.374 mai mic față de perioada similară a anului trecut”, informează Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Din punct de vedere al prețurilor, de la începutul anului prețurile nu au înregistrat oscilații prea mari, acestea încadrându-se într-o marjă de maxim 3%.

Ansambluri rezidențiale în București

Zona de Sud-Est a țării înregistrează o creștere consistentă și a numărului de autorizații de construcții emise. Altfel spus, dezvoltatorii imobiliari nu se sperie de faptul că numărul de vânzari apartamente este în scădere și continuă să investească în construcția de noi ansambluri rezidențiale.

Unele dintre cele mai mari creșteri de prețuri se înregistrează la ansamblurile rezindențiale din București. De exemplu, o locuință în Complex Cosmopolis a crescut cu circa 5.000 de euro după ce prețul per metru pătrat s-a majorat de la 700 euro la 764 euro. Nu la toate ansamblurile noi au crescut însă prețurile cu sume mari. În complexul AFI City București, prețurile au crescut cu 7 euro/mp, ajungând acum la 927 euro/mp + TVA. Ansamblu va fi gata în ultima parte a anului 2019 și va găzdui locuințe de tip studiu și apartamente cu 2 și 3 camere.

Reversul medaliei este întâlnit la mai multe ansambluri rezidențiale, atât din București cât și din restul țării. În majoritatea cazurilor scăderile sunt de câțiva euro/mp.

Complex Da Vinci Residence din București înregistrează o ușoară scădere, de 4 euro/mp. Astfel, în acest complex se află apartamente de vânzare cu prețuri de pornesc de la 989 euro/mp.

Ansamblul Sânpetru Residence Brașov iese din tipar cu o scădere masivă de prețuri. Aici prețurile s-au depreciat masiv, cu 245 euro/mp. Astfel, la un apartament cu două camere, cu o suprafață de circa 70mp, reducerea este de aproximativ 15.000 euro.

 

 

Citeste si...  Ce spun bărbații cand înșală