Flota Rusiei din Marea Neagră a efectuat joi exerciţii în cadrul cărora a utilizat sistemul de rachete “Utios”, amplasat în munţii Crimeii, a anunţat serviciul de presă al flotei, citat de Interfax şi TASS, scrie Agerpres.

″În cadrul manevrelor, navele antisubmarin ‘Suzdaleţ’ şi ‘Kasimov’ au identificat şi urmărit o ţintă aeriană, al cărei rol a fost jucat de racheta ‘Progress’, lansată asupra unui inamic convenţional de sistemul de rachete ‘Utios’”, se menţionează în comunicatul Flotei ruse din Marea Neagră.

În timpul exerciţiului, ţinta aeriană a fost distrusă cu succes de patru rachete ‘Osa-M’ lansate de pe cele două nave antisubmarin.

Circa 15 nave militare ruseşti au fost mobilizate pentru a asigura securitatea perimetrului zonei unde s-au desfăşurat aceste exerciţii, la care au fost efectuate tiruri cu rachete, indică Interfax.

Flota Rusiei cu sistemul de rachete ‘Utios’ este situat în munţii Crimeii la o altitudine de 500-600 de metri deasupra nivelului mării, în structuri subterane protejate. Complexul ‘Utios’ foloseşte racheta de croazieră Progress-35 modernizată.

″În prezent, acest dispozitiv, care asigură distrugerea ţintelor maritime la o distanţă de până la 300 km, este capabil să funcţioneze împreună cu sistemul de rachete mobil de coastă ‘Bastion’ şi sistemul de rachete de coastă ‘Bal’, aflate în dotarea brigăzii de rachete din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră”, indică serviciul de presă al flotei.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu anunţase joi desfăşurarea în cursul acestui an a încă unui regiment aeropurtat în Crimeea, conform RIA Novosti şi TASS.

″În cadrul consolidării capacităţilor de luptă ale forţelor armate, intenţionăm ca spre sfârşitul anului Brigada 56 de asalt aeropurtată să fie reorganizată într-un regiment de sine stătător aeropurtat cu baza permanentă în Feodosia”, a declarat ministrul Şoigu într-o reuniune extinsă a Colegiului ministerului pe care îl conduce.

Conform informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului rus al Apărării, militarii din componenţa Brigăzii 56-a aeropurtate – creată în 2013 – au luptat în Afganistan şi Cecenia.

La ora actuală, forţele aeropurtate ruse “au atins un nou nivel calitativ al răspunsului operativ la eventualele ameninţări la adresa securităţii” Federaţiei Ruse, a afirmat generalul de armată Serghei Şoigu.

Anunţul Moscovei privind instalarea unui nou regiment aeropurtat în Crimeea survine în contextul în care preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a aprobat la 24 martie Strategia pentru “dezocuparea” Crimeii, care include măsuri “diplomatice, militare, economice, informaţionale, umanitare şi cu alt caracter”, conform agenţiei de presă oficiale ucrainene Ukrinform.

“Rusia îşi consolidează prezenţa militară în mod susţinut în Crimeea ocupată temporar şi creează un cap de pod militar-strategic pentru extinderea zonei conflictului armat din Peninsula Crimeea în regiunea mediteraneană, Orientul Mijlociu şi Africa”, se menţionează în preambulul Strategiei pentru dezocupare şi reintegrare a teritoriului ocupat temporar al Republicii Autonome Crimeea şi al oraşului Sevastopol, publicat pe site-ul preşedinţiei de la Kiev.

Potrivit textului, Peninsula Crimeea este transformată treptat de Rusia într-o bază militară, devenind o sursă de pericol şi ameninţare pentru stabilitatea Europei şi a întregii lumi.

În acest context, Kievul îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu posibilitatea ca Moscova să desfăşoare arme tactice în peninsula ocupată, precum şi mijloace de transportare a acestora, ceea ce ar constitui o încălcare a actualului regim de neproliferare a armelor de distrugere în masă, conform Ukrinform.


Citeste si...
Iohannis, după trecerea moțiunii, este de părere că anticipatele ar fi soluția optimă