Două lucruri se spun despre Florentin Pandele. Primul, că nu știe cîți bani are. Al doilea, că nu știe cîți oameni a promovat și cîți a pus pe butuci.

Florentin Pandele este dirijorul întregii echipe de Voluntari plasată la primăria Capitalei. Numai coafura primăriței nu este treaba lui. Tot el este dirijorul din umbră al scandalului care a dus la desființarea organizației județene a PSD. Pandele este omul care domină PNL-ul din umbră. El este cheia desemnării candidatului PNL pentru președinția Consiliului Județean Ilfov, de care ne vom ocupa astăzi.

Pandele, alt marinar sforar în politică
Mai întîi, merită detaliată tehnica prin care Florentin Pandele a retezat picioarele PSD-ului în județ. Nu este foarte complicată. I-a scos din luptă pe combatanții de bază și i-a înlocuit cu figuranți și neputincioși.
Cum a operat Florentin Pandele? L-a repus în funcție pe Puiu Florian pentru ca, după trei săptămîni, să lanseze un filmuleț scandalos cu acesta. În baza scandalului de presă s-a decis desființarea organizației județene. Un interlop de Ilfov a fost acuzat prin megafoanele lui Pandele că organizația PSD are legături cu interlopii. Scandalul pentru terenuri la o stație de metrou din Sectorul 4 l-a avut ca protagonist pe Puiu Florian (la ora aceea, secretar general al PSD Ilfov) și pe Iacob Petre, primarul care voia și el aceleași terenuri vizate de Puiu Florian. Este vorba de terenuri care ar valora între 7-9 milioane de euro.

Anunț neașteptat al președintelui interimar al PSD
Azi! Lucrătura cu Rise Project și Dana Budeanu a dus la scandalul care a provocat desființarea organizației și trecerea ei sub controlul lui Pandele. Explicația este simplă. A fost dislocat fostul prefect Mihai Niță de pe poziția 1 (candidat și la președinția Consiliului Județean) și toți pesediștii mai vechi au trecut la coadă pentru a face loc oamenilor lui Pandele. Cu excepția Gabrielei Szabo, toți cei care s-au opus clanului Pandele au fost mutați pe locuri fără nici o șansă. Pe lista candidaților, la poziția 4, a fost plasat Ilie Ion, fost vidanjor și om al lui Gabi Oprea, instalat secretar general interimar al PSD Ilfov. Pe locul 7, a fost plasat Alexandru Văsîi, cel care o ține pe nepoata lui Nicu Gheară. O poziție mai jos, a fost plasată chiar soția lui Puiu Florian, cel din cauza căruia a și fost desființată organizația PSD de Ilfov.

Ce țepe a mai luat PSD-ul în Ilfov? Nenumărate! Ilfovul, din cauza terenurilor și a caselor de vacanță, a lacurilor și a dezvoltărilor imobiliare, a depozitelor și a spațiilor industriale are o politică de tip Chicago în vremea prohibiției. Nimeni nu intră fără taxe, nimeni nu mișcă fără sprijin, nimeni nu promovează fără o pilă și nimeni nu pică fără unul care a lucrat la asta și așteaptă deznodămîntul minelor amplasate. Tehnicile de aruncat în aer depășesc orice imaginație. Intrigile de fanar sunt niște biete încropeli bîlbîite. Toată lumea lucrează pe toată lumea și toți se unesc împotriva celui care caută un vinovat.

La Petrăchioaia, Stelian Mitruț era un candidat care l-ar fi putut învinge pe Mihai Dobre, actualul primar. Și care este trup și suflet cu Pandele. De ce ? Pentru că marinarul de Petrăchioaia, Florentin Pandele împreună cu Hubert Thuma au multe terenuri și procese verbale de punere în posesie în acest sat „istoric”. A dat țării primul marinar ajuns sforar sfios în Voluntari, cu primărie și cu starlete cu tot, de unde învîrte și Bucureștii și județul Ilfov.

Cei doi „imobiliariști” politici au nevoie de un primar devotat pentru a se putea mișca în voie. Stelian Mitruț le-ar fi pus niște probleme, drept pentru care a fost înlăturat, iar PSD-ul l-a trimis la luptă pe omul de încredere al actualului primar. Mai simplu. Pandele a avut grijă ca PSD să desemneze un candidat convenabil. La Cernica, primarul în funcție se numește Gelu Apostol și este cumătru cu Hubert Thuma. PSD l-a avut drept candidat pe Gheorghe Marcu. Omul avea și materialul electoral produs și bannerele ridicate pe stîlpi. A fost desființată organizația și, cu sprijinul lui Pandele, Marcu a fost dat afară iar tandemul Pandele – Thuma l-a numit pe Peter Tănase, căruia i-au făcut buletin de Cernica exact în zilele depunerii candidaturii. Toate numai pentru a-l proteja pe primarul Dobre de un candidat periculos.

La primăria comunei Vidra, PSD avea candidat la funcția de primar pe doamna Daniela Nae. Se spune că ar fi avut șanse. Pandele a preluat controlul asupra organizației județene și a schimbat-o. Actualul primar PNL, Marian Tudor, trebuia protejat. De ce? Pentru că jumătate din gropa de la Glina se află pe teritoriul comunei Vidra. Ei și? Păi candidatul PNL la președinția Consiliului Județean este doctor și patron în toate formele de gunoaie. Nu există gunoi în Ilfov și Prahova care să nu-i facă semne lui Hubert Thuma!


Și, de aici începe povestea și cariera „ilfoveanului” Hubert Thuma, ilfovean cum sunt eu popă și fîrtat indiscutabil al lui Florentin Pandele. A debutat în politică sub aripa lui Marian Petrache pe care avea să-l elimine din joc chiar la aceste alegeri. Thuma nu-i decît un „ilfovean” de origine germanică, propulsat în locul altuia cu origini dîmbovițene. Cine este acest Hubert Thuma și cum s-a pripășit prin România este greu de spus. Pe numele său complet, Hubert Petru Ștefan Thuma s-a născut în Austria și a fost școlit la Viena, fiind, ani buni, director regional de vînzări pentru Cehia și Polonia la firma RHI AG din Viena, specializată în produse refractare. Apoi, a fost director la o firmă internațională de consultanță, după care a poposit în raiul afacerilor din România, mai ales în mijlocul celor nebune din Ilfov.

Iată ce discuție reproduce hotărîrea judecătorească de condamnare a lui Hubert Thuma:

Betelie Mihai: -Mă, mîine, dacă e întîlnirea cu primarii, aș vrea să vin și eu, să-ți spun de ce. Ca să arunc așa, le las cîte o carte de vizită!
Hubert Thuma: -Te pun în legătură cu ăia șmecheri, nu cu toți fraierii.
Betelie Mihai: -Mă, tu îmi faci un semn și cînd tu îmi faci, mă ciupești, înseamnă că-i dau cartea de vizită. Că vreau să țin legătura cu șmecherii”.

Se vede clar că austriacul Thuma s-a șmecherit, luînd obiceiurile locului.Candidatul PNL de azi la președinția județului Ilfov și fîrtat cu Florentin Pandele este un fost condamnat definitiv. Ce mai contează tărăboiul cu „fără penali în funcții publice!”. Este doar morală pentru fraieri.

”În baza art 13 din legea nr 78/2000 cu aplicarea art 74 alin 2 Cod Penal și art.76 alin 1 lit. d, Cod Penal condamnă pe inculpatul Thuma Hubert Petru Ștefan la pedeapasa de 6 luni închisoare pentru săvîrșirea infracțiunii de de folosire a a influenței sau a autorității de către o persoană cu funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Ca pedeapsă accesorie, interzice inculpatului exercițiul drepturilor prevăzute de art 64 lit a teza II-a și lit b Cod Penal. În baza art 81 Cod Penal, dispune suspendarea condiționată a executarii pedepesei aplicate inculpatului pe durata unui termen de încercare de 2 ani și 6 luni”( Dosar 344/1/2013).

Un județ cu dictatură mascată și oameni terorizați
Din 2012-2013, Thuma învîrtea gunoaie, politicieni și primari. Așa a ajuns la Vidra. Tot pe baza afacerilor cu gunoi a juns în Prahova, la senatorul liberal Iulian Dumitrescu, iar cu Pandele s-a întins și la terenurile din Ilfov.
Miza mare pentru susținerea lui Hubert Thuma nu sunt doar terenurile de la Petrăchioaia și din restul județului Ilfov. Mai sunt și fondurile europene de peste un miliard de euro, prevăzute să fie alocate pentru dezvoltare în acest județ. Totul a fost păpușat în așa fel încît Ilfovul să rămînă la liberali (la liberali de casă apropiați, interesați și docili!) iar Gabriela Firea să cîștige Capitala, chiar și cu oameni din PMP sau din PMP acceptați ca directori sau șefi de servicii.
Iată un dialog, depus la dosar, între Mihai Betelie, tovarăș de afaceri, care îi zicea austriacului într-o zi:
-Dă-mi și mie pe sms numele și numărul, că îl sun eu pe primar. Dă-mi și mă descurc eu!
Hubert Thuma: -Nu asta este problema. Uite, ți-l dau acum, ai cum să notezi? Nu știu dacă-i bine să-l suni la telefon să nu se interpreteze greșit că trăim într-o țară bolnavă și tu sigur ai probleme.

După două zile:
SR: -Am vorbit, dar el nu știe nimic. De ce mă pui să vorbesc așa aiurea?
BM: -Și știe că tre să ne ajute. Și stie că tre’ să ni le dea.
SR- Nu știe!
BM: Ascultă-mă puțin. Eu credeam că un bulangiu prost, bătut în cap, idiot cretin i-a spus (obscen) că nu-i vin alea din cer, așa!

Dialogurile acestea ilustrează perfect lumea politică și de afaceri din Ilfov, peste care Pandele și Thuma se poartă ca păpușarii principali.

Post scriptum:
Comentariile de la editorialul precedent dedicat lui Florentin Pandele îmi arată, fără dubiu, că tandemul din Voluntari tutelează (și plătește) pe lîngă televiziuni, site-uri și moderatori și o echipă de postaci. Gîndesc la fel, dar nu scriu la fel de împiedicat, ca marinarul de Petrăchioaia.


Editorial de Cornel Nistorescu

Citeste si...
Victor Ponta şi-a prezentat noii miniştri