Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) intenționează să creeze un mecanism prin care să colecteze informații care să conducă la identificarea unor profile de risc la nivel central, a declarat, marți, Daniel Tudor, vicepreședinte ANAF.

„Creșterea numărului de inspecții fiscale ar viza colectarea suplimentară? pot să vă asigur că nu ar fi adevărată această afirmație. Ne dorim o creștere a conformării la declarare inclusiv prin activități ce vizează prevenția. Inspecția fiscală nu cred că este neapărat o nenorocire. Este o verificare. Desigur că și creșterea numărului de contribuabili poate duce la o creștere a numărului, a cifrelor, care nu sunt neapărat relevante, ci calitatea acestora. Încercăm să creăm un mecanism prin care să colectăm toate informațiile de natură să ne conducă către indentificarea unor profile de risc la nivel central„, a spus Tudor.

Loredana Ilie, director general Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), a fost întrebată dacă sunt mai multe controale realizate de direcția pe care o conduce, iar ea a răspuns afirmativ.

Citeste si...  Lista filialelor PSD care nu s-au deranjat la referendum

„Cu siguranță sunt mai multe. Analizele de risc efectuate înainte de introducerea în planul de control (reprezintă motivul n.r.)”, a precizat aceasta, potrivit Agerpres.

În ajutorul ei a intervenit Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale și juridice în cadrul Deloitte România.

„Evident că pe baza analizelor de risc se fac controalele și știu din discuțiile anterioare cu reprezentanții ANAF că se dorește ca toți contribuabilii mari care nu au fost oarecum în perioada de prescripție, să fie controlați. Probabil și acesta este un alt element care contează. Pe lângă aceasta, aș mai adăuga, în sprijinul doamnei Ilie, s-a dublat practic numărul contribuabililor care sunt acum în oblăduirea DGAMC. Este evident că ar trebui să crească și activitatea de control”, a arătat oficialul Deloitte.