Firma lui Sebastian Ghiță face afaceri cu Guvernul din Serbia, țara în care s-a refugiat pe motiv că ar fi persecutat politic. Teamnet, compania înființată de omul de afaceri, a încheiat un contract cu Ministerul de Finanțe de la Belgrad, cu o săptămână înainte ca Ghiță să fie arestat. Valoarea acestuia depășește un milion de euro.

Acesta nu ar fi primul contract semnat de Teamnet în Serbia, scrie digi24.ro. Un consorțiu format din firmele Teamnet Business Solutions și Teamnet International SA și o firmă din Serbia a câștigat o licitație pentru un contract în valoare de 1.013.000 de euro. Contractul viza achiziția de soluții software pentru Ministerul de Finanțe de la Belgrad.

Potrivit sursei citate, firma din Serbia este deținută de un apropiat al actualului președinte sârb, Aleksandr Vucici.

Alte afaceri ale Teamnet cu Serbia

• 2012 – „Consolidarea statului de drept în Serbia – Componenta II: crearea unui sistem de supraveghere video fix şi mobil pentru protecţia frontierei de stat”

• 2013 – „Consolidarea capacităţii instituţionale a administraţiei fiscale sârbe prin asistenţă tehnică pentru conceperea unui sistem de gestionare a resurselor umane”

• 2014 – „Dezvoltarea activităţilor economice electronice”

• 2014 – „Obiectivul general al proiectului constituie creşterea calităţii vieţii populaţiei de la frontiera România-Serbia prin consolidarea capacităţii instituţionale şi tehnice de gestionare în caz de dezastru şi de răspuns în situaţii de urgenţă, prin utilizarea unei aplicaţii software accesibile pentru ambele părţi”

Citeste si...  Noaptea minții: Liberalii nu își votează propriul guvern

Afaceri Teamnet cu Turcia

• 2015 – „Asistenţă tehnică pentru dezvoltarea capacităţilor angajaţilor şi angajatorilor prin intermediul tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor” – valoarea: 2,8 milioane de euro.

Afaceri Teamnet cu Bosnia şi Herţegovina

• 2012 – „Susţinere pentru politica agricolă şi pentru structuri conforme componentei de dezvoltare rurală din cadrul Instrumentului de asistenţă pentru preaderare” – 2,1 milioane de euro.

Sebastian Ghiță a fost reținut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie 2017. Afaceristul a fost arestat preventiv, însă a fost eliberat în 26 mai, după ce a plătit o cauțiune de 200.000 de euro, ca urmare a unei decizii a Curții Supreme din Serbia.

Ghiță are interdicție de a părăsi Belgradul și i-a fost reținut pașaportul. Omul de afaceri așteaptă o decizie în privința unei cereri de extradăre înaintată de autoritățile române. În momentul în care a fost prins în Serbia, Ghiță avea asupra sa un permis de conducere și un buletin din Slovenia și era însoțit de fratele său.

În 19 mai, Ghiţă a fost audiat la Curtea Supremă din Belgrad, ocazie cu care a afirmat că se opune extrădării pe motiv că ar fi persecutat politic.