Gabriela Firea și Sorin Oprescu sunt doi foști lideri importanți ai PSD, ambii având funcția de vicepreședinți, ambii având funcția de primar general al Capitalei. Deosebirea este că cel de-al doilea a candidat ca independent, pe câtă vreme Firea a avut susținerea PSD. La prezidențiale, Oprescu a candidat tot ca independent. Rămâne de văzut ce decizie va lua.

Firea cu privire la cursa pentru fotoliul de la Cotroceni.Paradoxal, și Oprescu și Firea au avut disensiuni cu liderul social democraților.La cârma Primăriei Capitalei, Oprescu a condus având majoritate în consiliile de sector non-PSD, însă aura sa de independent l-a ajutat să negocieze și lucrurile au mers relativ bine, până când DNA i-a pus cătușe, așa că nu a mai putut candida pentru un alt mandat. Firea, însă, nu are probleme cu DNA, ci cu însuși liderul PSD, Liviu Dragnea, dar, aproape cu certitudine, va candida pentru un nou mandat la Primăria Capitalei, chiar și ca independent, și are mari șanse să câștige.

după ce a ajuns primar general al Capitalei. Oprescu ar fi candidat cu certitudine pentru un al doilea mandat, pe care avea toate șansele să-l obțină. Și Gabriela Firea, am convingerea, va candida pentru un nou mandat probabil ca independent și poate câștiga în anumite circumstanțe.

Oprescu a candidat pe președinție animat de ideea că primise cel mai mare număr de voturi după cel al președintelui de atunci, însă nu a ajuns în turul doi. Firea a admis, pentru prima dată la începutul acestei săptămâni, că nu este deloc exclus să decidă să candideze la sfârșitul acestui an pentru funcția prezidențială. Mai mult, așa cum a declarat, este dispusă să candieze pentru orice funcție la care candidează și Dragnea, doar pentru a-I diminua acestuia șansele de câștig. Ce-I drept, PSD este, acum, măcinat de lupte intestine și condus de persoane controversate, însă rămâne de văzut ce va fi. Un lucru este cert: partidul lui Ponta, Pro Romania, vine tare din spate și, dacă ține ritmul, va fi eligibil la alegerile viitoare.
În ceea ce-l privește pe Dragnea, în acest moment nu se prea bucură de popularitate pentru a se putea lansa în cursa pentru prezidențiale, iar până la sfârșitul anului sunt șanse mici ca situația să se schimbe radical.

Citeste si...
Oprescu cere sprijinul bucureştenilor pentru recuperarea terenului din Parcul Herăstrău

Raportat la votanții PSD, Firea se bucură de cea mai mare popularitate și va fi greu de egalat de vreun alt candidat social-democrat. Însă, pentru a se înscrie ca independentă în cursa pentru Cotroceni, Firea trebuie să-și dea demisia din PSD, ceea ce, implicit, ar însemna și renunțarea la mandatul de primar al Capitalei. Însă Firea este pe val, are notorietate, așa că s-ar putea înscrie la prezidențiale și în ultima clipă, moment în care se va autosuspenda.

Dacă va câștiga fotoliul de la Cotroceni, Firea va susține, ca și Băsescu, un apropiat la cârma Primăriei Capitalei. Dacă nu va câștiga fotoliul de la Cotroceni, dar va ajunge în turul doi, Firea are mari șanse să câștige, din nou, Primăria Capitalei și, cel mai probabil, o vor vota și social-democrații și mmbrii și simpatizanții partidului lui Ponta. Dacă, după o asemenea victorie, Firea se va reînscrie în PSD, aproape sigur Dragnea va pierde poziția de lider în favoarea ei.