DSC_2279

Primarul General, Gabriela Firea: „Dezvelirea acestui ansamblu monumental este un omagiu adus Principelui Rainier de Monaco, intemeietorul Festivalului International de Circ de la Monte Carlo si reprezinta un moment deosebit pentru Capitala Romaniei” 

Primarul General, Gabriela Firea și A.S.S. Printesa Stephanie de Monaco, au participat, astăzi,  la inaugurarea monumentului dedicat lui Rainier al III-lea, în Parcul Circului, unde au asistat și la un spectacol susținut de artiștii circului.

DSC_2387

„Dezvelirea acestui ansamblu monumental, la care s-a lucrat cativa ani de zile, este un omagiu adus Principelui Rainier de Monaco, intemeietorul Festivalului International de Circ de la Monte Carlo, si reprezinta un moment deosebit pentru Capitala Romaniei. Festivalul de la Monte Carlo este cunoscut in intreaga lume, iar artistii de la circul Globus au castigat de-a lungul timpului numeroase trofee la acest festival international. Cred ca acesta este un moment deosebit in care sa ne exprimam inca o data atasamentul fata de valorile culturale de la care nu abdicam niciodata. Realizarea acestui ansamblu reprezinta o investitie care poate fi considerata mare, dar este o de fapt o investitie pe masura simbolului pe care il reprezinta Principele Rainier de Monaco pentru arta circului. Spre bucuria celor mici, aici, in parcul Circului, in afara de statuia in sine, exista si un ansamblu monumental, care a fost conceput si ca un spatiu interactiv pentru copii”.

La randul sau, A.S.S. Printesa Stephanie de Monaco a declarat ca: „va multumesc pentru acest omagiu pe care il aduceti tatalui meu, ca o recunoastere pentru dragostea si pasiunea pe care le-a aratat el circului si pentru valoarea culturala a acestuia”.

DSC_2577

Circul este parte a patrimoniului cultural mondial

Prezent la ceremonie, Ministrul Culturii, Lucian Romascanu, a afirmat: „Circul este parte a patrimoniului cultural mondial, trebuie sarbatorit, iar posibilele controverse care apar cand se fac investitii in cultura sunt nefondate, pentru ca nici o investitie in cultura nu este nelalocul ei si deci nu poate fi considerata prea mare. Doresc sa ii multumesc doamnei Primar General inca o data si in mod public pentru apropierea de Ministerul Culturii si pentru parteneriatul pe care ni-l asigura si ne sprijina in toate proiectele noastre. Ii multumesc si Altetei Sale ca este alaturi de noi astazi si imi doresc sa avem cat mai multe ocazii de genul acesta, sa lasam o urma pentru cei ce vor veni”

Citeste si...  Gabriela Firea alături de Corina Crețu la conferinta "Orașul meu în Europa noastră”

DSC_2214

La ceremonie au mai participat ambasadorul Principatului de Monaco in Romania, E.S. Robert Fillon, ambasadoarea Frantei la Bucuresti, E.S. Michelle Ramis si A.S.R. principele Radu Duda. 

 Proiectul realizarii si amplasarii unui monument de for public dedicat “PRINTULUI RAINIER AL III- LEA DE MONACO” a fost demarat in anul 2011,  ca urmare a initiativei intreprinse la nivel guvernamental, prin Hotararea de Guvern nr. 649 din 22 iunie 2011, si a celei de la nivel  municipal, prin HCGMB nr. 152 din 27 iulie 2011, prin  organizarea, in acelasi an, a unui concurs public de solutii. Castigatorul concursului de solutii a fost desemnat  sculptorul Ionel Stoicescu.

Printul Rainier al III-lea de Monaco a creat, in 1974, Festivalul International de Circ din Monte Carlo, festival la care Circul Globus din Bucuresti a participat  de mai multe ori de-a lungul timpului.

Lucrarea, realizata in luna decembrie 2011, este alcatuita din statuia Printului Rainier al III-lea de Monaco si sapte elemente  figurative statuare, turnate in bronz, care reprezinta personaje  in marime naturala, din arta circului. Elementul artistic “Arena soclu” – pe care sunt montate piesele – este placat cu granit compozit.

Amplasamentul aprobat initial in Parcul Circului a fost schimbat la cererea Grupului de initiativa civica “Lacul Tei”, fiind pozitionat langa intrarea principala a Circului Globus, cu acces din Aleea pietonala. 

Ansamblul monumental “Printul Rainier al III-lea de Monaco” este primul obiectiv cultural  de interes public realizat in Parcul Circului.

Costul total al lucrarii este de 9.450.924,05 lei, TVA inclus, pret ce include si relocarea acestuia.