Primarul Capitalei a avut curajul de a scoate la iveală firmele care au căpușașt bugetul PMB, una dintre ele, fiind cea a lui Tiberiu Urdăreanu. „Directorul firmei UTI avea fratele la Adminsitraţia Străzilor”, a spus Firea, care este sigură că cele 22 de firme publice vor stopa valul de contracte extrem de păguboase.

„Contractele de până acum erau total netransparente, era o mână de firme căpuşe care câştigau toate conctractele. În jurul Primăriei s-a dezvoltat un sistem ocut din punct de vedere al corectitudinii business-ului administratitiv. Doar câteva firme au avut acces la banii bucureştenilor. De exemplu, firma UTI apare peste tot, la toate licitaţiile. Alţi oameni de afaceri, oneşti, nu puteau să pătrundă, pentru că nu aveau oameni pe care i-au cumpărat pur şi simplu, sau oameni pe care i-au trimis de la firma lor privată în administraţia publică. Cum să fie corect când directorul de la UTI avea fratele la Administraţia Străzilor?

Am găsit o monstruozitate la Primărie. Foarte multe contracte păguboase. Din cele 22 de companii, pentru 15 se poate delega un serviciu, deci pot realiza lucrări singure sau împreună cu alte firme. Restul de comapnii vin ca oricare alta la licitaţiile organizate de Primăria Capitalei. Sperăm să apară legea parteneriatului public privat, care va constitui baza dezvoltării Capitalei.

Citeste si...  Wow! Uite ce mașină conduce Gabi Firea, primarul Bucureștiului?

Vrem să înlocuim 5-6 firme căpuşă pe care le-am găsit la Primărie cu un circuit deschis. Banii vor fi oferiţi doar după ce lucrarea se va prelua. Spre exemplu, am moştenit o licitaţie pentru parcarea de la Edgar Quinet. După 7 ani de zile am primit act de la CNSC ( Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor) că trebuie să anulăm acea licitaţie. Acesta este rezultatul unei adminsitraţii prin regii. La Sala Polivalentă, după 5 ani , trebuie să o luăm de la capăt.

Legislaţia actuală permite oricărui SRL să conteste o lictaţie, fără să aibă nici cea mai mică taxă de plătit. În Europa, plăteşti un procent din valoarea contractelor dacă vrei să conteşti o lictaţie. La noi vin tot felul de firmuliţe care contestă doar de dragul de a contesta. Suntem acum suspendaţi de CNSC. Spre exemplu, banii pentru autobuze sunt în cont, dar suntem legaţi de mâini şi de picioare pentru că s-a contestat licitaţia.”, a declarat Gabriela Firea la Adevărul Live.