Primarul General, Gabriela Firea și PMB dezminte ferm informațiile eronate publicate de clubferoviar.ro, care lasă să se înțeleagă în articolul citat că ar fi fost deja atribuită achiziția celor 100 de tramvaie care fac parte din programul de înnoire a parcului auto al STB.

Anunțul conform căruia Primăria Capitalei este “pe punctul de a aduce tramvaie turcești” este prematur, de vreme ce evaluarea ofertelor depuse în cadrul procedurii nu este încă finalizată.

Firea clubferoviar.ro deziformează opinia publică referitor la cele 100 de tranvaie

Primarul General, Gabriela Firea: “Considerăm că publicarea de informații fără o minimă documentare este nu doar speculativă și manipulatoare, ci efectiv o încercare de intimidare a activității Comisiei de evaluare a ofertelor, care are în lucru această activitate în prezent. Apreciez că astfel de practici pot conduce inclusiv la vicierea procedurii, și nu servesc sub nicio formă, așa cum prevede Constituția României, unei informări reale, punând în pericol posibilitatea cititorilor de a-și forma o imagine corectă cu privire la activități de interes public. Nicio autoritate nu are posibilitatea de a alege care sunt firmele care depun oferte în cadrul unei anumite achiziții publice, din contră, astfel de practici sunt ilegale. Ca urmare, este total nejustificat ca redacția în cauză să spună că există o anumită predilecție pentru anumiți furnizori, de vreme ce vorbim despre o procedură deschisă la care a putut participa oricine a considerat că îndeplinește cerințele autorității contractante.”

Astfel, reamintim că Primăria Capitalei a lansat în SICAP (sistemul electronic de achiziții publice), în decembrie 2018, licitația deschisă online pentru achiziția a 100 de tramvaie, așadar o procedură organizată în deplină transparență și cu respectarea tuturor prevederilor legale în domeniu.

Citeste si...
Președintele PNL, Ludovic Orban, lansează acuzații grave, înainte de alegeri: PSD a dat ordin în teritoriusă să boicoteze acest referendum

Verificarea modului în care ofertele depuse îndeplinesc cerințele o face, conform legislației în vigoare, comisia de evaluare desemnată în acest scop. Primarul General nu face parte din această comisie și nu are nicio implicare în această etapă – de evaluare – rezultatul procedurii urmând să îi fie comunicat numai după ce respectiva Comisie stabilește cine este câștigătorul procedurii, cui îi este atribuit contractul.

Reiterăm faptul că activitatea Comisiei de evaluare a ofertelor, și implicit orice fel de informații care se referă la această etapă sunt confidențiale, conform prevederilor legale în domeniu, până la finalizarea procedurii. Dosarul achiziției devine public după finalizarea procedurilor, aspect prevăzut de art. 217 din Legea 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare. Rezultatul procedurii urmează să fie comunicat după întocmirea raportului procedurii și validarea de către ANAP.

Înnoirea parcului auto al STB este una dintre deciziile luate pentru a aduce în București servicii de calitate, la standarde europene, în domeniul transportului public local, fiind parte a pachetului de măsuri care contribuie la fluidizarea traficului și la îmbunătățirea calității aerului în București. Este vorba despre proiecte inițiate sau finalizate în acest mandat, în valoare însumată de 474 de milioane de euro, pentru cele 430 de noi mijloace de transport STB: 100 de tramvaie, 100 de troleibuze, 130 de autobuze hibrid și 100 de autobuze electrice.