Featured, Showbiz

Firea a inminat titlu de cetatean de onoare unui numar de 13 personalitati

Firea, a conferit, in cadrul unei ceremonii care a avut loc marti, la Teatrul Odeon, titlul de ”Cetatean de onoare al Municipiului Bucuresti” unui numar de 13 personalitati din domeniul academic, artistic, sportiv si medical, care au primit aceasta distinctie in urma votului acordat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti in acest an.

blank 

Gabriela Firea a propus Consilului General sa acorde titluri de cetateni de onoare .  Personalitati care au primit acesta distinctie sunt: actorul Marius Bodochi, medicul Catalin Constantin Badiu, actrita Cezara Dafinescu, sportivul Helmuth Duckadam, actrita Ileana Stana Ionescu, profesorul Nicolae Istudor, sportivul Mircea Lucescu, actorul George Mihaita, actrita Maia Morgenstern, sportiv Cristina Neagu, profesorul Pavel Nastase, sportivul Ivan Patzaichin si academicianul Eugen Simion.

De asemenea, doi veterani de razboi, care au implinit varsta de 100 (Stefan Nica) respectiv 102 ani (Corneliu Aluneanu) in An Centenar, au primit Medalie speciala si Diploma de Onoare pentru serviciile militare aduse statului roman.

blank

Primarul General, Gabriela Firea: “Suntem inca in An Centenar, inca celebram 100 de ani de la Marea Unire si am considerat ca aceasta este modalitatea cea mai potrivita pentru a ne arata recunostinta pentru eroii natiunii noastre. Trebuie să ne arătăm recunoştinţa pentru eroii noştri, fie că este vorba de academicieni, profesori universitari de prestigiu, medici eminenţi recunoscuţi în întreaga Europă care s-au întors în ţară, fie că este vorba despre glorii ale sportului sau iluştri maeştri ai artei. Ei determină ca Bucureştiul să fie cu adevărat o capitală europeană, o capitală internaţională, împreună cu ei suntem mai bogaţi în cultură, în spiritualitate, în educaţie, în cercetare. În acest an nu putem să trecem nepăsători peste aceste personalităţi ale României şi ale Capitalei ţării şi de aceea, în numele bucureştenilor, prin votul consiliului general, am propus să li se confere titlul de cetăţean de onoare al Capitalei. E un gest din suflet cu o încărcătură puternică, nu înseamnă o recompensă materială, ci o recunoaştere a valorii. Asa cum bine remarca Aurelian Silvestru, singurul criteriu de apreciere a valorii este valoarea insasi. Cred că este de datoria noastră ca cetăţeni să nu pierdem niciun prilej pentru a-i recompensa pe cei care prin munca şi energia lor duc numele României mai departe şi ne mândrim cu ei din tot sufletul”

Cristina Neagu: “Sunt foarte mandra sa primesc o astfel de distinctie, mai ales ca este vorba de orasul in care m-am nascut, in care am facut primii pasi in sport si in care m-am intors sa incerc sa realizez performante frumoase”.

blank

Maia Morgenstern: “Sunt bucuroasa si mandra sa primesc titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Bucuresti. As vrea sa gasesc cuvinte care sa masoare mandria, linistea si echilibrul pe care il simt aflandu-ma aici si va multumesc pentru aceasta onoare”.

Nicolae Istudor, Rectorul Academiei de Studii Economice Bucuresti: “Acest premiu reprezinta rodul muncii intregii echipe de la Academia de Studii Economice”.

Pavel Nastase, Presedintele Senatului Academiei de Studii Economice:

“Sunt onorat sa primesc aceasta distinctie, iar onoarea inseamna si o mare responsabilitate. Doresc pe aceasta cale sa imi exprim sustinerea pentru proiectele PMB la care se califica echipe profesioniste; sunt bucuros ca exista astfel de initiative”.

Catalin Badiu, medic primar chirurgie cardiovasculara: “Peste 20 de ani am locuit la Munchen, insa m-am intors in Romania, in Bucuresti, orasul in care m-am nascut si pe care-l iubesc si unde sper ca prin munca mea sa pot oferi cat mai mult. Multumesc Primarului General, Gabriela Firea, pentru ca dedica o atentie deosebita medicinei”.

blank

Ileana Stana Ionescu: “Sunt fericita pentru ca ma aflu in Romania mea si sunt fericita pentru ca am primit de la Primarul General, o persoana pe care o apreciez, aceasta dictinctie”.

Cezara Dafinescu:” Timp de 49 de ani am rostit de pe scena Teatrului National vorbele altora, acum cand trebuie sa spun ce simt, emotiile ma paralizeaza. Voi spune un singur cuvant: Va multumesc!

George Mihaita: “De aproape 50 de ani ii simt pe bucuresteni aproape de mine. La multi ani, Bucuresti! Vreau sa dedic aceasta distinctie unor bucuresteni: celor trei copii ai mei”.

Marius Bodochi: “Vreau sa multumesc Teatrului National care m-a angajat, Teatrului Metropolis, care mi-a dat roluri minunate si Teatrului de Comedie”.

Helmuth Duckadam: “Sunt onorat sa fac parte din seria de personaliti care au fost onorate cu acest titlu. Multumesc Primarului General si CGMB pentru aprobarea acestui proiect. Sunt mandru ca am fost desemnat Cetatean de Onoare al Bucurestiului, iar, intr-o zi, poate voi fi desemnat si la mine acasa, la Arad”.

Ivan Patzaichin: “Am ramas atasat Bucurestiului, l-am iubit mereu, insa n-am crezut ca voi ajunge Cetatean de Onoare al acestui oras. Am visat ca orasul Bucuresti sa aiba o Dambovita cat mai prietenoasa cu oamenii si mi-as dori sa facem asta impreuna, alaturi de Primaria Municipiului Bucuresti”.

Mircea Lucescu: “Dedic aceasta distinctie stranepotului meu, care sper sa mearga pe urmele strabunicului si ale bunicului sau. Am crescut cu o dragoste extraordinara pentru acest oras si ma bucur sa observ ca Bucurestiul devine o capitala europeana. Felicit Primaria Capitalei si o felicita de doamna Primar General pentru sprijinul pe care il acorda sportului, pentru ca sportul inseamna sanatate. Am incercat sa reprezint Romania cum se poate mai bine. Va multumesc!”.

Mentionam ca acordarea titlului de ”Cetatean de onoare” reprezinta o recompensa simbolica si nu are implicatii la bugetul local.

NOTA:

Cristina Neagu este una dintre cele mai apreciate jucatoare de handbal ale momentului si capitanul nationalei de handbal feminin a Romaniei. Desemnata de trei ori cea mai buna handbalista a lumii de catre Federatia Internationala de Handbal, Cristina Neagu este prima handbalista din istorie castigatoare a acestui trofeu. La doar 17 ani, Cristina Neagu este desemnata cea mai buna jucatoare de la Campionatul European de Tineret din Austria, iar la 22 de ani joaca un rol major in castigarea primei medalii pentru Romania la o editie de Campionat European. In 2015 castiga titlul de Most Valuable Player si cea mai buna marcatoare la Campionatul Mondial. La cinci ani dupa ce obtine primul premiu, este incoronata din nou ca jucatoarea anului la nivel mondial.

Maia Morgenstern, una dintre cele mai cunoscute actrite de teatru si film din Romania, castigatoare a premiului Emma, protagonista a peste 100 de roluri de teatru, directoare a Teatrului Evreiesc de Stat. Maia Morgenstern a jucat alaturi de Sharon Stone si Andy Garcia, a interpretat rolul Mariei in filmul hollywoodian „Patimile lui Hristos” regizat de Mel Gibson, rolul Nelei in „Balanta” regizat de Lucian Pintilie, dar si memorabile roluri de teatru precum Doamna T in „Patul lui Procust”, in regia Catalinei Buzoianu, Lola Lola din „Ingerul albastru” sau Kathleen Hogan in „Park Your Car in Harvard Yard”.

Eugen Simion este critic si istoric literar, editor, eseist, profesor universitar roman, membru titular al Academiei Romane si fostul presedinte al acestui for. Numele lui Eugen Simion reprezinta una dintre constantele valorice ale literaturii romane postbelice. Afirmat in anii 60 ai secolului trecut, alaturi de nume importante ale criticii noastre, Eugen Simion si-a dobandit rapid profilul unei constiinte echilibrate si de neocolit in orice valorizare a literaturii romane. Dupa 1990, intr-un spatiu cultural din ce in ce mai scindat, Eugen Simion a continuat sa pastreze distanta salubra a civilitatii, alegand sa se investeasca intr-un proiect ce ar fi putut parea multa vreme utopic: resuscitarea demnitatii cercetarii literare romanesti. Mai bine de 200 de volume de editii stiintifice aparute din 2000 incoace reprezinta o dovada obiectiva a reusitei: Dictionarul General al Literaturii Romane, Enciclopedia Literaturii Romane Vechi, Cronologia vietii literare si impresionanta editie a manuscriselor eminesciene. Pentru contributia sa fundamentala la intelegerea literaturii romane si universale, Societatea Internationala de Filologie si Centrul Unesco de la Besanson Franta i-au acordat, in urma cu doua zile, Medalia de aur Alfred Nobel, distinctie pe care, in ultimii ani, au mai primit-o Noam Chomsky sau Umberto Eco.

Profesorul universitar, doctor Nicolae Istudor a fost sef de promotie a Facultatii de Economie si Gestiunea Productiei Agricole si Alimentare ASE, Nicolae Istudor a fost, incepand cu anul 2000, director al departamentului social, consilier al rectorului, sef de catedra, director general in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, secretar de stat si prorector al Academiei de Studii Economice Bucuresti. Pe parcursul carierei sale a participat la 31 de proiecte de cercetare, dintre care trei internationale si opt in calitate de director, si a publicat articole, carti si cursuri de specialitate in tara si in strainatate.

Profesorul universitar doctor Pavel Nastase, presedintele Senatului ASE are o experienta de peste 40 de ani in invatamantul superior si al cercetarii stiintifice in cadrul Academiei de Studii Economice. Pavel Nastase a publicat zeci de articole in reviste de specialitate, 28 de carti si manuale universitare, 14 proiecte de cercetare stiintifica. La nivel international, a fost membru al unor asociatii profesionale de prestigiu, iar in anul 2011 a fost primul profesionist din Romania care a obtinut titlul de „profesor KPMG”.

Conferentiar Doctor Catalin Constantin Badiu este o personalitate marcanta a chirurgiei cardiovasculare romanesti. S-a format si a operat timp de 12 ani intr-una din cele mai de traditie scoli de chirurgie cardiovasculara din Europa, Centrul Inimii din München. A urmat studiile de medicina la Ludwig-Maximilians Universität München si la Technische Universität München, unde şi-a incheiat doctoratul in ştiinte medicale obtinand calificativul „Magna cum Laude” in anul 2007. In cadrul universitatii din München a obtinut in 2014 abilitarea si titlul de conferentiar in chirurgie cardiovasculara. La indemnul familiei, a decis sa revina in tara pentru a contribui la dezvoltarea si revigorarea acestui domeniu de varf dar si extrem de sensibil. Desfasoara astazi o activitate de pionierat, mai ales in chirurgia minim invaziva, in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. A reusit sa adune in jurul sau o echipa puternica, tanara si entuziasta, capabila sa realizeze cele mai complicate si complexe operatii cardiace, unele dintre ele in premiera pentru un serviciu din tara noastra.

Ileana Stana Ionescu este numita de public si „doamna comediei romanesti”; a adunat, in peste 60 de ani de cariera, sute de roluri in film, teatru si televiziune, care ii aduc nenumarate premii si distinctii precum Premiul de Excelenta al Galei UNITER, Premiul Teatrului National pentru activitatea artistica in 1986, Trofeul Dionysos si Clacheta de aur U.A.R.F. pentru merite deosebite in dezvoltarea artei şi culturii cinematografice in 2001.

Cezara Dafinescu este cunoscuta pentru zecile de roluri jucate la Teatrul National Bucuresti, printre care Silvia in „Sa nu-ti faci pravalie cu scara” de Eugen Barbu, Alta in „Act venetian” de Camil Petrescu, Domnica in „A treia teapa” de Marin Sorescu, Miza in „Titanic vals” de Tudor Musatescu.

George Mihaita este, fara indoiala, unul dintre cei mai indragiti artisti ai Romaniei cu o activitate de aproape 50 de ani de teatru si film. La admiterea la IATC, in 1966, marea actrita Eugenia Popovici a scris pe o coala despre el: „Hazul adevarat este o floare rara. Si copilul asta a venit cu un buchet…”. Actor de teatru si film, director al Teatrului de Comedie din Bucuresti si al Festivalului Comediei Romanesti, George Mihaita a fost si preşedintele Clubului UNESCO Adolescentii, a scris carti pentru adolescenti si este, in prezent, dedicat proiectului „Opera Prima”, proiect – pilot de reintegrare socio-profesionala prin arta a categoriilor defavorizate.

Marius Bodochi, actor de teatru si film, cu o cariera de succes ce se intinde pe mai bine de trei decenii. Este unul dintre actorii care, indiferent cã joacã tragedie, dramã sau comedie, izbuteste sã „treacã rampa” si sã iradieze farmecul personajului si nu mai putin, al personalitãtii proprii. Marius Bodochi a interpretat memorabil roluri de film si teatru, printre care amintim rolul Cara din „Craii de Curtea Veche” de Mircea Veroiu, Regele din „Regele moare”, regia Victor Ioan Frunza la Theatrum Mundi (2002), Antonio Salieri din „Amadeus”, regia Marcel Top, la Opera Nationala Bucuresti (2010).

Helmuth Duckadam este fostul portar al echipei de fotbal Steaua, supranumit „eroul de la Sevilla”, dupa ce in finala Cupei Campionilor Europeni din 1986 a aparat toate cele patru lovituri de departajare consecutive, intrand, astfel, in Cartea Recordurilor. Performanta atinsa de Helmuth Duckadam a jucat un rol important in castigarea Cupei Campionilor Europeni de catre Steaua Bucuresti in 1986.

Ivan Patzaichin, canoist roman, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vara din 1968, 1972, 1980 si 1984 si triplu laureat cu argint. Considerat unul dintre cei mai buni canoişti din istoria Romaniei, Ivan Patzaichin a pozitionat Romania, alaturi de ceilalti medaliati olimpici romani, pe locul 14 din lume din 95 de tari participante in ultimii 100 de ani. Antrenor al lotului olimpic de caiac-canoe din 1985, Ivan Patzaichin a participat impreuna cu elevii sai la cinci editii ale Jocurilor Olimpice de Vara si a castigat, de-a lungul timpului, peste 150 de medalii olimpice, mondiale si europene. In 2010, din dorinta de a ajuta la dezvoltarea locala din regiunea Deltei Dunarii si din alte zone din Romania, infiinteaza Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23.

Mircea Lucescu este antrenor de fotbal cu 12 titluri de campion in palmares, selectioner al Romaniei care a reusit performanta de a califica nationala la Euro 1984. Mircea Lucescu a debutat la 18 ani ca jucator de fotbal al echipei Dinamo, alaturi de care castiga sapte titluri in campionatul romanesc intre anii 1964 si 1990. In 2009, Mircea Lucescu castiga Cupa UEFA cu echipa Sahtior Donetk, pe care a antrenat-o din 2004. In cifre, cariera sa poate fi rezumata la 361 de jocuri, 78 de goluri in prima divizie, 70 in echipa nationala si 15 in cupele europene. In martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, „in semn de apreciere pentru participarea la Turneul Final al Campionatului Mondial de Fotbal din anul 1970 din Mexic si pentru intreaga activitate”.

Domnul Corneliu Aluneanu, colonel in retragere si veteran de razboi. S-a nascut pe 30 aprilie 1916 si a fost recrutat pe 1 noiembrie 1938 in Regimentul 1 Vanatori de Garda din cadrul Corpului 5 Armata. In iulie 1942 a fost trimis pe front, a trecut Prutul la ordinul maresalului Antonescu si a participat la luptele crancene de la Tighina.

Domnul Stefan Nica s-a nascut in anul Centenarului Marii Uniri, pe 14 octombrie 1918 si a luptat pe front in cel de-al doilea Razboi Mondial, intre 1941 si 1943, alaturi de Regimentul 3 Graniceri Cernavoda si Regimentul 5 Infanterie la Odessa, in Rusia.

blank