Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a convocat Comandamentul de iarnă la centrul de comandă al Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti pentru că Bucureștiul intră de luni sub incidenţa unui cod portocaliu de ger, în cursul nopţii de luni spre marţi minima termică prognozată fiind de minus 20 de grade.

Totodată, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că școlile și grădinițele vor fi închise toată săptămâna și se vor deschide abia luni, pe 16 ianuarie. Aceeași decizie a fost luată și în județul Ilfov.

Gabriela Firea a declarat că a luat legătura cu specialiştii în meteorologie şi că s-a consultat cu ministrul educaţiei, cu inspectorii şcolari, cu directorii de şcoli, cu medici, cu părinţi şi că, în urma discuţiilor, concluzia este foarte clară: „având în vedere condiţiile meteorologice, şcoala ar putea începe raţional vineri ceea ce ar fi neplăcut pentru că este o zi de sfârşit de săptămână”. „Toate cursurile să înceapă luni, 16 ianuarie, când se vor deschide toate creşele, grădiniţele, şcolile şi liceele din Bucureşti”, a spus primarul general.

În privinţa universităţilor fiecare universitate va lua propria decizie şi o va anunţa pe site, a spus Firea.

”Cursurile sunt oprite până luni. Potrivit domnului ministru al Educaţiei nu era o perioadă de predare, ci una de evaluare. Era mult mai periculos să expunem copiii şi profesorii la ger, la zăpada viscolită de mâine seară şi poimâine dimineaţă.

Sperăm ca Bucureştiul să arate curăţat şi să nu aibă de suferit. Poliţiile de sectoare şi cea a municipiului Bucureşti au trimis somaţii. Nu vrem amenzi, ci să se cureţe trotuarele. Nu cred că trebuie să fie toleranţă pentru agenţii economici. Vrem să curăţăm ţurţurii de pe anumite clădiri. Ne aşteaptă zile grele. Sperăm să le facem faţă.

150 de deţinuţi vor fi mâine să dea zăpada. Doar cei care au vrut să fie voluntari, mâine vor putea fi văzuţi la muncă.”, a spus Firea.