Soros a fost desemnat „personalitatea anului 2018“ de Financial Times. De obicei, cotidianul britanic oferă acest titlu în funcţie de realizări, dar în cazul lui Soros, alegerea a fost o raportare la „valorile pe care le reprezintă“, a precizat publicaţia.

Miliardarul George Soros, în vârstă de 88 de ani, este miliardar, filantrop şi investitor, dar şi un preferat al adepţilor teoriilor conspiraţiilor, un adversar al lui Donald Trump, fiind acuzat şi că se amestecă în treburile interne ale unor state cum sunt Ungaria, Polonia sau România.

Când un fan al lui Trump a trimis bombe adversarilor preşedintelui SUA, unul dintre destinatari a fost Soros. Iar Viktor Orban, primul-ministru maghiar, l-a declarat pe miliardar criminal şi a etichetat fundaţia acestuia ilegală.

De obicei, Financial Times alege personalitatea anului în funcţie de realizări, dar în cazul lui Soros, alegerea sa a fost o raportare la „valorile pe care le reprezintă“, a precizat publicaţia britanică.

Omul de afaceri este descris drept „părintele industriei fondurilor speculative“, dar şi „portdrapelul democraţiei liberale şi unei societăţi deschise“.

În plus, Financial Times îl prezintă pe Soros drept un filantrop în „combaterea autoritarismului, rasismului şi intoleranţei“. Prin lungul său angajament faţă de deschidere, libertatea presei şi drepturile omului, el şi-a atras mânia regimurilor autoritare şi, din ce în ce mai mult, a populiştilor naţionalişti care continuă să câştige teren, în special în Europa.

Citeste si...
Ion Cristoiu, scenariu EXPLOZIV: 'Da, există o conspiraţie împotriva lui Liviu Dragnea'

„Sunt găsit vinovat pentru orice, sunt inclusiv Antihristul”, spune Soros. „Aş vrea să nu am atât de mulţi duşmani, dar iau asta drept un semn că fac ceva corect”.

Născut în Ungaria, miliardarul, celebru în lumea finanţelor pentru atacul său speculativ contra lirei sterline în 1992, a devenit principala ţintă de atac a naţionaliştilor şi susţinătorilor teoriilor complotise, atât din Europa, cât şi din Statele Unite, care îl acuză mai ales de sprijinirea migraţiei ilegale prin acţiunile sale umanitare.

Fundaţia sa din Europa a fost nevoită să-şi transfere sediul de la Budapesta la Berlin după adoptarea de către guvernul Viktor Orban a unui set de legi intitulat „Stop Soros“.

În Statele Unite, preşedintele Donald Trump l-a acuzat pe miliardar, un mare donator al democraţilor, de finanţarea manifestaţiilor contra confirmării la Curtea Supremă a judecătorului Brett Kavanaugh.