Finala Eurovision Song Contest 2019 desfășurată la Tel Aviv a fost câștigată, sâmbătă seara, de Olanda, care obține pentru a cincea oară trofeul acestui concurs muzical și va fi, în 2020, țară-gazdă pentru noua ediție. Pentru marele trofeu s-au luptat 26 de țări. România nu s-a numărat însă printre ele, deoarece reprezentanta țării noastre, Ester Peony, nu s-a calificat în finală.

Publicul din România a dat însă maximul de puncte, 12, țării câștigătoare, Olanda. Melodia este interpretată de tânărul Duncan Laurence, 25 de ani, și se numește „Arcade”. Piesa a adunat cele mai multe puncte, 492. Era, de altfel, și preferata caselor de pariuri. Este prima victoriei a Olandei la Eurovision după 44 de ani. Iată cum sună melodia:

Au fost două tipuri de vot, votul juriilor din fiecare țară și apoi votul publicului. Acest al doilea vot a schimbat semnificativ ierarhia care rezultase după primul vot, unde printre finalistele-surpriză, care a condus clasamentul o bună bucată de timp, s-a numărat Macedonia de Nord, mica țară care pentru prima oară a participat sub acest nume la competiție. După ce ieșise pe locul al doilea la votul juriului, în final, melodia Macedoniei de Nord a ajuns pe locul 8. Cântecul ce a reprezentat Macedonia de Nord, „Proud”, este interpretat de Tamara Todevska. Este o melodie emoţionantă care i-a pus în valoare vocea.

În primă instanță, au votat juriile din 41 de ţări participante la Eurovision, iar punctajul acordat de ele a contat în proporţie de 50%. Votul publicului a însemnat cealaltă jumătate din punctajul final. Publicul și-a exprimat opţiunea prin SMS sau prin intermediul aplicaţiei mobile dedicate Eurovision.

Din România, Ilinca – reprezentanta ţării noastre la Eurovision în 2017 – a anunţat că juriul a dat Australiei cele 12 puncte. Ulterior, s-a dovedit că publicul din România a preferat melodia Olandei.

După ce 22 de ţări au anunţat repartizarea punctelor, clasamentul era: Macedonia de Nord, Suedia şi Azerbaidjan.

La finalul anunţului, pe primul loc se afla Suedia, Macedonia de Nord şi Olanda, cu 239, 237, respectiv 231 de puncte. Ultimele clasate: Marea Britanie, Israel şi Spania.

În final, publicul a ales, cu 261 de puncte, Olanda, care în total a acumulat 492 de puncte.

Italia a primit de la public 253 puncte. În total, melodia „Soldi” a avut 465 de puncte.

Cele mai puţine puncte au fost acordate de public Germaniei – 0, un record negativ.

Ultima clasată a fost Marea Britanie, cu 16 puncte.

Douăzeci şi şase de piese – despre dragoste, acceptare, integrare, dar şi ură şi bani – au intrat în concurs.

Madonna, punctul de atracție al serii. Prestație dezamăgitoare
Parada reprezentanţilor ţărilor din finală a deschis show-ul, iar Netta Barzilai, care a câştigat concursul anul trecut, a urat „bun venit!”. Finala de la Expo Tel Aviv a fost prezentată de Bae Refaeli, Erez Tal, Assi Azar şi Lucy Ayoub.

Cea de-a 64-a ediţie a Eurovision a avut loc sub sloganul „Dare to Dream”, care reprezenta diversitatea şi toleranţa.

Jean Paul Gaultier a fost prezent la finală, având o intervenţie televizată. Fostul model Bar Refaeli l-a întrebat cum poate cineva ajunge muza creatorului de modă: „Trebuie să fie o femeie sau un bărbat cu o personalitate puternică”.

El a însoţit-o la gală pe Madonna, una dintre muzele şi colaboratoarele lui vechi. Cântăreaţa americană a avut un scurt discurs și i-a numit „câştigători” pe toţi concurenţii, pentru sacrificiile pe care le-au făcut pentru a ajunge aici.

Înaintea recitalului ei, Conchita Wurts, câştigătorul concursului din 2014, Mans Zelmerlow, câştigătorul din 2015, Eleni Foureira, finalistă anul trecut, şi Verka Serduchka, finalist în 2007, au interpretat câteva piese dintre cele câştigătoare. Gali Atari, câştigătoarea din 1979, s-a alăturat lor şi, în final, au cântat piesa „Hallelujah”.

Citeste si...
Lovitură grea primită de DIICOT cu privire la dosarul "gaze ieftine"

Netta Barzilai şi-a prezentat cea mai nouă piesă, „Nana Banana”, iar înainte de anunţarea rezultatelor, pe scenă a urcat Madonna. Ea a cântat „Like a Prayer”, melodie din 1989, la finalul căreia aproape şi-a pierdut suflul, dar şi cel mai nou single, „Future”, lansat împreună cu rapperul Quavo. Show-ul cu accente teatrale a fost sub aşteptări, încheiat cu mesajul „Wake Up” (Trezeşte-te, n.r.). Cât despre vestimentația Madonnei, ea a apărut inițial cu o mantie neagră, a avut un ochi acoperit, ca un pirat și cu o cunună de perle pe cap.

Actriţa Gal Gadot a fost protagonista unui film de prezentare a Tel Avivului, după ce întreg concursul de anul acesta a fost un instrument de promovare a Israelului.

La ediţia cu numărul 64 a competiţiei muzicale au participat 41 de ţări, după ce Ucraina a renunţat. România a participat anul acesta, în a doua semifinală, pentru a 20-a oară în concurs.

Organizatorii s-au aşteptat ca finala să fie urmărită de aproximativ 200 de milioane de oameni. Spectacolul a costat, conform estimărilor, peste 20 de milioane de dolari.

Țările calificate în finală
După cea de-a doua semifinală Eurovision 2019, de joi seara, s-au calificat artiştii reprezentând: Macedonia de Nord- Tamara Todevska (“Proud”); Olanda – Duncan Laurence (“Arcade”); Albania – Jonida Maliqi (“Ktheju Tokës”); Suedia – John Lundvik (“Too Late For Love”); Rusia – Sergey Lazarev (“Scream”); Azerbaidjan – Chingiz (“Truth”); Danemarca – Leonora (“Love Is Forever”); Norvegia – KEiiNO (“Spirit In The Sky”); Elvetia – Luca Hänni (“She Got Me”); Malta – Michela (“Chameleon”).

După prima semifinală Eurovision 2019, s-au calificat: Grecia (Katerine Duska), Belarus (Zena), Serbia (Nevena Bozovic), Cipru (Tamta), Estonia (Victor Crone), Cehia (Lake Malawi), Australia (Kate Miller-Heidke), Islanda (Hatari), San Marino (Serhat), Slovenia (Zala Kralj & Gasper Santl).

Ţările din grupul celor cinci mari plătitoare (big five) – Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia – sunt calificate direct în finală, alături de ţara gazdă, Israel, şi au votat, conform tragerii la sorţi, în semifinale.

Pentru prima dată în istoria concursului, Madonna va interpreta în finala de sâmbătă două melodii: celebra “Like A Prayer” din 1989 şi “Future”, pe care îl va cânta împreună cu rapperul American Quavo. Telespectatorii concursului Eurovision 2019 vor fi primii care vor asculta “Future” de pe noul album “Madame X”, care va fi lansat pe 14 iunie.

Sloganul pentru Eurovision 2019 este „Dare to Dream” iar bugetul total pentru concurs este estimat la 28,5 milioane de euro.

Chiar dacă România nu s-a calificat în finală, cântărețul Mihai Trăistariu a lăudat prestația lui Ester Peony: „România a fost la mare înălțime. Ester a cântat fără greșeală. Iar show-ul chiar a fost fain. Și faza cu mâna, pe care au păstrat-o și îmbunătățit-o a fost un plus, zic eu! Piesa ei s-a încadrat perfect în peisaj, pentru că are sound-ul ultra modern. În concluzie, România s-a prezentat super bine”.

Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, a acuzat Televiziunea Română că a făcut „de râs”, pentru a doua oară consecutiv, ţara la concursul Eurovision, deoarece nu a ţinut cont în selecţia naţională de preferinţele telespectatorilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.