Featured, Life

Filofteia Lăcătușu. Cum a murit, la cutremurul din ’77, urmașa Mariei Lătărețu. A căzut cu jumătate din hotelul în care se cazase cu 30 de minute înainte. Au înmormântat-o de 8 martie!

Cu 30 de minute înainte de marele cutremur din 4 martie 1977, Filofteia Lăcătușu, considerată de mulți urmașa Mariei Lătărețu, se cazează, alături de soțul său, în Hotelul ”Victoria” din București. O aripă a acestuia cade. Solista, dimpreună cu Gică Simu, cu care se luase de șapte luni, sunt găsiți peste 24 de ore, sub dărâmături, îmbrățișați. Este înmormântată, la 30 de ani, la Suseni, chiar de 8 martie, de Ziua Femeii

blank

Filofteia Daju a venit pe lume pe 7 iunie 1947, în Dealu Roșu, comuna Alunu, în Vâlcea, la grranița cu județul Gorj. I-a plăcut să cânte, de mică. Pe la 14 ani, prinse a glăsui alături de bunicul său, Vasilică Gogenete. Nelică Popescu, cel mai faimos rapsod popular din zonă, află de ea, așa că o ia în taraful săuGelu Barabancea, faimosul dirijor, o vede la un spectacol al ”Doinei Gorjului”, la Râmnicu Vâlcea, și o lansează. Modul său de insiprație este Maria Lătărețu, dar împrumută melodii și de la Maria Ciobanu. La 15 ani pleacă din casa părintească. Se ia cu Mite LăcătușuTrage două discuri la ”Electrecord”. Între 1974 – 1976 devine faimoasă. Televiziunea Română o curtează, fac cu ea o seamă de înregistrări, filmate fie în satul Suseni, fie la Curțisoara ori în studiourile din Dorobanți.

blank

”Grand Hotel”, pe la 1920, transformat, apoi, în ”Victoria”

 

Pe 4 martie 1977Filofteia și Gicu Simu, cu care se căsătorise în septembrie 1976, nășiți de marea Maria Ciobanu, după ce divorțase de Mite, se trezesc de dimineață. Pe 5, a doua zi, avea înregistrări la ”Electrecord”, al treilea vinil mare, în orașul lui Bucur. Pleacă cu o Dacie 1100, dimpreună cu două rude, Anisia și Ion Simu. Stabilesc să tragă la ”Victoria”, hotelul aflat în centrul Bucureștiului, pe Calea cu același nume, lângă clădirea CEC.

blank

Locul e plin de istorie. Pe la 1820-1830, aici viețuia un han, transformat, apoi, înHotelul ”Damaris”. Tănăsache Eliad, om cu bani, îl dărâmă și saltă ”Hotel de France”, la 1855. Apoi devine ”Lafayette”. La 1912, Eugen Ghica îl cumpără, la licitație, cu 2,4 milioane de lei. Jos, la parter, se găsește Berăria ”Vârful cu Dor”,faimoasă în toată capitala. La cutremurul din 10 noiembrie 1940, este afectat serios, dar nu și refăcut complet.

blank

 

La nunta celebrată în 1976, nașa de cununie a fost chiar marea Maria Ciobanu

Pe 4 martie 1977, Vasile Măruță, fotograful și omul bun la toate, ajunge la ”Victoria”devreme. Ia, pentru oaspeți, camerele 101 și 102. Are, cu el, și 12 kilograme de păstrăv, să nu se meargă cu mâna goală la nașa Maria Ciobanu. După ce intră în București, cei patru trag la hotel. Ceasul mai are foarte puțin până să arate 21.00. Când iau camerele, soții Simu nu sunt mulțumiți de 102, o schimbă cu alta. Măruță pleacă, pe jos, să tragă ceva cadre pe la ”Intercontinental”. Filofteia Lăcătușu și soțul său urcă în 101. La 21.22 are loc unul dintre cele mai catastrofale cutremuredin istoria noastră, 7,2 grade pe Scara Richter. Latura dinspre intersecția străzilor Lipscani cu Domnița Anastasia, acolo unde abia au apucat să urce Filofteia și Gică Simu, cade. Cei doi sunt găsiți abia peste 24 de ore, morți. S-au stins îmbrățișați.Doina Badea, Bocăneț, Alexandru Ivasiuc, Toma Caragiu, Tudor Stavru…1.424 victime.

Filofteia Lăcătușu, stinsă la nici 30 de ani, e înmormântată în cimitirul din Suseni, pe 8 martie 1977, chiar de Ziua Femeii. 

Sursa antena 1.ro

 

 

blank