Blog

Fascinaţia sportului

Nu am înţeles niciodată fascinaţia oamenilor faţă de anumite aspecte ale vieţii, unul dintre ele fiind marea atracţie faţă de un sport, fie că e practicat sau doar privit. Deşi le înţeleg dorinţa de a arăta cât mai bine, nu pot să înţeleg de unde au atâta motivaţie. Din câte am înţeles, dorinţa această de a face sport se poate explica uşor, deoarece s-a descoperit că oamenii au o genă care te predispune la dorinţa de a face exerciţii fizice cât mai multe, în timp ce alţii nu o prezintă, ducând lipsa unei motivaţii pentru sport. Pot spune sincer că mă încadrez în a doua categorie. Oricât aş vrea să am un abdomen cu pătrăţele, patul e mult prea comod.

Euro 2016Însă lucrul pe care nu-l înţeleg deloc îl reprezintă atracţia faţă de fotbal. Înţeleg să fii fanul unei echipe, al unui sportiv, însă fascinaţia şi implicarea microbiştilor îmi depăşeşte limitele de înţelegere – mai ales în România. Poate această lipsă de atracţie şi înţelegere a mea a apărut în copilărie când programul normal al postului Pro TV era întrerupt seara pentru a difuza campionatele de fotbal, înlocuind serialul meu preferat de atunci, “Familia Bundy”. Nu puteam să înţeleg ce îi poate face pe oameni să dorească să vadă nişte bărbaţi alergând după o minge timp de două ore.

Când am aflat de salariile lor am prins cu adevărat antipatie faţă de fotbal. În timp ce profesorii şi doctorii sunt muritori de foame, după ani întregi de studii şi de socializat cu diferite clase şi categorii de oameni, unii mai dificili că alţii, aceşti bărbaţi care fug după o minge primesc bani cât celelalte categorii nici nu pot visa să aibă, mai ales în cazul profesorilor. Mama fiind profesoară, cred că se poate înţelege.

Revenind la aspectul legat de microbiştii din România: ţară noastră nu a câştigat cupa UEFA decât o singură dată, în 1986, iar în 1989 a devenid vice-campioană. De atunci, nu mai avem cu ce să ne lăudăm neapărat. Şi totuşi lumea este fană înfocată, aşa că ajungem să ţinem cu alte echipe mai mereu, pentru că ştim că vom ieşi din joc la un moment dat. Pe Euro 2016 poţi să afli ce echipe urmează să joace în acest campionat. Acum suntem în lotul trei, alături de Serbia, Turcia, Slovenia, Israel, Norvegia, Slovacia, Austria şi Polonia, clasându-ne deasupra ultimelor două state menţionate, fiind pe locul 26.

România a avut şi are mai mult succes la multe alte sporturi: la Jocurile Olimpice, de exemplu, am câştigat 72 de medalii în total, din care 25 de aur. Avem 37 de medalii la canotaj şi alte 35 la atletism. Ghiciţi câte medalii de orice fel avem la fotbal. Dacă aţi zis una, primiţi o medalie – veţi avea cu una mai mult decât fotbalul românesc.

Deci, în momentul în care tot pierdem şi nu reuşim să ajungem undeva sus, de ce nu ne axam să celebrăm sporturile la care chiar avem succes? În afară de Simona Halep, câţi sportivi români actuali mai puteţi numi, din afara fotbalului?

blank