Actualitate, Featured

Falimentul bate la ușa a mii de firme din România

În România, spectrul falimentului se adâncește pentru tot mai multe companii din domenii diverse.

Deși ordonanța de guvern pentru combaterea efectelor coronavirusului a fost publicată în Monitorul Oficial, antreprenorii sunt neîncrezători și aștepată clarificări din partea autorităților. Iar cifrele sunt îngrijorătoare: peste un milion de angajați din România nu știu ce se va întâmpla cu locurile lor de muncă.

Principalele firme lovite sunt cele din domeniul ospitalității și turismului, cele care se ocupă de evenimente și servicii, saloanele de îngrijire personală, dar și sălile de sport.

Eduard Dabican, proprietarul unui salon de înfrumusețare din Cluj Napoca: „Toate programările sunt anulate, colegii, prietenii, clienții sunt disperați și nu știu ce să facă. Nu știm încotro să o luăm, nu știm ce să facem, pentru că efectiv nu avem informații”.

Răzvan Tofan, proprietarul unui salon de înfrumusețare: „În domeniul nostru nu există reprofilare, pentru că sunt foarte mulți ani de experiență pe care nu-i poți echivala, din păcate”.

Adrian Hădean este implicat în mai multe afaceri care țin de gastronomie. Potrivit lui, situația în domeniu este cu adevărat sumbră.

Adrian Hădean, antreprenor: „E o lovitură foarte puternică pentru domeniul acesta al ospitalității, hoteluri, restaurant, cafenele. Ca să vă dați seama, doar în HORA unde sunt înscrise 40.000 de unități din acest domeniu, care înseamnă 400.000 de angajați dacă nu mai mult. Eh, gândiți-va la astea 400.000 de oameni și la familiile lor. În primul rând, ar trebui să avem bani în buzunar. Restaurantele mici bistrourile, chiar și restaurantele mai mari trăiesc din rulajul pe care îl fac. Și dacă mecanismul ăsta s-a intrerupt, e ca și cum îți sare o za de la șenile, s-a oprit tancul nu mai ai ce să-i faci”.

Termene.ro verifică și monitorizează activitatea juridică și financiară a firmelor din România.

Adrian Dragomir, CEO Termene.ro: „Sunt undeva la 300.000 de companii care au un risc. Dacă joia trecută lucrurile erau cât de cât așezate, luni datele spuneau în felul următor: doar 40% dintre companii mai aveau o activitate normală, 37% și-au redus-o semnificativ, iar 23% și-au suspendat activitatea în această perioadă, iar lucrurile au început să fie din ce în ce mai dramatice de la zi la zi”.

Criză coronavirus a prins economia cu spatele la zid și este un test pentru antreprenorii români care trebuie să se adapteze și un test pentru autoritățile românești care trebuie să actionize ferm și cu măsuri clare.

La rândul lor, cei din asociația oamenilor de afaceri români atrag atenția că economia va rezistă dacă vor funcționa și măsurile luate de guvern.

Cristian Pârvan, secretar general al AOAR: „Va influența foarte mult modul în care procedurile stabilite de autorități vor reuși să fie înțelese și preluate de companii. Dacă nu vor putea să le înțeleagă, să le preia și să le utilizeze evident, câte sunt și cum sunt, evident că prima reacție a oricărui om de afaceri va fi să-și reducă afacerea până la închidere”.

Așadar, consecințele economice ale acestei crizei sunt greu de anticipat și depind enorm de modul în care vor reacționa autoritățile.

 

blank