Facebook va creşte semnificativ numărul angajaţilor săi din Germania însărcinaţi cu ştergerea postărilor care încalcă noua lege referitoare la mesajele cu conţinut ofensator, a anunţat compania americană de social media miercuri, informează Xinhua.
Un nou centru de ştergere a conţinutului, cu 500 de angajaţi, se va deschide în oraşul Essen în toamnă, urmând ca apoi şi numărul angajaţilor de la biroul din Berlin să crească la 700. 
Recrutările nu se fac intern, ci Facebook a subcontractat către companiile europene furnizoare de servicii Arvato şi Competence Call Center. 
În luna iulie, parlamentul federal german a votat „legea Facebook” prin care operatori precum Facebook, Twitter sau YouTube sunt pasibili de amenzi de până la 50 de milioane de euro dacă nu şterg în mod prompt conţinutul ofensator. 
Potrivit legislaţiei din Germania, conţinutul ofensator include incitarea la crimă sau la violenţă, ameninţări, limbaj trivial sau incitarea la revoltă. 
Potrivit noii legislaţii, companiile sunt obligate să ofere utilizatorilor un sistem uşor de folosit, cu răspuns rapid în care se pot încărca reclamaţii referitoare la conţinutul ofensator. Reţelele trebuie să şteargă conţinutul ofensator în termen de 24 de ore de la primirea reclamaţiei, deşi intervalul în care se pot lua măsuri poate fi extins până la şapte zile în situaţii ambigue. 
Legea a provocat controverse intense înainte de a fi votată, operatorii social media, grupurile de interese şi cele pentru apărarea drepturilor civile avertizând asupra posibilelor consecinţe negative. 
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a spus că şi-ar dori să fie luată o poziţie europeană comună referitoare la acest subiect, nu 27 de variante naţionale, catalogând legea germană ca „nepotrivită”. 
Activiştii pentru drepturile civile au avertizat că legea ar putea duce la restrângerea libertăţii de exprimare pentru că operatorii vor tinde spre ştergerea conţinutului ambiguu din teama de a nu fi amendaţi. 
Facebook a declarat că intenţionează să crească numărul de angajaţi la nivel internaţional care să se ocupe cu monitorizarea şi ştergerea conţinutului de la 4.500 la 7.500.

Citeste si...
Obligați de instanță să posteze o hotărâre pe Facebook