După ce BNR anunţase, joi, cursul de referinţă de 4.7834 lei pentru moneda euro, vineri, 21 februarie, euro a atins un nou maxim istoric în raport cu leul după ce a fost cotat la valoarea de 4,8026 lei.

Ieri, era cel mai mare nivel la care ajunsese moneda europeană, vechiul record înregistrat de moneda europeană a fost de 7,7808 lei, atins în data de 21 noiembrie 2019.

Și dolarul american a atins un nou nivel-record în raport cu leul, crescând la 4,4462 lei, de la 4,4307 lei, cât valora joi.

Cotația gramului de aur a crescut de asemenea, vineri, până la 233,51 lei, față de 229,42 lei, joi.

Leul s-a depreciat și față de francul elvețian vineri, cotația afișată de BNR fiind de 4,5258 lei/franc, față de 4,5078 lei/franc, joi. Maximul istoric pentru francul elveţian a fost de 4,5817 lei.

Ministrul demis al Finanţelor, Florin Cîţu, spunea ieri că deprecierea de joi a leului, care a atins un nou minim istoric faţă de euro, este corelată cu scăderile monedelor din regiune, generate de mişcări de fluxuri internaţionale.

Ministrul spune că preţurile vor scădea la euro si dolari şi dobânzile vor coborî aproape de zero cu cât mai repede vor avea loc alegerile anticipate. „Urmează lucruri fantastice pentru români. Dobânzi aproape de zero şi scăderi de preţuri”, spune Cîţu.

„Toată lumea e speriată”
Analistul economic Dragoş Cabat pune evoluţia slabă a leului leului pe seama instabilităţii politice. „Sunt certuri în Parlament, a fost şi o declaraţie oarecum ciudată a ministrului de Finanţe că pensiile trebuiau mărite de la 1 ianuarie. Sigur, sunt declaraţii politice având în vedere că suntem într-un an electoral, dar, una peste alta, toate acestea spun că este o zonă de instabilitate. Şi la nivel internaţional, cu China şi coronavirusul – toată lumea este speriată –, şi intern. Iar în situaţiile acestea, monedele mai vulnerabile, din ţări unde dezechilibrele macroeconomice există clar în sistem, sunt atacate. Leul nu beneficiază de atenţie chiar aşa mare din partea investitorilor internaţionali. În caz contrar, ar fi fost atacat şi mai puternic”, spune analistul, citat de Mediafax.

Citeste si...
După anunțarea dezastrului lăsat de PSD, leul s-a dus în cap

Cabat a adaugat că dacă nu ar fi intervenit Banca Naţională în ultima lună pentru a reversa tendinţa de depreciere a leului, euro ar fi ajuns la un nivel de 4,8 – 4,85 lei.

„BNR a intervenit, a stopat şi chiar inversat trendul, dar acum acesta se reia, pe măsură ce incertitudinile politice interne şi internaţionale continuă. BNR nu o să mai intervină până nu vom avea fie un guvern acceptat, fie picat. Probabil că săptămâna aceasta, dacă nu se întâmplă vreo depreciere prea puternică a leului, Banca Naţională va aștepta, pentru a interveni uşor săptămâna viitoare după ce se clarifică situaţia politică”, consideră Dragoş Cabat.

FOTO: Pixabay.com