Europarlamentarul Norica Nicolai, cap de listă ALDE la alegerile europarlamentare, a explicat, joi, de ce formațiunea a decis să meargă separat de PSD în scrutinul din 26 mai pentru europarlamentare.

„Candidatura pe liste proprii este o decizie de partid luată de mai multă vreme. Au existat niște zvonuri despre o listă comună cu PSD dar în partid nu s-a gândit nicio clipă cineva să candidăm altfel decât independent. Motivele sunt foarte clare, avantajele sunt legate de faptul că ne continuăm parcursul ca partid. Nu că am avea vreo problemă cu PSD, dar fiecare avem alte teme de dezbatere. Noi avem o abordare liberală asupra prezenței noastre în Parlamentul European și în instituțiile europene și ALDE de la început a plecat ca partid. Noi suntem parteneri de coaliție”, a declarat Norica Nicolai.

Nicolai a menționat că o candidatură separată de PSD la europarlamentare nu reprezintă o piedică pentru o candidatură comună PSD-ALDE la prezidențiale.

„După părerea mea nu e niciun fel de dificultate, putem merge pe liste separate, mergem oricum în grupuri politice diferite în Parlamentul European și nu cred că trebuie să-i creăm o confuzie electoratului nostru. Cu siguranță, în opinia mea, nu există nicio dificultate să decidem că pentru prezidențiale putem merge împreună dacă și PSD dorește, desigur”, a declarat Norica Nicolai.

Aceasta a menționat că ALDE crește la guvernare pentru a venit cu soluții.

„Îmi explic prin prestația liderilor partidului și în special a dlui Călin Popescu Tăriceanu, pentru că noi nu ne-am implicat foarte mult în zona de conflict, am încercat să găsim soluții la toate problemele cu care ne-am confruntat și cred că oamenii apreciază tipul acesta de comportament”, a indicat Nicolai.

Citeste si...
Stelian Tanase: Dragnea şi PSD vor cunoaşte esecul la europarlamentare

Europarlamentarul a precizat că-și dorește o campanie pozitivă.

„Cu siguranță în campanie vom respecta relația noastră de coaliție, este firesc. Nu cred că vor exista atacuri între noi și PSD și din punctul meu de vedere campania trebuie concepută cumva și pro. Va trebui să spunem românilor de ce Europa este în continuare o soluție, ce trebuie să facem pentru democratizarea unor instituții europene, ce vom face pentru România, și mai puțin contra, pentru că de 5 ani de zile m-am săturat, cel puțin eu personal, de politică contra, contra a ceva, contra tuturor, dar contra. Hai să mai și construim. Noi doar ne înjurăm”, a spus Norica Nicolai.

Biroul Politic Central al Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE) a adoptat miercuri, lista candidaților pentru alegerile europarlamentare.

Primii 10 candidați din lista propusă de ALDE pentru alegerile europene, în ordinea în care se vor regăsi pe liste, sunt următorii:

1. Norica Nicolai, parlamentar european din partea ALDE;

2. Daniel Barbu, profesor universitar doctor, fost președinte al Autorității Electorale Permanente și fost ministru al Culturii;

3. Renate Weber, parlamentar european din partea ALDE;

4. Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor și fost parlamentar european;

5. Varujan Vosganian, vicepreședinte ALDE, deputat și fost ministru;

6. Andrei Gerea, vicepreședinte ALDE, chestorul Camerei Deputaților și fost ministru al Energiei;

7. Radu Silaghi Dumitrescu, conferențiar universitar doctor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj;

8. Eusebiu Pistru, deputat, președintele organizației ALDE Arad;

9. Horia Victor Toma, fost parlamentar și fost primar al municipiului Ploiești;

10. Tudor – Tim Ionescu, vicepreședinte al organizației de tineret a ALDE, consilier general al Municipiului București.