În ciuda faptului că Partidul Popular European, cel mai mare din Parlamentul European, a anunţat că o susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru a prelua şefia Parchetului EU, europarlamentarii maghiari din acest grup se opun numirii acesteia.

Tamás Deutsch, deputat EU al celor de la FIDESZ, membru PPE, a arătat că „parlamentarii maghiari din Partidul Popular European nu consideră, din punct de vedere profesional, că doamna Kovesi este potrivită pentru ocuparea postului. Partidul Popular încă nu și-a formulat poziția cu privire la cel pe care îl susțin să ocupe poziția de șef al Procuraturii Europene, fracțiunea fiind împărțită”, conform azonnali.hu, transmite B1 Tv.

Acest anunţ vine şi în contextul în care DNA a fost criticată în repetate rânduri de maghiari pentru că de-a lungul timpului a trimis în judecată mai mulţi politicieni UDMR. Doi dintre aceştia au fost şi adăpostiţi în Ungaria pentru a nu executa pedepesele cu închisoare primite în instanţă.

Citeste si...
TRAIAN BĂSESCU, după filmul postat pe Facebook

Esteban Gonzalez Pons, vicepreşedinte în cadrul PPE, a declarat anterior că formaţiunea o susţine în mod clar pe Kovesi pentru preluarea acestui post.

În schimb, UDMR, membru tot în PPE, nu a stabilit o poziţie privind felul în care vor vota când propuneriloe pentru procurorul şef european vor ajunge în Parlamentul European.

„Datorită importanței problemei din aspectul maghiar al Transilvaniei, reprezentanții UDMR vor vota în Parlamentul European doar după stabilirea unei poziții federale comune”, a răspuns asistentul de presă al europarlamentarului Csaba Sógor, pentru sursa menţionată.