Eugen Teodorovici ministrul Finanțelor publice (MFP), a spus, vineri, că, până la finalul acestui an, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie să-și crească nivelul de colectare, chiar dacă și-a îndeplinit planul propus, iar accentul principal se va pune pe colectarea de TVA, scrie News.ro.

Ministrul finanțelor a afirmat, vineri, în cadrul unei emisiuni la DCNews.ro, că planul de colectare al ANAF este la „103% față de planul propus”, la începutul acestui an.

„Domnul Mișa mai are mult, până la final de an, să recupereze, pentru că, la rectificarea bugetară, planul ANAF a fost revizuit”, a subliniat Eugen Teodorovici, astfel încât „ceea ce nu s-a făcut în prima jumătate a anului, trebuie recuperate în partea a doua”, a adăugat acesta.

Ionuț Mișa, precedentul ministru al Finanțelor publice, din iunie 2017 până în ianuarie 2018, este președintele ANAF din martie 2018.

„Per total, planul de încasări a fost despășit (…), dar ANAF are de recuperat foarte mult. (…) Până la finalul acestui an, voi pune accent pe recuperarea colectării de TVA agresiv”, a subliniat Teodorovici.

Citeste si...  ANAF a publicat lista firmelor cu datorii la stat

România are un gap de TVA, diferența dintre suma care trebuie colectată și cea care este colectată, de 7-8 miliarde de euro, potrivit datelor Comisiei Europene, a menționat ministrul Finanțelor. „Datele trebuie văzute în ansamblu”, a precizat Teodorovici, deoarece o parte din această diferență provine din alte cauze decât evaziunea fiscală.

Planul ANAF-ului trebuie să fie un pic diferit decât până acum. (…) Trebuie să mergi la ceea ce este ideal”, a mai spus Teodorovici. Mai exact, în toată istoria ANAF, planul propus era făcut în funcție de ceea ce se putea colecta. „De anul viitor, planul va fi așa: trebuie să aduci 100% din ceea ce economia poate să producă”, a completat Teodorovici.