Eugen Teodorovici ministrul Finanțelor publice (MFP), a spus, vineri, că, până la finalul acestui an, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie să-și crească nivelul de colectare, chiar dacă și-a îndeplinit planul propus, iar accentul principal se va pune pe colectarea de TVA, scrie News.ro.

Ministrul finanțelor a afirmat, vineri, în cadrul unei emisiuni la DCNews.ro, că planul de colectare al ANAF este la „103% față de planul propus”, la începutul acestui an.

„Domnul Mișa mai are mult, până la final de an, să recupereze, pentru că, la rectificarea bugetară, planul ANAF a fost revizuit”, a subliniat Eugen Teodorovici, astfel încât „ceea ce nu s-a făcut în prima jumătate a anului, trebuie recuperate în partea a doua”, a adăugat acesta.

Ionuț Mișa, precedentul ministru al Finanțelor publice, din iunie 2017 până în ianuarie 2018, este președintele ANAF din martie 2018.

„Per total, planul de încasări a fost despășit (…), dar ANAF are de recuperat foarte mult. (…) Până la finalul acestui an, voi pune accent pe recuperarea colectării de TVA agresiv”, a subliniat Teodorovici.

Citeste si...  Dezastrul care urmeaza să se întâmple. Absolut toți români vor fi afectați

România are un gap de TVA, diferența dintre suma care trebuie colectată și cea care este colectată, de 7-8 miliarde de euro, potrivit datelor Comisiei Europene, a menționat ministrul Finanțelor. „Datele trebuie văzute în ansamblu”, a precizat Teodorovici, deoarece o parte din această diferență provine din alte cauze decât evaziunea fiscală.

Planul ANAF-ului trebuie să fie un pic diferit decât până acum. (…) Trebuie să mergi la ceea ce este ideal”, a mai spus Teodorovici. Mai exact, în toată istoria ANAF, planul propus era făcut în funcție de ceea ce se putea colecta. „De anul viitor, planul va fi așa: trebuie să aduci 100% din ceea ce economia poate să producă”, a completat Teodorovici.