Actualitate, Featured

Eugen Nicolicea vrea ca deciziile CCR sa aiba termen de aplicare

Eugen Nicolicea vrea sa aiba o inițiativă legislativă care să introducă termene de aplicare a deciziilor CCR, pentru că astfel toți ar fi obligați să respecte legea . Secretarul general al PSD Codrin Ștefănescu a declarat, sâmbătă pentru MEDIAFAX, că este o idee excepțională propunerea deputatului PSD Eugen Nicolicea de a avea o inițiativă legislativă care să introducă termene de aplicare a deciziilor CCR, pentru că astfel toți ar fi obligați să respecte legea.

„Este foarte bună propunerea. Trebuie să ne spună juriștii ca domnul Eugen Nicolicea care este cea mai bună variantă, dar ideea, pe fond, este excepțională și astfel toată lumea va fi obligată cel puțin să respecte legea. Pentru că în România trebuie să dai o lege prin care să îi obligi pe unii să respecte legile. Este incredibil dar aceasta este situația”, a afirmat Codrin Ștefănescu, sâmbătă, pentru MEDIAFAX.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat, pentru MEDIAFAX, că va propune conducerii PSD o inițiativă legislativă care să introducă termene de aplicare a deciziilor CCR și să explice sintagmele hotărârilor Curții, în contextul acțiunilor președintelui Klaus Iohannis legate de remaniere.

Acesta a adăugat că social-democrații din conducerea PSD vor decide care este forma pe care o va lua propunerea sa.

„Eu o să îl propun ca inițiativă legislativă. Acum urgența rezolvării unei astfel de chestiuni este maximă și este posibil, dacă Guvernul va considera necesar, să adopte o ordonanță de urgență. Ceea ce propun eu este evident o propunere. Eu îl prezint conducerii, după care se va decide. Bănuiesc că fiind punerea în acord cu o decizie a Curții care spune că e la latitudinea Parlamentului să introducă termene, nu poate avea nimeni nimic împotrivă, deci nici măcar președintele, pentru că el exact asta invoca că nu sunt prevăzute niște termene.

Despre claritatea și precizia unei legi, asta este o cerință legală, adică după Legea 24 (Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative – n.r.) și în afară de această cerință legală, Curtea a spus că imprecizia legii constituie un motiv de neconstituționalitate. Deci explicarea unor termeni ține de Legea 24 de tehnică legislativă, după cum mai ține și de decizii ale Curții și atunci lucrul nu poate să fie contestat de nimeni. Pot fi discuții cu privire la ce scrie în text și dacă termenele introduse și dacă motivațiile sau explicațiile sunt explicate, acesta este alt subiect”, a explicat Eugen Nicolicea, sâmbătă pentru MEDIAFAX.

Șeful statului Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că va respinge propunerile premierului Viorica Dăncilă pentru ministerele Transporturilor și Dezvoltării, și anume, Mircea Drăghici și Lia Olguța Vasilescu.

Administrația Prezidențială anunță, joi, că președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru constatarea vacanței unei funcții de membru al Guvernului prin demisia lui Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice. Totodată, șeful statului a semnat decretul de vacantare a postului de ministru al Transporturilor, după demisia lui Lucian Șova.

Cele două ministere funcționează cu miniștri demisionari de o lună. Premierul a anunțat, în urmă cu două zile, că președintele a informat-o că nu va accepta propunerile Lia Olguța Vasilescu (la Ministerul Dezvoltării) și Mircea Drăghici (la Transporturi).

Olguța Vasilescu a fost propusă inițial la Ministerul Transporturilor, iar Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării, însă președintele Iohannis a refuzat numirea acestora.

O decizie a Curții Constituționale din 19 decembrie arată că șeful statului era obligat să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştri.

blank