Președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, a criticat, marți, declarațiile lui Frans Timmermans, precizând că prim-vicepreședintele Comisiei Europene nu a făcut nicio critică punctuală atunci când a venit în România.

„Domnul Timmermans, aici când a venit, nu-mi aduc aminte să fi făcut vreo critică punctuală. Când l-am întrebat în mod direct dacă are ceva punctual, a schimbat vorba și a dat un citat Lumea așteaptă să vorbim despre proecte sociale, spitale, drumuri și așa mai departe, nu foarte mult despre justiție pentru că nu a vrut să răspundă la o întrebare punctuală. Și acum spune același lucru: Vrem să facem spitale, autostrăzi. Nu a încercat să atragă atenția , ci pur și simplu a spus-o direct. Nu a făcut nicio remarcă concretă, prin urmare nu mă simt obligat să-i dau o replică pe măsură”, a declarat Eugen Nicolicea, după întâlnirea avută cu reprezentanții MCV la sediul Ministerului Justiției, conform Mediafax.

Eugen Nicolicea a reiterat ideea potrivit căreia Curtea Constituțională face un control de constitușionalitate asupra modificărilor aduse legilor justiției, precizând că atunci când legile vor ieși de la CCR, putem fi siguri că ele respectă toate normele și standardele europene.

„Deci să așteptăm. În momentul de față este o etapă intermediară pe coduri. În momentul în care va ieși de la Curte definitiv, ca să fie promulgată legea, respectiv codul, suntem siguri că respectă absolut toate cerințele, inclusiv cele europene. Problema este că toate criticile sunt generalități și, dacă nu e ceva punctual, e greu să răspunzi”, a completat Nicolicea.

Citeste si...
Apropiaţii lui Dragnea dau atacul la Dăncilă

Întrebat de ce aceste critici de la forurile europene sunt făcute acum, președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților a răspuns: „Nu știu, să se ocupe pentru zarvă. Gândiți-vă că și celelalte legi, 303, 304, 317, s-a făcut un scandal extraordinar că-s neconstituționale și, surpriză, au fost declarate constituționale”.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a criticat, luni, în timpul dezbaterii din Comisia LIBE privind situația din România, modificarea legilor Justiției, afirmând că CE nu va ezita să aducă „în fața instanței guvernul român dacă regulile sunt încălcate”. Oficialul european a mai declarat că protestatarii din 10 august nu pot fi definiți ca fiind „huligani”, din imaginile vizionate în acea perioadă reieșind că aceștia au fost pașnici. Timmermans a precizat că anterior că a privit șocat când protestatarii au fost bătuți atunci în Piața Victoriei.

Pe 3 octombrie, Parlamentul European va avea o dezbatere asupra protestelor violente din 10 august, la care este invitat să participe și premierul Viorica Dăncilă.