Promo

Ești implicat într-un accident rutier? Iată cum poți rezolva eficient dauna auto

Ca participant la trafic te poți întâlni cu multe situații limită, de la ore pierdute în aglomerație, până la șicanări sau tamponări. Bineînțeles, să conduci atent și preventiv, să respecți regulile și să înțelegi că siguranța celorlați șoferi este la fel de importantă ca a ta sunt ingrediente ce te pot feri de situații neplăcute în trafic și care îți oferă posibilitatea de a te bucura de tot confortul mașinii tale și de plăcerea condusului.

Ce faci totuși dacă ești implicat într-un eveniment rutier chiar și fără să fie vina ta? Cum reacționezi și ce e de făcut pentru a rezolva cât mai eficient situația neplăcută?

Ți-am pregătit un mic ghid pentru a ști ce ai de făcut în această situație și, evident, pentru a-ți putea repara mașina avariată.

În primul rând sunt două situații distincte dacă ești implicat într-o astfel de situație:

a. În cazul unui accident soldat cu victime, vătămări corporale sau în cel mai nefericit caz, deces, ai obligația de a apela 112 pentru a informa poliția despre eveniment și de a nu părăsi locul accidentului. Este de asemenea, strict interzis să modifici sau să ascunzi probe de la locul acestuia și să muți autovehiculele avariate.

Agenții vor constata evenimentul și vor stabili vinovăția celui care a produs accidentul, vor încheia un proces verbal și vor elibera autorizaţia de reparaţie pentru intrarea în service a vehiculului șoferului păgubit.

Vinovatul va trebui să predea păgubitului o copie a poliței sale RCA, o copie a certificatului de înmatriculare al mașinii și datele lui de identificare. 

Cel din urmă trebuie să se adreseze asiguratorului care a emis polița de asigurare pentru vehiculul care a produs dauna pentru a deschide dosarul de daună și pentru a putea repara mașina în cel mai scurt timp posibil.

b. În cazul unui accident în care nu sunt victime, situația este mai simplă și există două variante pentru rezolvarea ei: completezi formularul de constatare amiabilă împreună cu celălat șofer sau te prezenți la poliție în termen de 24h dacă nu vă puneți de acord în ceea ce privește vinovatul producerii accidentului.

Primul pas este ca șoferul care are pretenția sa fie despăgubit să avizeze asiguratorul șoferului vinovat pentru a putea începe procesul de deschidere a dosarului de daună și pentru a repara autovehiculul.

Formularul de constatare amiabilă sau procesul verbal de constatare și autorizația de reparație eliberate de poliție, după caz, trebuie depuse la asiguratorul șoferului vinovat împreună cu alte documente cerute de acesta.

Asiguratorul va efectua constatarea avariilor, va deschide dosarul de daună și va va înmâna nota de constatare și autorizația de reparație cu care să te prezinți la service.

Trebuie să știi că asiguratorul nu are dreptul să îți impună service-ul auto la care poți să faci reparațiile și poți să alegi orice service autorizat RAR dorești.

Pentru că procesul este totuși unul birocratic și necesită mulți pași pentru rezolvarea situației, dacă vrei să ai un dosar complet cu toate actele necesare și totul să se desfășoare într-un timp mai scurt, poți alege varianta de a apela la servicii specializate de asistență constatare daune auto. 

Specialiștii de aici te vor consilia în ceea ce privește lista completă cu documentele pe care trebuie să le ai la dosar, vor notifica asiguratorul pentru tine și te vor putea reprezenta în relația cu acesta. De asemenea, te vor ajuta să salvezi o grămadă de timp pentru că procedurile de avizare, constatare și reparație se pot realiza în același loc la standarde de calitate înalte. În funcțiile de ce se stipulează în polița RCA, ai șansa chiar să obții pe toată durata reparației o mașină la schimb, astfel încât să nu sesizezi nicio secundă că treci printr-o situație stresantă.

Articol susținut de https://constatari24h.ro

blank